Comisia de lucru din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare se va pronunţa la începutul lunii septembrie dacă lucrarea de doctorat a ministrului Internelor, Petre Tobă, este sau nu plagiată, iar decizia va fi consemnată într-un raport care va fi trimis Consiliului General, a declarat luni, pentru News.ro, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Comisia de analiză, pe baza rezultatului, propune Consiliului General al CNATDCU retragerea sau nu a titlului de doctor. Comisia de lucru ar avea la dispoziţie cam o lună, astfel că un raport al acesteia ar putea fi în jur de 3 septembrie sau 5 septembrie, oricum, în prima decadă a lunii”, a spus Viorel Barbu.

Preşedintele CNATDCU a precizat că în Comisia de ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, ce analizează sesizarea în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, sunt noi experţi, după ce membrii care erau desemnaţi în această comisie s-au declarat în incompatibilitate sau în conflict de interese.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Viorel Barbu a mai spus, pentru News.ro, că membrii comisiei de lucru vor avea în vedere şi raportul primit de la Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, unde Petre Tobă şi-a susţinut lucrarea de doctorat, dar a precizat că acesta are doar rol consultativ.

“Comisia de lucru care analizează acuzaţia de plagiat trebuie să aibă în faţă şi acest raport înaintat de Comisia de Etica a Universităţii Naţionale de Apărare, dar ceea ce contează este rezultatul comisiei de analiză a CNATDCU, care se va pronunţa dacă lucrarea este sau nu plagiată”, a subliniat Barbu.

Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis în 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Lucrarea are titlul “Poliţia Română - forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu.

Petre Tobă declara, în iunie, că aşteaptă fără emoţii decizia CNATDCU în cazul lucrării sale de doctorat, asupra căreia planează suspiciuni de plagiat.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, la sfârşitul lunii iulie, că dacă se va dovedi că Petre Tobă a plagiat în lucrarea sa de doctorat, va fi într-o situaţie “extrem de jenantă” să fie în Guvern dacă va rămâne şi Tobă.

Premierul Dacian Cioloş spunea că nu va lua o decizie de demitere a ministrului de Interne, Petre Tobă, până când acuzaţiile de plagiat la adresa acestuia nu sunt probate, Cioloş admiţând că situaţia este una inconfortabilă pentru el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.