Incidente extrem de violente au avut loc în Piaţa Victoriei, jandarmii intrând în forţă pentru a goni oamenii. Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului, unii manifestanţi au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Mai multe persoane au avut nevoie de ajutor medical. ”Nu ne dorim o intervenţie în forţă, dar în cazul în care aceste lucruri nu se vor opri, vom fi nevoiţi să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, spune purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi subliniază că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele subliniază că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară. PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii '90”.
UPDATE - Femeia jandarm bătută în Piaţa Victoriei, internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Femeia jandarm bătută în Piaţa Victoriei este internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu suspiciune de fractură la coloana cervicală, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei.
UPDATE - ISU: 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 65 fiind transportate la spital
Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.
”440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizează ISU.
În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.
UPDATE Armele celor doi jandarmi bătuţi în Piaţa Victoriei, sustrase; se fac cercetări
Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne fac cercetări în acest caz.
”Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei. În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane”, precizează purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Cazul va fi preluat de Parchetul competent.
Jandarmeria face apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe poliţia.
UPDATE - Câteva sute de persoane încă protestează pe bulevardele din jurul Pieţei Victoria
Câteva sute de persoane încă protestează pe bulevardele din jurul Pieţei Victoria.
Manifestanţii strigă "România, trezeşte-te!" şi cântă "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră".
UPDATE - PMP îi cere ministrului de Interne să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor din Piaţa Victoriei
PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii '90”.
"PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii '90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor", a transmis PMP printr-un comunicat de presă.
Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor.
Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.
Incidente au fost pe tot parcursul mitingului, până la ora 23.00 fiind asistate medical aproape 250 de persoane.
UPDATE Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă fermă intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi subliniază că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele subliniază că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară.
“Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis printr-un mesaj postat pe Facebook.
Şeful statului spune că ”încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă”.
Klaus Iohannis subliniază că ”ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară”.
Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.
Incidente au fost pe tot parcursul mitingului, până la ora 23.00 fiind asistate medical aproape 250 de persoane.
UPDATE - Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.
Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.
Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, atuncând cu sticle şi pietre.
Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat între protestatarii violenţi, care au început să îi lovească. cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.
UPDATE - ISU: 247 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 16 fiind transportate la spital
Un număr de 247 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 16 fiind transportate la spital, în timpul mitingului de vineri.
”247 persoane au fost asistate la faţa locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi”, precizează ISU.
În Piaţa Victoriei sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.
UPDATE 22:00 - Noi incidente în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt membri ai galeriilor unor echipe de fotbal
Noi incidente au loc în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal. Au fost persoane care au aruncat petarde, sticle şi alte obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei.
În urma ultimelor incidente, mai multe persoane au fost rănite, inclusiv jandarmi, unii având răni destul de grave.
"În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente!", scria mai devreme Jandarmeria pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, instituţia cere oamenilor care protestează paşnic "să nu intre în conflict cu aceste persoane".
"Repetăm apelul nostru la calm şi recomandăm femeilor şi persoanelor însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe", este mesajul jandarmilor.
UPDATE 21:00 - Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile la ora 21.00 şi au strigat ”Demisia!”
UPDATE - Scutierii au aruncat cu grenade cu gaze lacrimogene şi au folosit tunul cu apă
Noi incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, unii protestatari au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticele de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Mai multe persoane au avut nevoie de ajutor medical. ”Nu ne dorim o intervenţie în forţă, dar în cazul în care aceste lucruri nu se vor opri, vom fi nevoiţi să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, spune purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Totodată, de la ora 20.00, staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă.
”La nivelul Directiei Generale de Management Operational din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate institutiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astazi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., statia Piata Victoriei sa fie închisa. Închiderea statiei presupune interzicerea accesului calatorilor în subteran si trecerea trenurilor prin aceasta statie fara oprire. Statia se va redeschide la solicitarea institutiilor abilitate. Masura a fost luata pentru asigurarea sigurantei calatorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranziteaza zona Piata Victoriei”, informează Metrorex.
CITEȘTE ȘI Barna: Cam o dată la jumătate de oră s-a dat cu gaze lacrimogene în Piaţa Victoriei. Este revoltător ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protestezeUPDATE 19:20 - Încă 40 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală după ora 17.30, în Piaţa Victoriei, după ce au avut loc noi incidente, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, echipajele medicale aflate în Piaţa Victoriei au intervenit pentru a acorda primul ajutor, în intervalul orar 17.30-19.00, unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale dupa ce a fost lovit în zona feţei.
UPDATE 18:20 - Jandarmeria: Cei care vin la protestul din Piaţa Victoriei să nu fie însoţiţi de copii. Singura noastră preocupare este liniştea voastră şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori ea este tulburată
Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, Jandarmeria spune că respectă în egală măsură dreptul celor care nu vor să protesteze şi anunţă că nu va ezita să restabilească liniştea ori de câte ori aceasta este tulburată.
“Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţă! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic”, a transmis Jandarmeria în urmă cu puţin timp, printr-o postare pe Facebook.
