Autorităţile din judeţul Prahova, care în ultima perioadă, în baza unui ordin al prefectului judeţului, au făcut o amplă acţiune de control, au prezentat, joi, rezultatele controalelor, care arată nereguli grave în activitatea de exploatare a agregatelor minerale. Gropi lăsate în urmă de foste balastiere sunt folosite ca zone unde se aruncă diverse deşeuri, inclusiv vată minerală, iar persoane care deţin utilaje folosite la exploatarea agregatelor minerale au intrat în zone unde nu există autorizaţii de exploatare şi au scos nisip şi pietriş din albia unui râu, pe terenuri private, micşorând astfel suprafeţele de terenuri deţinute de localnici. Într-o zonă s-a constatat că s-au făcut excavaţii în jurul stâlpilor care susţin reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a explicat că a solicitat controale la toate unităţile de exploatare a agregatelor minerale în condiţiile în care a primit „extraordinar de multe sesizări şi reclamaţii” cu privire la modul în care se realizează această activitate.
„Faptul că, în Prahova, din păcate, constatăm că există o tendinţă de a fi transformaţi în groapa de gunoi a unora ne-a arătat clar că există o problemă pe mediu. Am constatat cu tristeţe faptul că, încă de la primele verificări, am descoperit probleme majore, care ne dau de gândit”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Prahova. 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Cele mai multe nereguli au fost constatate în zone situate la doar câţiva kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, Ploieşti. 
În comuna Bucov , pe un amplasament pentru care nu exista autorizaţie de exploatare au fost descoperite deşeuri, inclusiv cantităţi foarte mari de vată minerală aruncată pe amplasamentul unei foste balastiere.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu au explicat că vata minerală depozitată în amplasamentul exploatării „trebuia să fie transformată într-o substanţă inertă”.
Pe albia râului Teleajen  în zona Râfov Valea Călugărească , autorităţile au descoperit că avea loc activitate de exploatare agregate minerale unde nu există permis de exploatare. Verificările în acea zonă au avut loc după ce proprietari de terenuri din comunele Râfov şi Valea Călugărească, aflate de o parte şi de alta a râului Teleajen, au reclamat că acolo au loc lucrări de excavaţie  în urma cărora localnicii au constatat că terenurile pe care sunt proprietari şi-au micşorat suprafaţa ca urmare a săpăturilor efectuate în albia râului, a explicat prefectul de Prahova.
„Aici avem şi o problemă cu autorităţile locale din zonă, faptul că au văzut ce se întâmplă şi nu au luat măsurile necesare, vorbim de Valea Călugărească, acolo au fost sesizări privind surparea unor maluri. Oamenii au sesizat: avem terenuri, plătim impozit pe o suprafaţă, şi mai există acea suprafaţă”,  afirmat Emil Drăgănescu.
Într-un alt loc, controalele au arătat că cei care exploatează agregate minerale au săpat în jurul stâlpilor care susţin reţeaua de alimentare cu energie electrică.
„Şi mă mir, în momentul în care am o vijelie, de ce rămân zece localităţi fără curent”, a afirmat prefectul în acest context.
„Ne doare sufletul, ştim contextul, ştim că se construieşte în România şi e nevoie de agregate, dar haideţi să o facem responsabil, Prahova să nu mai fie dată exemplu că sunt fel de şmecheri pe aici care fac ce vor ei. Acum nu vor mai face, cât timp sunt eu pe scaunul acesta”, a subliniat Emil Drăgănescu. 
Acesta susţine că există şi lacune legislative şi că doreşte ca legislaţia să fie modificată pentru ca astfel de fapte să fie eficient prevenite.
În urma celor constatate au fost aplicate diverse sancţiuni şi există sesizări penale care sunt depuse.
Autorităţile au evitat să pronunţe numele companiilor sau persoanelor suspectate că încalcă legea în ceea ce priveşte activitatea de exploatare a agregatelor minerale.
„Faptul că nu răspundem tuturor întrebărilor dvs. nu se întâmplă din cauza unei lipse de transparenţă, ci pur si simplu pentru că acolo, fiind anumite dosare deschise, nu am dori să lăsăm loc de interpretări. Dvs. puteţi consulta documente puse la dispoziţie de colegii noştri cu exploatările”, a explicat prefectul judeţului Prahova.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.