Cel mai recent bilanţ anunţat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) în cadrul exerciţiului Seism 2018 indică peste 3.900 de persoane decedate, peste 7.000 de persoane rănite, peste 45.000 persoane fără adăpost şi peste 2.300 de persoane dispărute. Replica seismului produsă luni după-amiază a afectat 40 de clădiri, din care zece s-au prăbuşit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit DSU, în cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur major produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3.900 de persoane decedate, peste 7.000 de persoane rănite, dintre care 7 cetăţeni străini, peste 45.000 persoane fără adăpost, iar peste 2.300 sunt dispărute.

În urma replicii produse la ora 16.45, au fost afectate 40 de clădiri, dintre care 10 s-au prăbuşit, 28 sunt avariate şi două sunt afectate de alunecări de teren.

Până în prezent, peste 45.000 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în taberele de sinistraţi instalate în localităţile Voluntari şi Afumaţi, din judeţul Ilfov, în cele operaţionalizate pe Arena Naţională din Bucureşti şi în spaţiile de evacuare puse la dispoziţie de autorităţile locale.

"În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă au desfăşurat şi desfăşoară în continuare activităţi pe marginea scenariului existent şi a situaţiilor ipotetice care sunt introduse, inopinat, în exerciţiu", arată DSU.

Coordonarea medicală şi pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, judeţul Ilfov, împreună cu reprezentanţii EMTCC şi ofiţerii de legătură ai agenţiilor internaţionale implicate în desfăşurarea exerciţiului.

În continuarea exerciţiului Seism 2018 a fost declanşat exerciţiul EU MODEX, axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC). Acesta este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din 26 de state, membre UE, dar şi ţări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Tot în cursul zilei de luni, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, echipaje ale Jandarmeriei au fost solicitate să preia şi să transporte la taberele de sinistraţi de la Arena Naţională 80 de persoane din două zone din Capitală, rămase fără locuinţe, care solicita transportul într-o locaţie pusă la dispoziţie de autorităţi.

Alte exerciţii s-au desfăşurat la spitalul militar mobil român, situat în apropierea Bazei Militare 70, spitalul mobil israelian, situat în Baza Militară 70, şi la spitalul mobil austriac, situat în incinta Henkel Logistics Pantelimon. Potrivit scenariului, mai multe persoane rănite în urma replicii de la ora 16.45 au fost transportate la aceste locaţii.

De asemenea, la site-ul de la Academia de Poliţiei, salvatorii braşoveni au intervenit pentru căutarea-salvarea persoanelor, scoaterea victimelor de sub dărâmături şi recuperarea persoanelor surprinse la înălţime.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş. 

Luni, la ora 16.45, a avut loc o nouă replică, în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă a fost, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.