Peste 350 de porci vor fi ucişi într-o localitatea constănţeană după confirmarea a trei focare de pestă porcină africană, a anunţat Prefectura Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prefectura Constanţa a transmis printr-un comunicat de presă, că au fost aprobate două decizii în cadrul şedinţei de marţi a Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) al judeţului Constanţa.
Prima prevede aprobarea Planului de prevenire şi control al pestei porcine africane în judeţul Constanţa. Cea de-a doua se referă la aprobarea Planului privind prevenirea, depistarea şi limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană prin măsura excepţională de ucidere a efectivelor de suine suspecte de îmbolnăvire existente în localitatea Topalu.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prefectura Constanţa a precizat că în judeţ, pesta porcină africană evoluează în patru localităţi şi anume Ciobanu, Dunărea (comuna Seimeni), Capidava (comuna Topalu) şi Topalu, existând şase focare confirmate. În localitatea Topalu există trei focare confirmate, unul confirmat în data de 21 iulie, iar două, în data de 24 iulie. 
“În urma anchetei epidemiologice realizate în gospodăriile din localitatea Topalu, s-a stabilit că sursa posibilă a infecţiei este factorul uman care a facilitat propagarea virusului. Conform Bazei Naţionale de Date, în localitatea Topalu există 79 de exploataţii deţinătoare a unui număr de peste 350 de porci”, a precizat Prefectura Constanţa. 
În cadrul şedinţei de marţi au fost luate mai multe decizii, printre care: izolarea şi eradicarea focarelor; interzicerea mişcărilor de porci, produse şi subproduse de la acestea; uciderea tuturor animalelor bolnave, suspecte de îmbolnăvire şi a celor expuse; curăţarea şi dezinfecţia riguroasă a adăposturilor şi a tuturor spaţiilor adiacente; recensământul şi monitorizarea animalelor din zonele de restricţii; estimarea şi supravegherea porcilor mistreţi din fondurile de vânătoare incluse sau adiacente zonelor de restricţie.
Totodată, CLCB a aprobat şi Planul de prevenire şi control al pestei porcine africane, care include procedurile operaţionale şi organizaţionale. În acest sens, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa elaborează Planul de acţiune privind controalele oficiale pe raza de competenţă, prin identificarea şi selectarea imediată a exploataţiilor nonprofesionale cu risc ridicat.
De asemenea, Planul prevede ca DSVSA Constanţa să realizeze în echipe mixte, alături de IPJ Constanţa şi IJJ Constanţa: acţiuni de control în trafic şi acţiuni de control în târguri şi aglomerări de animale în scopul depistării, verificării, descurajării şi sancţionării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.