Primarul sectorului 1 Clotilde Armand critică decizia de Poliţiei şi a Romsilva de a închide drumul forestier prin pădurea Băneasa locuitorilor din cartierul Greenfield, considerând că măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicitând reprezentanţilor Romsilva să-l deblocheze. Acest drum s-a mai aflat în centrul unul scandal în urmă cu cinci ani. Romsilva precizează că măsura închiderii drumului este strict legală, că a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice. ”Aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se dau la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, menţionează Romsilva.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - În urma acuzaţiilor lansate în spaţiul public de către primarul Sectorului 1 privind închiderea accesului autovehiculelor pe Drumul Forestier ”Vadul Moldovei” din Pădurea Băneasa, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:

Drumul respectiv este format din trei porţiuni, două de drum forestier şi o linie parcelară.
Drumurile forestiere, conform art. 54 (2) şi 83 alin. (2) din Codul Silvic sunt căi de transport tehnologic, închise circulaţiei publice. Mai mult, pe linia parcelară, o porţiune din pădure care delimitează două parcele, accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis.

Aşadar, măsura închiderii Drumului Forestier ”Vadul Moldovei” şi a liniei parcelare este o măsură strict legală, în conformitate cu Codul Silvic, şi nu o ”măsură (posibil) politică”. Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a unei instanţe judecătoreşti, a fost recunoscută proprietatea publică a statului asupra drumului forestier respectiv, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin Direcţia Silvică Ilfov, acesta fiind intabulat în prezent că proprietate publică a statului român.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.
Menţionăm că în conformitate cu prevederile art. 40 din Codul Silvic, aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se face la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere.
În continuare, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va sprijini aceste demers, atunci când Primăria Sectorului 1 va continuă procesul de scoatere definitivă a drumului respectiv din fondul forestier.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Înţeleg că astăzi poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, a scris sâmbătă pe Facebook Clotilde Armand.

Un scandal similar a fost şi în 2017, Clotilde Armand intervenind li atunci.

În august 2017, într-o scrisoare adresată pe Facebook locuitorilor din cartierul Greenfield, Clotilde Armand, la acea vreme consilier local, preciza că avizele necesare redeschiderii drumului prin Pădurea Băneasa ridică numeroase probleme juridice, la acel moment Romsilva atrăgând atenţia că există o porţiune de drum pe care Codul Silvic interzice accesul public, iar închiderea drumului forestier este de altfel consecinţa unei decizii judecătoreşti.

Ea îl acuza pe edilul de atunci al Sectorului 1, căruia îi fusese transferată problema, că a venit după 2 luni cu un proiect de hotărâre fără a transmite consilierilor întreaga documentaţie şi nu admite nici o amânare a votului. ”USR devine prin toate aceste manevre ţapul ispăşitor al întregii situaţii”, afirma Armand.

”Înţeleg dificultăţile cu care se confruntă locuitorii cartierului Greenfiled. Aceştia nu sunt o maşinărie de vot şi vreau să fac un apel la civismul fiecăruia. Avem nevoie să dezvoltăm o strategie urbană pentru acest cartier care să răspundă necesitaţilor proprii fără să dăuneze unei viziuni de dezvoltare durabilă a oraşului în care trăim cu toţii. Presiunea noastră trebuie să fie comună asupra autorităţilor pentru a urgenta stabilirea şi punerea în aplicare a unei soluţii. Greenfield trebuie să devină un exemplu prin care să demonstrăm că investitori, cetăţeni şi oameni politici pot găsi o soluţie spre binele comun”, scria ea în urmă cu mai mult de cinci ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.