Medicul Ştefan Busnatu, cardiolog, prorector al UMF Carol Davila din Bucureşti, a afirmat, miercuri seară, că specialiştii caută de fiecare dată să găsească cele mai bune soluţii pentru pacienţi, fie că este nevoie de intervenţie chirurgicală, fie că se pot rezolva problemele prin medicaţie, însă oamenii trebuie să respecte recomandările. ”Ne chinuim foarte mult să convingem oamenii să renunţe la fumat”, a transmis medicul, adăugând că unii pacienţi fumează şi după infarct.
”Să ştiţi că dacă ajungeţi în sala de intervenţie, toţi cardiologii, în principiu, încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră”, a declarat, miercuri seară, la Medika TV, Ştefan Busnatu, cardiolog.
Acesta a precizat că nu toţi pacienţii au nevoie de intervenţii, dar trebuie ca medicaţia şi recomandările să fie respectate.
”Ne chinuim foarte mult să convingem oamenii să renunţe la fumat. Acum ne ducem către zona de factori de risc. Din păcate, rata de succes de a convinge un om, un mare fumător, să renunţe la fumat, e destul de mică. Din păcade, o mare majoritate a pacienţilor continuă să fumeze şi după ce au avut un episod de infarct”, a mai declarat medicul.
Acesta a explicat că doar oamenii care sunt extrem de şocaţi şi traumatizaţi renunţă la fumat.
”Unii sunt foarte speriaţi şi au senzaţia eminentă de moarte, pentru că contează foarte mult simptomatologia pe care o ai. Să şţiţi că e un element important, că unii au o durere toracică de asta clasică, care poate fi extrem sfârşitoare. Ajungi efectiv să trebuiască să-i dai morfină (…) Şi factorul ăsta emoţional, în principiu, şi starea asta de panică pe care o generează, eu aş putea spune că are un efect pozitiv asupra corecţiei factorilor de risc pe mai departe. Îi sperie şi renunţă la viciul, da”, a mai declarat medicul.
Acesta a vorbit şi despre nevoia de a se face mişcare pentru o viaţă sănătoasă.
”Dacă discutăm efectiv de partea asta de activitate fizică, deşi e factor de protecţie pentru că ne ajută mult mai bine să oxigenăm mai bine sângele, să oxigenăm mai bine celulele noastre, să reducem inflamaţia din corpul ăsta al nostru şi totodată să controlăm şi tensiunea arterială, noi nu prea o mai facem şi în tot contextul ăsta nu facem decât să promovăm mecanismele care duc la degradarea organismului”, a mai declarat ministrul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.