USR a reluat solicitarea de chemare a ministrului Energiei, Virgil Popescu, în Parlament, pentru a da explicaţii pentru modul modul dezastruos în care a gestionat multiplele crize din domeniul energiei, în condiţiile în care se află de trei ani în fruntea ministerului. Solicitarea a fost depusă luni la Biroul Permanent din Camera Deputaţilor.
Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, a subliniat faptul că Virgil Popescu trebuie să plece din funcţie.
“Energie, un dezastru. Un dezastru pe zona de carburant, un dezastru pe zona de gaz, un dezastru pe zona de energie electrică. O să îl chemăm din nou în Parlament pe Virgil Popescu. Vă aduc aminte ceva: omul ăsta, Virgil Popescu, este ministru al Energiei în al treilea an acum. În general vorbim în aceste guverne de miniştri care sunt de trei luni în funcţie, ce să facă şi ei, săracii, nu au aflat pe unde este uşa acolo. La Virgil Popescu vorbim de trei ani, trei ani în care nu a fost în stare să dea Legea offshore, trebuia să găsească o simplă formulă de taxare corectă care să stimuleze investiţiile şi să scoatem gazul din Marea Neagră. De centrala de la Iernut de câţi ani auzim? De trei ani, cel puţin, auzim că trebuie să fie gata. Avem 10 miliarde de euro pentru care nu are ghidurile de folosire pentru investiţii în producţia de energie. Avem nevoie de gaze, avem nevoie de energie electrică, avem nevoie de încurajarea pieţei. În loc de asta, vin cu o schemă greşită din start de plafonare, care plafonează la producător, adică şi dacă cineva ar vrea să intre pe piaţă, dacă pui mercurialul la preţuri la producător, descurajează investiţiile. Companiile care ar trebui să producă pentru România, le-au politizat de sus până jos. Ăsta este un om care trebuie să plece, trebuia de mult să plece şi nu este singurul din acest guvern”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă al USR.La rândul ei, deputata USR, Cristina Prună, a criticat noua propunere de schemă pentru facturile la energie şi gaze a Guvernului PSD-PNL, subliniind faptul că măsurile propuse „urmează aceeaşi logică falimentară” din 2018 când, prin Ordonanţa 114, PSD a blocat investiţiile în extragerea gazului din Marea Neagră şi a făcut România şi mai dependentă de gazul rusesc.
Potrivit Cristinei Prună, principalele probleme ale schemei propuse de PSD-PNL sunt următoarele:1. „Se plafonează preţul la producţia de gaze naturale pentru consumatorii casnici şi pentru producerea de energia termică. Acest lucru nu va face decât să blocheze şi mai mult noi proiecte de extracţie a gazului onshore şi offshore din România. Peste asta se adaugă faptul că nu avem în prezent niciun proiect de lege Offshore care să creeze cadrul pentru exploatările de gaze din Marea Neagră;
2. Proiectul de ordonanţă interzice vânzările de energie electrică ale companiilor de stat pentru 2023 şi 2024. Asta se traduce prin a pune efectiv cruce pe perspectivele investiţionale. De aceea, transpusesem directiva europeană care permitea vânzarea energiei prin contracte bilaterale pe termen lung, tocmai pentru a impulsiona proiectele de investiţii în producţia de energie electrică.3. Fără noi investiţii stăm la mâna altora. Nu avem un cuvânt foarte important de spus în privinţa interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) prin care am putea să ne diversificăm necesarul de import, adică să nu mai importăm doar gaz rusesc. În schimb legile la noi în ţară le facem prost”.
În concluzie, „Guvernul ne propune un experiment economic şi sabotarea industriei. Rămâne de văzut cine şi cum va supravieţui”, a mai subliniat Cristina Prună, mai indică sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.