Peste 400 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral au fost verificate de către inspectorii sanitar-veterinari în ultimele două săptămâni, valoarea amenzilor fiind de aproape 80.000 de lei. Printre neregulile găsite se numără depozitarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condiţiilor de igienă şi vânzarea de produse în spaţii neaprobate sanitar-veterinari, în total fiind retrase de la vânzare peste 500 de kilograme de alimente.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în perioada 14-27 august, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017 au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost controlate 427 de unităţi din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia, aproape 200 dintre acestea fiind restaurante.
“În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră”, se arată în comunicat.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, inspectorii sanitar -eterinari au dat 36 de amenzi, în valoare de 79.000 de lei.
La solicitarea IPJ Constanţa - SICE, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au făcut controale comune în staţiunea Mamaia, unde în urma verificărilor au amendat un restaurant cu 2.000 de lei.
Totodată, la solicitarea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, o echipă de inspectori sanitar-veterinari s-a deplasat la un restaurant din Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, a aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei şi a retras de la comercializare 340 de kilograme de produse alimentare, nedestinate consumului uman.
De asemenea, în ultimele două săptămâni, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 545 de kilograme produse alimentare, fiind închis temporar un restaurant şi emise ordonanţe de interzicere a activităţii pentru un bufet şi o unitate de tip fast-food.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.