Instituţia le recomandă celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii, ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore la mitingul din Piaţa Vicoriei.
“Facem, în continuare, apel la calm! Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze paşnic! Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze! Suntem şi rămânem în slujba cetăţenilor! Singura noastră preocupare este liniştea voastră, a tuturor şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori ea este tulburată”, se mai arată în mesajul instituţiei.
De asemenea, postarea de pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române este însoţită de un clip video în care unul dintre protestatari aruncă cu bucăţi de asfalt în forţele de ordine.
UPDATE - Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, echipajele medicale aflate în Piaţa Victoriei au intervenit pentru a acorda primul ajutor în cazul a 36 de persoane - unora li s-a făcut rău din cauza căldurii, iar alţii au avut iritaţii la ochi sau la nas din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi.
Printre persoanele care au primit îngrijiri sunt şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la un deget al mâinii drepte (transportat la spital) şi unul cu escoriaţii la un braţ (a refuzat transportul la spital).
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei spunea că trei jandarmi au avut nevoie de îngrijiri.
"Am avut trei colegi care au fost răniţi din cauza obiectelor aruncate de manifestanţi. Unul dintre ei este mai grav, având o fractură la un deget, din câte am înţeles. (...) Este o situaţie periculoasă, dar în acest moment a încetat şi ne dorim să retransmitem mesajul nostru la calm, la un protest paşnic, cu menţiunea că cei vinovaţi de aceste violenţe cu siguranţă vor fi traşi la răspundere şi vor suporta consecinţele încălcării legii, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.
El a spus că vor fi căutate pentru a fi trase la răspundere persoanele care au aruncat spre forţele de ordine cu diverse obiecte, cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.
"Aş putea spune că situaţia s-a calmat. A fost detensionată oarecum. Colegii mei şi-au redimensionat dispozitivul, astfel încât să evităm o nouă escaladare a tensiunilor. Vom lua măsuri pentru identificarea celor care au provocat aceste conflicte. Este nevoie şi vor fi căutaţi aceia care au aruncat asupra forţelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucăţi din carosabil. Au fost folosite inclusiv pungi cu urină şi excremente care au fost aruncate în direcţia forţelor de ordine. Nu doar noi am fost cei care am avut de suferit din cauza acestui comporament, ci şi persoane care protestează şi la rândul lor au fost lovite de către obiectele aruncate din mulţime", a declarat Enache la Digi 24.
Grupurile de manifestanţi care sosesc în continuare în Piaţa Victoriei sunt primite cu aplauze de ceilalţi manifestanţi.
UPDATE 17.47 - 36 de persoane au avut nevoie de ajutor medical
Echipajele de prim ajutor prezente în Piaţa Victoriei au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital, între acestea fiind şi doi jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că vor fi luate măsuri pentru identificarea celor care au provocat incidentele, precizând că au existat persoane care au aruncat spre forţele de ordine cu chiar cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.
CITEȘTE ȘI Mitingul Diasporei - Jandarmeria Bucureşti: Un bărbat care tulbura ordinea publică în zona protestului şi un altul care avea asupra sa spray-uri graffiti au fost duşi la poliţieUPDATE 16.23 - Manifestanţii au dărâmat gardurile jandarmilor şi au ajuns în faţa Guvernului
În jurul orei 16.00, participanţii la mitingul Diasporei au rupt gardurile de protecţie instalate de forţele de ordine în Piaţa Victoriei şi au ajuns până la gardul Palatului Victoria, existând incidente cu jandarmii.
O parte dintre protestatari au rupt gardurile instalate de jandarmi şi au alergat spre Palatul Victoria, ajungând până în faţa clădirii, unde câţiva dintre ei au aruncat cu sticle.
Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi au reuşit să împingă mulţimea din faţa sediului Palatului Victoria, înspre locul de desfăşurare a manifestaţiei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, trei jandarmi au fost răniţi, cel mai grav având o fractura la un deget. Enache a susţinut că unii dintre manifestanţi au aruncat inclusiv cu bucăţi de asfalt.
În acest moment, circulaţia în Piaţa Victoriei este blocată în totalitate.
Echipajele SMURD au intervenit în cazul a două persoane cărora li s-a făcut rău şi au fost scoase pe targă din mulţime.
"La un moment dat, persoanele care protestau au forţat gardurile de protecţie instalate de noi, au blocat traficul rutier, iar în acest moment colegii mei au format un nou dispozitiv undeva la limita trotuarului din faţa Guvernului. Situaţia este tensionată înainte să înceapă acest protest şi a fost alientată atât prin intermediul mass-media, cât şi pe reţelele sociale, însă solul nostru este să asigurăm acest echilibru să această tensiune să descarce, dar nu într-un mod negativ, pentru că nu ne dorim niciun fel de incident, de confruntări", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.
El a precizat că dispozitivele de jandarmi au fost suplimentate.
