Primăria Capitalei a început, marţi, lucrările de amplasare a ansamblului monumental “Prinţul Rainier III de Monaco” în Parcul Circului, urmând să se încheie în 15 septembrie, locuitorii din zonă exprimându-şi nemulţumirea faţă de banii alocaţi proiectului, dar şi faţă de faptul că acesta implică diminuarea spaţiului verde. Ansamblul este compus din statuia Prinţului Rainier şi din şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu şi a costat aproape 8,5 milioane de lei.
Potrvit Primăriei Capitalei, lucrările de amplasare a statuilor se vor desfăşura în perioada 22 august – 15 septembrie, amplasamentul fiind stabilit după consultări între Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), reprezentanţi diplomatici ai Principatului de Monaco şi cu avizul Directorului Circului Globus.
„Monumentul Prinţul Rainier al III-lea de Monaco urmează să fie amplasat într-o zonă cu iarbă şi nu va afecta arborii existenţi, având ca scop înfrumuseţarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de şapte metri, iar după finalizarea lucrărilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducându-se la un standard care să pună în valoare atât monumentul, cât şi zona împrejmuitoare”, precizează municipalitatea.
Oficialii Primăriei Capitalei spun că iniţierea şi avizarea proiectului, precum şi toate angajamentele de plată cu privire la monumentul “Rainier III de Monaco” au fost făcute în mandatele precedente, iar actuala administraţie a avizat, formal, doar ultima plată, în cuantum de 480.000 de lei, “în baza obligaţiilor deja asumate ferm anterior”.
Potrivit municipalităţii, în 22 iunie 2011, Guvernul a emis Hotărârea nr. 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru finanţarea unor obiective de investiţii ale unităţilor administrativ-teritoriale, printre care şi suma de 300.000 lei alocată Capitalei pentru monumentul „Prinţul Rainier III de Monaco”.
O lună mai târziu, în 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a emis hotărârea prin care a inclus în bugetul propriu suma alocată în HG 649/2011 pentru monument, iar Primăria, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a completat suma cu 568.000 de lei din bugetul local.
În acelaşi an a fost organizat un concurs public de soluţii, al cărui câştigător a fost sculptorul Ionel Stoicescu, conform procesului verbal de atribuire din 7 noiembrie 2011. În luna decembrie 2011 a fost realizată statuia din bronz a Prinţul Rainier III de Monaco, în valoare de 868.000 de lei.
După aproape doi ani şi jumătate, în 21 iulie 2014, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a semnat, tot cu sculptorul Ionel Stoicescu, un contract cadru pentru realizarea “Ansamblului monumental Prinţul Rainier III de Monaco”, prin care statuii iniţiale i se adăugau şapte elemente figurative statuare din bronz, în valoare de 5.050.000 de lei şi arena soclu din granit, în valoare de 1.800.000 lei.
Preţul final al lucrării artistice a fost stabilit astfel la 8.494.000 de lei, cu TVA inclus, iar sursa de finanţare a fost bugetul AMPT, aprobat prin hotărâre a Consiliului General în 27 februarie 2014.
Printul Rainier al III-lea de Monaco (31 mai 1923 - 6 aprilie 2005) a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, soţia acestuia fiind actriţa americană Grace Kelly. Fiul acestora, Albert al II-lea, a devenit prinţul suveran de Monaco după moartea prinţului Rainier, în 6 aprilie 2005.
Sculptorul Ionel Stoicescu a realizat ansamblul monumental Părinţii fondatori ai Uniunii Europene, amplasat pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău, Aleea Cariatidelor, tot din Parcul Herăstrău şi fântâna Modurei aflată la intrarea în parc dinspre Piaţa Charles de Gaulle, ultima fiind o reconstituire realizată de artist în anul 2006, pe baza fotografiilor de epocă. Ionel Stoicescu a mai realizat bustul din bronz al doctorului Dan Setlacek, aflat în faţa Institutului Clinic Fundeni şi bustul lui Panait Istrati, din Piaţa Panait Istrati din Vouvry, Cantonul Valais din Elveţia, finanţat de Primăria Bucureşti. De asemenera, sculptorul a restaurat mai multe monumente, printre care monumental lui Dinicu Golescu, monumentul Doctorului Constantin Istrati, monumentul lui Mihail Cantacuzino şi monumental eroilor din arma geniului de la Piaţa Leul.Printul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din Bucuresti, a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival.
Odată cu îngrădirea spaţiului în care vor fi făcute lucrările în vederea amplasării grupului statuar, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei, format din locuitori în cartierul Lacul Tei, spun că în zona parcului nu a fost amplasat un panou prin care să fie anunţate lucrările pe care le bănuiesc "ilegale” şi prin care ar putea fi distrusă peluza.
„Dragi vecini, diseară, de la ora 19.00, ne întâlnim lângă şantierul din inima Parcului Circului, să discutăm ce putem face pentru a opri construcţia ansamblului statuar. Vă aşteptăm în număr cât mai mare! Vă rugăm să anunţaţi şi vecinii! Lucrările au început deja, deşi nu există panou de informare în legătură cu aceste lucrări pe care le bănuim ilegale!”, au scris ei marţi pe Facebook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.