Reprezentanţii dezvoltarorului Impact Developer & Contractor SA afirmă, după blocarea drumului de acces al locuitorilor din Greenfield, că au donat, în 2018, trei loturi de teren pentru ca porţiunea de 300 de metri de drum să treacă în administrarea Municipiului Bucureşti, dar ”autorităţile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalităţile necesare pentru a permite accesul publicului la această porţiune din strada Vadul Moldovei”. ”Municipiul Bucureşti nu şi-a îndeplinit până în prezent obligaţia executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donaţie”, susţin aceştia, considerând că ”situaţia actuală este rezultatul pasivităţii Primarului General”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Impact Developer & Contractor SA au transmis, duminică, o serie de precizări după ce, sâmbătă, ”cu doar două zile înainte de începerea şcolilor, Romsilva, însoţită de Poliţia Română, a blocat 300 de metri de drum pentru a interzice accesul pe una dintre cele două intrări în cartierul Greenfield, restul până la 1.700 de metri cât are strada Vadul Moldovei rămânând deschişi accesului public şi traficului auto”.

Aceştia au afirmat că, în timp, fiind conştiente de dezavantajele şi impactul pe care îl are închiderea accesului publicului la această porţiune de drum, Municipiul Bucureşti şi Romsilva, împreună cu autorităţi precum Ministerul Mediului şi Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, au încercat să identifice soluţii pentru deblocarea acestei situaţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, în 2018 Impact a donat trei loturi de teren cu o suprafaţă totală de 6.000 de metri pătraţi şi o valoare de 800.000 de euro (fără TVA), situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti în scopul efectuării formalităţilor pentru transferul celor 300 de metri din domeniul public al statului român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

”Aceasta a fost o condiţie esenţială în rezolvarea situaţiei şi ar fi trebuit să uşureze şi să accelereze întregul proces, restul fiind doar formalităţi între autorităţile statului. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a acceptat donaţia cu sarcini şi a aprobat încheierea contractului de donaţie sub rezerva obţinerii acordului Romsilva. În mai 2018, Romsilva a emis avizul privind acceptarea donaţiei, iar în iunie 2018 şi Municipiul Bucureşti accepta oferta. Prin acceptarea donaţiei, Municipiul Bucureşti s-a obligat să dea în compensare către Romsilva terenurile primite de la Impact, în vederea deschiderii accesului publicului la Drum, între Aleea Privighetorilor şi Şoseaua Pădurea Pustnicu”, au continuat reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, în 2019, Romsilva a emis avizul pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafaţă de 3.009 metri pătraţi din fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului român pentru realizarea drumului de acces – beneficiar Municipiul Bucureşti, precum şi pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a terenurilor donate.

”În ciuda celor de mai sus, autorităţile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalităţile necesare pentru a permite accesul publicului la această porţiune din strada Vadul Moldovei, respectiv să îndeplinească procedurile necesare pentru transferul acesteia din domeniul public al Statului Român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti. Mai concret, Municipiul Bucureşti nu şi-a îndeplinit până în prezent obligaţia executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donaţie”, a arătat sursa citată.

Reprezentanţii companiei au adăugat că, anul trecut, Impact a notificat toate instituţiile implicate, în vederea determinării Municipiului Bucureşti prin Primarul General să finalizeze aceste demersuri şi că ”situaţia actuală este rezultatul pasivităţii Primarului General care refuză să finalizeze demersurile descrise mai sus”.

”Noi, la Impact, dezvoltăm comunităţi mari sustenabile în cadrul cărora construim şi o infrastructură majoră de drumuri, bulevarde şi utilităţi. Administraţiile locale au, la rândul lor, datoria şi obligaţia să asigure infrastructura oricărui oraş şi accesul cetăţenilor către şi dinspre locuinţele lor. Impact a venit permanent în sprijinul acestora făcând eforturi şi alocând resurse considerabile pentru a susţine aceste demersuri. În cazul concret al porţiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstraţia oraşului a dat dovadă de nepăsare şi lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive aduce prejudicii grave şi disconfort pentru familiile care locuiesc aici. Un cartier imens cu locuitori stresaţi zilnic de ambuteiaje create artificial nu poate deveni o comunitate sustenabilă. Am susţinut permanent soluţii viabile, multe finanţate chiar de noi dar, în acest caz, pasivitatea, birocraţia şi blocajul instituit afectează calitatea vieţii celor care au avut încredere în noi. Doresc, din nou, să fac un apel către autorităţile implicate să vină alături de cetăţenii din comunitatea noastră, de noi şi să arate grijă faţă de oameni, aşa cum au promis şi aşa cum este firesc în orice societate”, a declarat Constantin Sebeşanu, CEO Impact Developer & Contractor.

Conform companiei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să solicite Guvernului emiterea unei hotărâri în baza căreia să se constate trecerea gratuită a drumului din domeniul public al statului român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti, în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi să plătească taxele aplicabile, pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier naţional.

”În caz contrar, Impact va fi nevoită să demareze acţiuni în instanţă pentru obţinerea dreptului de acces pe acest drum, în beneficiul celor peste 6.500 de locuitori din împrejurimi. În aceste condiţii, singurele autorităţi în măsură să restabilească o situaţie de drept vor fi instanţele judecătoreşti. Deşi Impact nu poate garanta finalitatea demersurilor sale deoarece instanţele vor fi suverane în a judeca, are încredere că va avea câştig de cauză. Mai mult decât atât, IMPACT a făcut în ultimii ani toate demersurile necesare pentru a construi alte trei căi de acces către ansamblul Greenfield. În acest scop, a achiziţionat terenuri, a investit în proiecte tehnice, a întocmit şi depus documentaţii, toate cele trei proiecte aşteptând de patru ani avizul autorităţilor, în fiecare dintre cazuri înregistrându-se întârzieri în răspunsul acestora”, au mai transmis reprezentanţii dezvoltatorului.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a criticat decizia Poliţiei şi a Romsilva de a închide drumul forestier prin pădurea Băneasa locuitorilor din cartierul Greenfield, considerând că măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicitând reprezentanţilor Romsilva să-l deblocheze. Acest drum s-a mai aflat în centrul unul scandal în urmă cu cinci ani.

Romsilva a precizat că măsura închiderii drumului este strict legală, că a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.

”Aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se dau la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, a menţionat Romsilva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.