Construcţia spitalului regional de urgenţe din Iaşi va începe în 2019, iar unitatea ar urma să fie funcţională la începutul anului 2023, a declarat, duminică, la Iaşi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Vasile Grasu.
Grasu s-a întâlnit la Primăria Iaşi cu edilul Mihai Chirica, conducerea UMF Iaşi, dar şi cu primari din zona metropolitană, şefii societăţii locale de transport şi ai companiilor de utilităţi publice.
Potrivit secretarului de stat Cristian Vasile Grasu, săptămâna viitoare reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor semna contractul cu firma care va asigura consultanţa privind proiectul spitalului regional de urgenţe din Iaşi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Consultantul şi cei de la Banca Europeană de Investiţii vor veni la Bucureşti în ultima săptămână a lunii iunie. Important este ca studiul de fezabilitate să fie realizat până cel târziu pe 31 decembrie. În primul semestru al anului 2018 vrem să aplicăm pentru obţinerea de fonduri europene pe Programul Operaţional Regional. Evaluarea, aprobarea şi contractarea finanţării sunt estimate să dureze circa şase luni. Aşadar, la mijlocul anului viitor am putea primi finanţarea. Ar urma licitaţiile, care ar putea dura doar câteva luni. Nu pot fi foarte multe întârzieri, datorită recentelor modificări ale Legii achiziţiei”, a afirmat secretarul de stat Cristian Vasile Grasu.
El a mai spus că, dacă totul decurge normal, în 2019 vor începe lucrările, iar acestea nu ar trebui să dureze mai mult de trei ani.
„Cel târziu la începutul primului trimestru din anul 2023 spitalul ar putea fi funcţional la întreaga capacitate. Primarii din zonă trebuie să se gândească la faptul că se va naşte, poate, cel mai mare angajator din Moldova. Va începe un şantier uriaş, adică o oportunitate în ceea ce priveşte angajările. Spitalul regional se va deschide peste şase ani. Este timp pentru a obţine o generaţie de asistenţi medicali, electricieni, tâmplari şi alte meserii. Trebuie luată în calcul dezvoltarea acestei zone de resurse umane”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat că spitalul regional va fi amplasat în zona Moara de Vânt din municipiu şi că în apropierea spitalului vor fi amenajate un campus universitar pentru studenţii de la UMF, dar şi un campus tehnologic şi de cercetare ”Iaşi Intelligent City”.
„În zonă se va naşte un oraş. Va trebui să analizăm în detaliu cum va fi amenajat terenul pentru UMF, anume terenul pentru campus, pentru locurile de parcare şi toate celelalte necesităţi. Va trebui să ne gândim şi la noi noduri rutiere, care să facă legătura spre aeroport şi spre comunele învecinate. Doar pentru spital vom avea nevoie de un minim de 1.500 de locuri de parcare”, a spus primarul Mihai Chirica.
El a solicitat reprezentanţilor Companiei de Transport Public realizarea unui studiu în vederea dezvoltării sistemului de transport public în zona spitalului, traficul zilnic avut în vedere urmând a fi de aproximativ 5.000 de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.