Medicul Ştefan Busnatu, cardiolog, prorector al UMF Carol Davila din Bucureşti, a vorbit, miercuri seară, despre numeroasele cazuri de infarct cu care se confruntă medicii în ultima perioadă, vârsta pacienţilor fiind tot mai redusă. În ultima lună, cel mai tânăr pacient a avut 25 de ani. ”Reprezintă un element destul de îngrijorător, pentru că în această perioadă oricine se consideră în plină stare de sănătate ”, a transmis medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este chiar ziua în care activez din punct de vedere profesional şi tocmai ce mi-au zis colegii, că i-am întrebat puţin mai devreme, că aveau cinci infarcturi şi mai aveau pe drum de pacienţi care urmau să ajungă din teritoriu către Spitalul Bagdazar Arseni pentru a fi instrumentaţi. Probleme cu care ne confruntăm de ceva vreme, probleme care se agravează destul de rău când discutăm efectiv de incidenţa bolilor cardiovasculare în România”, a declarant, miercuri seară, la Medika TV, Ştefan Busnatu, cardiolog de gardă pe Programul STEMI la Spitalul Bagdazar Arseni din Capitală.

Medicul a precizat că în această gardă cel mai tânăr pacient a avut 47 de ani.

”Aş putea zice că în ultima lună cel mai tănăr a avut 25 de ani. Ceea ce reprezintă un element destul de îngrijorător pentru că în această perioadă oricine se consideră în plină stare de sănătate, în plină forţă şi mulţi dintre noi se simt chiar nemuritori la această vârstă. Şi, din păcate lucrurile, nu stau chiar aşa şi tocmai asta ar fi extrem de important ca cei care ne urmăresc să înţeleagă”, a mai declarat medicul.

Întrebat ce se întâmplă în spital în momentul în care vine un număr mare de cazuri, medicul a explicat: ”Lucrurile sunt extrem de importante când discutăm de pacientul cu infart miocardic. În principiu, orice minut care trece cu vasul închis, practic, poate consta într-o tulburare de ritm, poate constă în viaţa pacientului şi tocmai de aceea e foarte important ca (…) pacientul să ajungă foarte repede în sala de coronarografie”.

Medicul a explicat că şi numărul specialiştilor disponibili este o problemă în multe dintre unităţile medicale.

”Aici ne lovim foarte mult de numărul operatorilor, pentru că poate situaţia în ţară nu e aceeaşi situaţie ca în Bucureşti, unde numărul operatorilor - cardiologi care au pregătirea în cardiologie intervenţională, astfel încât să poată să intre în aceste sări, să acopere necesarul”, a mai declarat medicul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.