Mitingul Diasporei: Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei, scandând "Demisia" şi "Penalii"
Peste 200 de persoane se aflau deja în Piaţa Victoriei, la ora 13.00, pentru mitingul diasporei, programat să înceapă la ora 17.00, primele maşini cu protestatari sosind încă din timpul nopţii.
În Piaţa Victoriei se află, la această oră, peste 200 de persoane, între ei fiind inclusiv români veniţi de la Chicago, care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate.
De asemenea, în piaţă sunt şi persoane venite din alte judeţe, iar şoferii care trec prin zonă claxonează în semn de solidaritate.
"Vreau demisia Guvernului, Parlamentul să cadă, alegeri anticipate. (...) Vrem penali în puşcărie, vrem o ţară liberă, fără corupţie", a spus o femeie venită din Constanţa.
"Noi suntem din Baia Mare. Am venit să dăm jos Guvernul, că ne-am saturat de el. Ar trebui, fără atâta tam-tam, să mearga ei jos, să-şi dea fiecare demisia, să vină o conducere mai tânără, cu altă mentalite. Mentalitatea asta a lor ne duce în groapă definitv", au spus protestatari veniţi din Baia Mare.
Oamenii au pancarte cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "Din Timiş, alături de diaspora", "Jos corupţia", "Vă vedem", "Dorohoiu nu vă vrea", "Fără penali în funcţii publice", suflă în vuvuzele şi scandează "Demisia" şi "Penalii".
Unii dintre ei au ajuns încă Bucureşti încă din timpul nopţii, venind în coloane de maşini.
Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.
La această oră, circulaţia nu este restricţionată în Piaţa Victoeiei, însa piaţa a fost împrejmuită cu garduri, iar jandarmii, dar şi poliţişti de la Rutieră au fost mobilizaţi în număr mare, jandarmii controlându-le manifestanţilor bagajele voluminoase.
De asemenea, în Piaţa Victoriei se strâng în continuare semnături pentri iniţiativa USR "Fără penali în funcţii publice".
La această oră, câteva zeci de români veniţi din străinătate s-au strâns şi în Piaţa Universităţii, mai exact în faţa Teatrului Naţional.
Ei spun că după ora 15.00 vor pleca în marş către Piaţa Victoriei.
Zeci de mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul programat de la ora 19.00.
Manifestaţia anti-guvernamentală a fost anunţată pe Facebook de mai bine de o lună, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitală, cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”, cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului.
Bucureştenii s-au mobilizat şi le oferă cazare în noaptea de vineri spre sâmbătă, după protest, celor care vin din alte oraşe şi din diaspora.
„Dacă mai sunt oameni care nu şi-au găsit cazare (vineri/sâmbătă noaptea), am patru locuri (două paturi - deci preferabil cupluri) - în zona Obor, pentru iubitori de pisici (sau măcar să nu fie alergici - am două pisici). Mă puteţi contacta pe privat”, este unul dintre anunţurile postate în grupul „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari”.
Altcineva oferă gratuit o garsonieră pentru toată perioada weekendului.
Jandarmeria Română a spus joi că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. "Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei.
Reprezentanţii Jandarmeriei nu au indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă au explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi. De asemenea, au mai spus ei, vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe.
Instituţia a făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting: să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine.
Primăria Capitalei: Mitingul nu are organizator
Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat în cursul acestei săptămâni că nu îşi mai asumă organizarea mitingului, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.
Pe de altă parte, Primăria Capitalei a susţinut că Federaţia ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că preşedintele acestea vrea doar să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.
Ulterior, miercuri, viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că dacă Federaţia Românilor de Pretutindeni a anunţat că renunţă la organizarea acţiunii de vineri din Piaţa Victoriei, a fost contactată următoarea entitate care a notificat PMB cu privire la organizarea unui eveniment, respectiv Platforma Acţiunea Civică pentru Tineri, care însă nu îşi asumă în scris organizarea protestului, fiind „organizator de fapt, nu de drept”. Bădulescu a precizat că reprezentantul PACT a refuzat semnarea unui protocol.
„Se încearcă doar găsirea unor ţapi ispăşitori. Noi am venit din respect, fiindcă aşa este normal, să discutăm. De aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare, de protocol, dar este foarte important să clarificăm situaţia. Deci pe 10 invităm cât mai mulţi oameni, eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni şi mesajul este clar, căderea Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate. Acesta este cel mai important mesaj, demisia Guvernului. Repet, noi am venit din bună credinţă pentru că am fost invitaţi, dar dacă era o discuţie într-adevăr de bună credinţă, ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte. Noi am făcut notificarea din 14 iunie”, a declarat în replică Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Capitalei.
Preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, Cristian Dide, care l-a însoţit la discuţii pe Tudor Cârstoiu, a explicat că motivul refuzului semnării acestui protocol este faptul că legea nu obligă la semnarea unui document. El a spus că nici măcar nu este vorba ca un protest să primească o autorizaţie, pentru că organizatorul manifestaţiei trebuie doar să notifice Primăria Capitalei cu privire la acest lucru.
Miercuri seară, Primăria Capitalei a transmis că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.