Un fals medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, scrie Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi, fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze. Colegiul Medicilor precizează că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul falsului medic să practice medicina în România şi susţine demersul filialei Bucureşti de sesizare a organelor de urmărire penală. Grupul Monza precizează că falsul medic Matteo Politi a făcut o singură intervenţie chirurgicală la Clinica Monza - una dintre cele patru clinici private cu care a colaborat - în cazul unei paciente pe care o consultase într-o altă instituţie medicală privată şi că niciun alt pacient nu a fost consultat sau operat de el. De asemenea, conform Monza, Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică. Falsul medic primise cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunţă DSP, care precizează că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018. Marţi seară, Colegiul Medicilor Bucureşti a precizat că nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de la nicio persoană în cazul falsului medic Matteo Politi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cazul falsului medic care a operat în mai multe clinici - DSP: Funcţionarul public care i-a acordat codul de parafă, mutat disciplinar până la finalizarea anchetei. Sunt verificate toate codurile eliberate în 2018
CITEȘTE ȘI Cazul falsului medic care a operat la mai multe clinici - Grupul Monza: Matteo Politi a făcut o singură intervenţie chirurgicală, în cazul unei paciente consultate într-o altă clinică. Niciun alt pacient nu a fost consultat sau operat de el
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Cazul falsului medic care a operat la mai multe clinici: Colegiul Medicilor precizează că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul să practice medicina în România şi susţine demersul de sesizare a organelor de urmărire penală

UPDATE 21:45 - Cazul falsului medic care a operat în mai multe clinici - Colegiul Medicilor Bucureşti: Nu a fost înregistrată nicio reclamaţie

Colegiul Medicilor Bucureşti precizează că nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de la nicio persoană în cazul falsului medic Matteo Politi care a operat în mai multe clinici deşi absolvise doar opt clase.

„La Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în cazul lui Matteo Politi, nici de la medicul estetician care a declarat în mass media că a făcut acest lucru, şi nici de la vreo altă persoană”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor Bucureşti.

Falsul medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, scrie Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi şi fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

“Eu am aflat azi dimineaţă din presă, Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fără acea echivalare nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. DSP a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat, pentru că, repet, eu am aflat azi dimineaţă din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect”,  a spus Pintea.

 Aceasta a adăugat că medicii sunt angajaţi în spitale pe baza unor documente printre care certificatul de liberă practică, diploma echivalată. 

„Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii, Centrul de resurse umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente. Cu această echivalare, cu codul de parafă, Colegiul Medicilor să avizul. Deci cei care-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici va trebui să vedem", a precizat Pintea.

Libertatea a relatat marţi că, de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi operează zeci de oameni. 
Conform publicaţiei, sub un nume fals, Matteo Politi a ajuns să opereze de zeci de ori în România, chiar şi la spitalul privat Monza, fără a avea studii de medicină.

Sub numele de Matthew Mode şi cu un CV din care rezulta că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital şi la The Johns Hopkins University School of Medicine, acesta a lucrat la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza. 

Acesta a surprins asistentele medicale pentru că nu cunoştea protocoalele conform cărora, înainte de intrarea în blocul operator, după igienizarea mâinilor, chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecţie, el intrând cu mâinile în jos. De asemenea, medicul anestezist care a lucrat cu falsul medic spune cum o operaţie de înlocuire a implanturilor mamare a durat patru ore, faţă de o oră cât durează în mod obişnuit.

Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulţi ani în care a minţit că e medic profitând că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputaţie bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi, afirmă jurnaliştii de la Libertatea.

El a operat în România în baza unui aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, în condiţiile în care orice medic străin care practică în România e obligat să obţină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) şi Ministerul Sănătăţii. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile. 

Conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti a făcut plângere la Parchetul General în acest caz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.