Asociaţiile de elevi acuză Ministerul Educaţiei că au fost excluse de la discuţiile pe noua lege a educaţiei, printre invitaţii permanenţi la grupurile de lucru aflându-se reprezentanţi ai sindicatelor, ai federaţiilor studenţilor şi ai părinţilor. Conform legii educaţiei, asociaţiile de elevi trebuie să fie consultate înaintea luării oricăror decizii majore.
Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Călarăşi, Asociaţia Elevilor din Maramureş şi Asociaţia Elevilor din Bacău acuză Ministerul Educaţiei de excluderea reprezentanţilor independenţi ai elevilor de la masa discuţiilor.
Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat miercuri componenţa Consiliului Consultativ pentru întocmirea unei noi legi a educaţiei, iar printre invitaţii permanenţi la grupurile de lucru se află membri ai organizaţiilor societăţii civile: reprezentanţi ai sindicatelor din educaţie, ai federaţiilor studenţeşti, precum şi ai părinţilor.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Ca un afront adus principiului centrării pe beneficiar şi al consultării beneficiarilor, reprezentanţii asociaţiilor de elevi nu figurează pe lista făcută publică pe pagina de internet a ministerului. Prezenţa tuturor organizaţiilor din fiecare categorie mai sus-menţionată reprezintă dovada faptului că atitudinea ministrului Valentin Popa este voită şi are sensul eludării consultării reprezentanţilor beneficiarilor”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că mişcarea independentă a elevilor a influenţat pozitiv în ultimii ani politicile publice.
“Amintim faptul că în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) elevii au redobândit dreptul de vot în Consiliul de administraţie în anul 2015, fiind reprezentanţi în luarea deciziilor la firul ierbii, iar în toamna anului 2016, după o decizie definitivă a Curţii de Apel Constanţa în procesul iniţiat de AEC, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au avut pentru prima oară manuale şcolare gratuite, un drept pe care Ministerul Educaţiei îl nega şi încălca de cinci ani de zile”, a mai precizat Asociaţia Elevilor.
Totodată, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Bacău, singurele existente în anul 2016, s-au aflat în mijlocul negocierilor Statutului Elevului, codul drepturilor şi îndatoririlor elevilor. În temeiul art. 80, alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 asociaţiile de elevi din România trebuie să fie consultate înaintea luării oricăror decizii majore, aşa cum este adoptarea unei noi legi a educaţiei, a menţionat Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a stabilit componenţa Consiliului Consultativ al MEN, a anunţat ministerul printr-un comunicat de presă.
“Rolul principal al Consiliului Consultativ este de a contribui, prin expertiza membrilor săi, la elaborarea unui nou cadru legislativ pentru sistemul românesc de educaţie şi formare profesională, în conformitate cu viziunea şi misiunea asumate. Consiliul îşi va stabili coordonatorul, va adopta propriul regulament de organizare şi funcţionare, precum şi calendarul derulării activităţilor”, se arată în documentul respectiv.
De asemenea, Consiliul poate invita, permanent sau nepermanent, şi alţi specialişti/experţi în educaţie, în funcţie de nevoile concrete ale activităţilor. Vor participa, ca invitaţi permanenţi, reprezentanţii partenerilor de dialog social.
Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că începe astfel un amplu proces de revizuire a legislaţiei în domeniul educaţiei.
Pe lista invitaţilor permanenţi ai Consiliului Consultativ se regăsesc: Radu Antohi, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ioana Băltăreţu, preşedinte, Consiliul Naţional al Elevilor, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Marius Deaconu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Alin Grigore, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Lucrările Consiliului Consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale se vor desfăşura începând cu luna iulie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.