Doctorul Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, director medical la Institutul Matei Balş din Capitală, a precizat că, în ultimele 6 luni, în mod constant s-au prezentat pacienţi la camera de gradă cu rujeolă. Sunt aproape 70 de prezentări zilnice cu această boală, majoritatea copii, iar aproximativ jumătate dintre ei sunt cazuri care se internează. Ultimele date ale INSP arată că au fost confirmate peste 8.800 de cazuri în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Rujeola a ţinut mai mult decât sezonul de gripă, mai mult decât cazurile se SARS CoV-2 din ultimul timp. Practic în ultimele 6 luni, aproape în mod constant am avut şi prezentări şi pacienţi în număr mare care s-au internat. E adevărat că nu doar copiii, e adevărat că cel mai frecvent apare la copii. Sunt inclusiv adulţii care nu au trecutprin boală şi nu s-au vaccinat. Din păcate e o problemă reală, în continuare avem zile în care se internează 20 de pacienţi, poate mai mult, cu rujeolă şi chiar cu forme severe, unii dintre ei”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Medika TV.

Marinescu a atras atenţia că rujeola este o boală din care se poate muri.

”Din păcate, se poate muri de rujeolă. Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Un procent destul de important a celor care vin cu rujeolă au şi complicaţii. Nu neapărat ajung la ATI, dar au complicaţii pulmonare, neurologice şi practic e o situaţie care presupune o internare destul de lungă. Asta înseamnă că va ieşi copilul din activitate pentru o perioadă care poate fi de două săptămâni, o perioadă de convalescenţă. Sigur sunt şi cazurile grave cu insuficienţă respiratorie. Practic zilnic vorbom şi de 2-3 cazuri de  de forme severe care pot să evolueze imprevizibil”, a spus Marinescu.

De asemenea, medicul a subliniat importanţa vaccinării.

”Ar trebui să înţelegem că principiul vaccinării ar trebui să funcţioneze şi ar trebui să lăsăm de-o parte tot ce înseamnă surse necredibile, tot ce înseamnă antivaccinismul”, a adăugat Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu a mai spus că sunt până la 70 de prezentări la camera de gardă a Institutului Matei Balş, ale pacienţilor cu rujeolă.

”Sunt în jur de 60-70 de prezentări zilnice la camera de gardă cu rujeolă, copii mai degrabă, dar sunt şi adulţi şi de aici 25-30 ajung să se interneze, dintre care probabil 10 au un risc mare de evoluţie imprevizibilă sau cu forme severe”, a precizat Astian Marinescu.â

Potrivit INSP, în perioada 01.01.2023 – 17.03.2024, în România au fost notificate 8.845 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 9 decese (4 în judeţul Braşov, 3 în Municipiul Bucureşti, 1 în judeţul Giurgiu şi 1 în judeţul Mureş).

Al 9-lea deces (jud. Braşov) a fost raportat la un copil în vârstă de 1 an şi 2 luni, de sex feminin, nevaccinat antirujeolic, contact cu sora sa cu simptomatologie sugestivă de rujeolă.

 Cele 8.845 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.