Nouăsprezece copii cu vârste cuprinse între doi şi 19 ani, din comuna Unirea şi municipiul Aiud, judeţul Alba, au fost diagnosticaţi, vineri, cu rujeolă, cele două focare izbucnind în comunităţi de rromi foarte sărace, care nu îşi vaccinează copii.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi o echipă mixtă formată din mai mulţi specialişti epidemiologi şi medici de familie au luat, vineri, măsurile de prevenire a răspândirii bolii, s-au deplasat în comunităţile afectate pentru identificarea contacţilor, izolarea sau internarea bolnavilor şi promovarea campaniei de vaccinare a celor neprotejaţi.
"Am primit informări privind existenţa a două focare de rujeolă în comuna Unirea şi municipiul Aiud. Am comunicat Ministerului Sănătăţii şi Instituţiei Prefectului Alba, după care o echipă mixtă formată din inspectori sanitari şi medici de familie s-a deplasat de urgenţă în comunităţile respective pentru intensificarea campaniei de vaccinare. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea, însă odată ce rujeola s-a declanşat, pot fi tratate numai simptomele. Ne-am deplasat în cele două comunităţi în care riscul de transmitere este mai mare, iar cei care au fost de acord, au beneficiat de vaccinare” a spus Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.
El a adăugat că instituţia nu poate obliga părinţii să-şi vaccineze copiii, dar are obligaţia să-i informăm cu privire la existenţa vaccinului ROR, la riscurile la care se supun dacă îl refuză, cât şi despre gradul de răspândire al acestei boli la nivel naţional.
Formele de rujeolă ale celor 19 copii şi adolescenţi au fost medii şi uşoare, o parte dintre ei fiind spitalizaţi.
De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Alba au fost diagnosticaţi cu rujeolă 181 de copii.
Rujeola este o infecţie virală, contagioasă, care cauzează în general afecţiuni respiratorii. Boala se transmite când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, iar între simptomele acesteia se numără febră, oboseală, senzaţia de gât uscat, diaree, strănut sau scurgerea de secreţii de la nivelul nasului.
La nivel naţional, au fost confirmate, de la începutul epidemiei, respectiv 30 septrembrie 2016 şi până în 23 iunie, un număr de 7.282 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate şi 30 de decese, în judeţele: Timiş - opt cazuri , Arad - cinci cazuri, Dolj - şase cazuri, Caraş Severin - trei cazuri şi câte un caz în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mures şi Bucureşti.
Un al 31-lea deces posibil provocat de rujeolă este in curs de investigare in vederea confirmării/infirmarii şi s-a înregistrat în judeţul Arad.
Până acum, au fost înregistrate cazuri de rujeolă în 41 de judeţe, cele mai multe cu câte peste o mie de îmbolnăviri fiind în Timiş şi Caraş- Severin. În Arad, au fost înregistrate până vineri 965 de cazuri, iar în Satu Mare 711 de cazuri. În celelate 37 de judeţe, numărul cazurilor de rujeolă oscilează între 12 (Giurgiu, Buzău şi Ilfov) şi 443, în judeţul Dolj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.