Un elev de clasa a XI-a de la Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Robert Păşcălău a fost singurul reprezentant din lotul României care a obţinut această medalie. Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” a mai fost reprezentat la această competiţie şi de George Prodan, absolvent al unităţii de învăţământ, care a luat medaliat de argint.
Robert Păşcălău a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi-ar fi dorit ca subiectele la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică să fie mai dificile, aşa putându-se face departajarea între concurenţi.
“Olimpiada a fost destul de solicitantă. Probele au fost nici mai grele, dar nici mai uşoare decât în anii precedenţi, chiar mi-aş fi dorit subiecte mai dificile pentru că ele pot face şi în general fac diferenţa între premiile obţinute de concurenţi”, a povestit elevul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a afirmat că la olimpiada internaţională au fost trei tipuri de probe.
“La proba teoretică avem de rezolvat mai multe probleme din mai multe domenii ale astronomiei şi astrofizicii. La proba observaţională avem de studiat şi de observat anumite obiecte de pe cer. Iar proba de analiză de date constă în analiza unor date grafice, a unor tabele şi interpretarea anumitor rezultate”, a explicat elevul constănţean.
El a spus că a existat şi o probă pe echipe, în care nu era voie să se afle concurenţi din aceaşi ţară şi că echipa din care a făcut parte a obţinut premiul special, fiind considerată cea mai bună de către juriu.
Robert Păşcălău a povestit că pentru astronomie şi astrofizică s-a pregătit singur, aceste discipline nu se studiază la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, iar pentru fizică a fost ajutat de profesoara Adina Dogărescu.
“A fost multă muncă individuală pe partea de astronomie şi astrofizică, dar şi multe cunoştinţe de matematică şi fizică. Pe partea de fizică am fost ajutat de doamna profesoară Adina Dogărescu, iar pe partea de astronomie şi astrofizică am lucrat mai mult individual pregătindu-mă pe lângă subiectele date la olimpiadele anterioare şi de probleme diverse din diferite cursuri de la universităţi de acest profil”, a precizat elevul.
Robert Păşcălău spune că după absolvirea liceului şi-ar dori să studieze în SUA, în domenii ca fizică sau astrofizică, dar că încă nu a luat o decizie finală în această privinţă.
Profesoara de fizică Adina Dogărescu a declarat în cadrul conferinţei de presă, că orice profesor şi-ar dori să aibă un elev precum Robert Păşcălău.
“Robert are o capacitate fantastică de asimilare, de analiză. Este un copil excepţional de bun, de cuminte. Cred că orice profesor şi-ar dori astfel de elevi. Peste câţiva ani l-aş vedea într-un centru de cercetare. Unde anume, va fi alegerea lui”, a afirmat profesoara de fizică.
Robert Păşcălău a obţinut în acest an premiul întâi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, iar anul trecut medialia de argint la Olimpiada internaţională de Astronomie şi Astrofizică. De asemenea, în 2016 a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie.
În lotul naţional pentru această competiţie s-a aflat şi un absolvent al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, este vorba de George Prodan, care a obţinut medalia de argint. Lotul României a obţinut la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică o medalie de aur, şase de argint, o medalie de bronz şi două menţiuni de onoare.
Directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, Vasile Nicoară, a spus că în ultimii zece ani elevii unităţii de învăţământ au obţinut la olimpiade internaţionale peste 50 de medalii.
“Dacă ne referim doar la olimpiadele internaţionale în ultimii 10 ani cred că avem peste 50 de medalii, numai anul trecut am avut opt medalii internaţionale, acum doi ani 13 medaliaţi internaţionali. Dacă luăm în considerare şi concursuri internaţionale puternice, unele la fel importante şi de dificile ca şi olimpiadele internaţionale suta ar fi mulţumitoare pentru a le aprecia aşa direct”, a precizat directorul Vasile Nicoară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.