Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidenţiale din partea USR, le sfătuieşte pe adolescentele care, în mod nedorit, rămân însărcinate să nu renunţe la şcoală, pentru că într-o zi vor avea nevoie de un loc de muncă. Elena Lasconi propune ore de educaţie despre sănătate în şcoală şi şedinţe de consiliere psihologică decontate de stat. De asemenea, Elena Lasconi susţine că statul trebuie să se asigure că în spitalele publice există ginecologi care fac – nu refuză - întreruperi de sarcină. ”Există foarte mulţi medici care nu vor să facă întrerupere de sarcină în spitalele de stat, dar în privat fac. Totul e legat de bani”, afirmă Elena Lasconi, care a născut-o pe fiica sa la vârsta de 20 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Elena Lasconi, preşedintele USR, a fost întrebată, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ce i-ar recomanda un minore însărcinate: să nască sau să se preocupe de carieră?
 
”Să ştiţi că eu am cunoscut multe mame minore, unele dintre ele sunt susţinute de familie, altele – nu. Altele sunt alungate din casă, mai ales în mediul rural. Sfatul meu este să nu renunţe la şcoală, pentru că există posibilitatea să faci şcoală - şi la seral, nu contează - pentru că într-o zi o să ai nevoie de un loc de muncă. Mi-aş dori ca în şcoală să se facă şi educaţie referitoare la sănătate, dar şi educaţie politică”, a spus Lasconi. 
 
La remarca moderatorului, potrivit căreia Elena Lasconi se fereşte de sintagma ”educaţie sexuală”, preşedinta USR a răspuns că orele de educaţie despre sănătate ar însemna mai mult decât educaţia sexuală. 
 
 
”Putem să-i spunem şi educaţie sexuală, dar e mai mult de atât, pentru că sunt multe lucruri pe care le poţi afla la aceste ore, nu neapărat despre sex. De exemplu, despre vaccinarea HPV, pentru că şi asta este o problemă. Eu am făcut o campanie naţională care a pornit de la Câmpulung şi aproape 40 de femei sunt în viaţă pentru că am făcut acea campanie de prevenţie. E esenţial să ai parte de educaţie. Eu aş spune că adolescenta poate să ia o decizie în ceea ce o priveşte”, a explicat Elena Lasconi. 
 
Întrebată dacă o adolescentă de 15-16 ani poate să ia decizii atât de importante, Elena Lasconi a propus şedinţe de consiliere psihologică pentru minorele aflate în această situaţie. 
 
”Am venit cu propunerea să existe cel puţin patru ore de consiliere psihologică pe lună, care să fie decontate, ţin foarte mult la asta. Iar dacă va decide să facă întrerupere de sarcină, de asemenea, consiliere psihologică pentru o adolescentă care este pusă în situaţia asta. Noi nu facem nimic în acest sens, doar ne plângem. Nu am venit niciodată cu soluţii. Această consiliere este esenţială. Să ştiţi că în mediul rural, chiar şi la oraş, nu-şi permite toată lumea să plătească 200 de lei sau 300 de lei pe sedinţă la psiholog. Este esenţială să vorbeşti cu un specialist pentru că e mai mare deschiderea către o persoană neutră decât faţă de familie sau de prieteni. Uneori îţi este ruşine”, a spus preşedinta USR. 
 
Elena Lasconi a mai fost întrebată dacă medicii din spitalele publice ar trebui obligaţi să facă întrerupere de sarcină. 
 
”Eu nu cred că cineva ar trebui să oblige pe altcineva să facă ceva, dar cred că statul ar trebui să se asigure că în fiecare spital de stat există o persoană care să poată să facă asta. Există şi multă ipocrizie. Există foarte mulţi medici care nu vor să facă întrerupere de sarcină în spitalele de stat, dar în privat fac. Totul e legat de bani. Statul trebuie să se asigure ca în spitalele de stat există ginecologi care să facă întreruperi de sarcină”, a conchis Lasconi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.