Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, sâmbătă dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane Iaşi, fiind apoi depusă, după o scurtă procesiune, în baldachinul special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Mii de oameni aşteaptă deja la rând, autorităţile aşteptând cel mai mare aflux de pelerini în perioada 13-14 octombrie.
La evenimentul religios organizat sâmbătă dimineaţă au asistat sute de persoane, iar la rândul format pe străzile din jurul catedralei aşteaptă deja mii de pelerini.
În total, 32 de preoţi au participat la momentul scoaterii raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din incinta Catedralei Mitropolitane, racla fiind purtată pe rând de câte opt preoţi şi aşezată apoi în baldachinul amenajat în curtea catedralei. Ceremonia religioasă a durat câteva zeci de minute, sute de oameni asistând la acest moment.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La rândul format pe străzile din centrul oraşului, câteva mii de oameni aşteaptă pentru a se închina la sfintele moaşte.
Peste 7.500 de oameni erau aşteptaţi să ajungă la Iaşi în cursul dimineţii cu 150 de autocare de la Voluntari. Primele autocare au intrat în Iaşi după ora 4.00, transportul pelerinilor de la Voluntari fiind asigurat de către Primăria din localitatea ilfoveană.
Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva va rămâne depusă în curtea catedralei din Iaşi până duminică, 15 octombrie.
Alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul.
Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi.
Potrivit reprezentanţilor Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care va asigura ordinea publică în perioada pelerinajului, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce ”va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.