Administraţia ”Apele Române” anunţă că, în prezent, coeficientul de umplere al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, fiind cel mai scăzut din ultimii opt ani. Specialiştii afirmă că scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitaţiilor din perioada mai-decembrie 2024 şi de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani.
”Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, în scădere faţă de sfârşitul lunii noiembrie 2024 (68%) şi considerabil mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2023 (80%). Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani. Comparativ, cel mai redus coeficient înregistrat în ultimii 15 ani a fost în 2011, când rezervele de apă au ajuns la doar 50%”, arată, miercuri, Administraţia Naţională ”Apele Române”.
Potrivit sursei citate, scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitaţiilor din perioada mai-decembrie 2024 şi de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani.
”În contextul acestor schimbări semnificative din punct de vedere climatic, Apele Române implementează măsuri strategice, inclusiv modernizarea a 13 baraje prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu o investiţie de 1,18 miliarde lei. O parte dintre aceste lucrări hidrotehnice au ca utilitate principală alimentarea cu apă a populaţiei. În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanţare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) fiind astfel reabilitate şi modernizate”, menţionează Apele Române.
Aceste investiţii vizează creşterea capacităţii de stocare a apei şi adaptarea la schimbările climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.