Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, a declarat că elevul de şapte ani a adus arma miercuri după amiază în curtea unităţii de învăţământ, când nu avea cursuri, dorind să se joace cu alţi colegi, iar aceasta i-a fost luată de către profesorul de sport şi încuiată într-un cabinet. Poliţia a fost anunţată în cursul zilei de joi de către directorul unităţii de învăţământ, atunci când a aflat despre arma respectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Un elev de clasa întâi care nu avea cursuri în perioada respectivă a venit într-o pauză cu gândul de a se juca cu alţi copii în curtea şcolii. În acest sens, a avut asupra lui o armă de agrement se numeşte, din ceea  mi-au comunicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, de tip airsoft, care nu necesită autorizare. Arma nu era funcţională şi scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alţi copii. La momentul la care a fost identificat obiectul respectiv profesorul de educaţie fizică, cel care la momentul respectiv era pe terenul de sport, a preluat obiectul şi l-a dus în unitatea de învăţământ.

Şi astăzi dimineaţă părintele a fost înştiinţat şi, de asemenea, a fost înştiinţată şi poliţia, care a efectuat cercetări şi din analiza dumnealor am aflat că este vorba de un obiect care totuşi nu era funcţional în raport cu ceea ce reprezintă funcţionalitatea lui. (...) Aici este o problemă de comunicare internă a unităţii de învăţământ pe care o vom regla. În sensul acesta trebuie să existe pe procedura de comunicare celeritate şi o mai mare atenţie asupra modalităţii în care ne comunică, astfel încât să putem să-i sprijinim”, a declarat Sorin Mihai jurnaliştilor.

El a precizat că unitatea de învăţământ nu are paza umană, ci doar camere de supraveghere.

“A intrat pe poarta unităţii de învăţământ şi aici a fost o problemă şi am cerut să fie asigurat perimetrul unităţii de învăţământ şi acum este închisă poarta respectivă şi există o persoană care asigură accesul în unitatea de învăţământ. (...) Până acum paza umană nu era asigurată de către cineva care să fie prezent la poarta şcolii, astfel încât să creeze acces pentru cei care ar dori să intre în unitatea de învăţământ.

Există camere de supraveghere şi în egală măsură, există şi soluţii pe care i le-am comunicat doamnei directoare, în sensul că pe ştatul de funcţii există posturi vacante care pot fi transformate rapid şi asta se va întâmpla pe post de paznic, adică să se asigure pază umană pe întreaga perioadă a derulării actului educativ”, a explicat inspectorul şcolar general.

Sorin Mihai a adăugat că arma a stat încuiată într-un cabinet din şcoală.

“Problema internă este legată de faptul că celelalte cadre didactice care aveau cunoştinţă nu au transmis informaţia în timp util. Dumneaei ne-a comunicat astăzi şi astăzi a fost anunţată şi poliţia astfel încât să poată fi luate măsuri. (... ) Arma a stat în unitatea de învăţământ, a fost încuiată într-un cabinet. Încercăm să aflăm mai multe detalii”, a mai transmis Sorin Mihai.

El a mai anunţat că părintele elevului respectiv şi-a dat acordul ca acesta să fie consiliat de către specialişti.

“S-a luat legătura cu consilierul şcolar din unitatea de învăţământ. Părintele care a venit pentru a da declaraţii, pentru că a fost solicitată prezenţa dumnealui de către reprezentanţii poliţiei, a dat şi acordul scris pentru ca respectivul elev să fie consiliat individual şi pe parcursul zilelor următoare va interveni inclusiv CJAP, adică toţi specialiştii care pot să îl sprijine în acest sens şi să asigure din punct de vedere psihologic armonizarea elevului”, a mai precizat inspectorul şcolar general.

Întrebat dacă va dispune măsuri în acest caz, Sorin Mihai a răspuns: “Cu certitudine vom dispune măsurile. Deja am dispus o parte din măsuri şi ulterior, în urma analizei... Primele măsuri care au fost luate sunt cele pe care le-am indicat, respectiv asigurarea perimetrului unităţii de învăţământ, cu celeritate identificarea unei soluţii pentru rezolvarea pazei în unitatea de învăţământ, o comunicare eficientizată şi o procedură în acest sens, care să ne dea posibilitatea să aflăm în timp util şi să luăm măsurile necesare”.

El a mai fost întrebat şi dacă vor fi luate măsuri împotriva cadrelor didactice care au anunţat târziu prezenţa armei în şcoală.

“Va fi făcută o cercetare în unitatea de învăţământ şi măsurile care pot fi dispuse sunt la nivelul unităţii de învăţământ, cadrele didactice fiind angajate ale şcolii”, a mai explicat Sorin Mihai.

Poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi joi, prin apel la 112, de către directorul Şcolii Generale nr. 33 Anghel Saligny Constanţa, cu  privire la faptul că un copil de 7 ani, elev al şcolii respective, ar fi introdus, în incinta unităţii de învăţământ, o armă.

“Patrula mixtă deplasată la faţa locului, formată din poliţist şi jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, a constatat că, la data de 10 mai, în jurul orei 17.00, minorul ar fi introdus, în unitatea de învăţământ, o armă cu lunetă de tip airsoft (neletală şi nesupusă autorizării), aceasta fiind ridicată de un cadru didactic”, a transmis IPJ Constanţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.