Ministerul Educaţiei anunţă alocarea a 43 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului liceal agricol şi creşterea atractivităţii ofertelor educaţionale. În cadrul apelului de proiecte, cel puţin 57 de licee agricole pot primi finanţare.
”Alocăm, prin PNRR, 43 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului liceal agricol şi creşterea atractivităţii ofertelor educaţionale”, anunţă, vineri, MINisterul educaţiei.
Sursa citată precizează că apelul integrează trei componente:
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- construcţii noi;
- reabilitarea/renovarea infrastructurii;
- dotarea cu materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activităţii didactice şi practice.
Potrivit ministerului, cel puţin 57 de licee agricole pot primi finanţare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori şi a salariaţilor în domeniile agriculturii şi a celor conexe acesteia.
”În vederea încheierii cu succes a investiţiei, menţionăm că formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educaţiei. Precizăm că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) are calitatea de agenţie de implementare a proiectelor PNRR în baza acordului cu Ministerul Educaţiei”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
La rândul lor, oficialii AFIR au transmis că, pentru dezvoltarea învăţământului agricol, se finanţează o serie de investiţii specifice care să determine atât atragerea absolvenţilor de clasa a VIII-a către acest domeniu de învăţământ, cât şi garantarea unei bune pregătiri profesionale a elevilor pe parcursul liceului, astfel încât să se poată asigura forţă de muncă tânără şi calificată în sectorul agricol, în concordanţă cu progresul tehnologic în acest domeniu, dar şi cu cerinţele PAC de practicare a unei agriculturi durabile.
Obiective
Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior, care are ca obiectiv dezvoltarea unei educaţii duale centrată pe nevoile elevilor şi aliniată la nevoile pieţei muncii prin:
1) creşterea numărului de domenii, de calificări şi de absolvenţi;
2) asigurarea unui parcurs educaţional complet pentru elevii înscrişi în învăţământul dual de nivel liceal, astfel încât aceştia să poată urma programele de învăţământ terţiar.
Beneficiari
a. Oricare unitate de învăţământ (public/de stat şi acreditată) liceal tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic, ecologie şi protecţia mediului de stat, acreditate, care se regăsesc în Lista unităţilor de învăţământ eligibile (Anexa 14 a Ghidului solicitantului);
b. Oricare UAT de la nivel de municipiu, oraş, comună pentru derularea activităţilor eligibile în vederea îmbunătăţirii infrastructurii unităţii/unităţilor de învăţământ descrise la punctul 1 din prezenta secţiune, care este/sunt în administrarea sa (a autorităţilor publice locale).
Sprijin nerambursabil
Valoarea maximă eligibilă a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 650.000 EURO, fără TVA.
În situaţia în care este atinsă ţinta asumată prin PNRR pentru aceasta investiţie, fără a se consuma suma alocată de 43 milioane EURO, se va avea în vedere deschiderea unui nou apel de proiecte, în care se va aloca suma rămasă neconsumată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.