Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, marţi, după şedinţa conducerii Senatului în care s-a discutat despre reorganizarea şi restructurarea instituţiei că toate structurile Senatului vor fi reorganizate şi se vor desfiinţa direcţii, se vor aşeza pe nişte principii de funcţionare mai eficientă. El a mai spus că mare parte din angajaţi trebuie să vină şi să plece cu demnitarii, pentru a reflecta voinţa politică. Cazanciuc a mai anunţat că toţi angajaţii vor da concurs, iar din cei patru secretari generali adjuncţi vor rămâne doi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cu siguranţă sunt măsuri care sunt binevenite. Schema actuală de funcţionare a Senatului este din 2013. Pandemia ne-a arătat că Senatul poate funcţiona cu un număr mult mai mic de oameni şi în acea perioadă foarte multe din activităţi au trecut în online. De atunci, în mod constant, Senatul face şedinţe online deci trecerea în online a unor activităţi este unul dintre motivele pentru care se face această reducere”, a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Senatorul PSD a precizat că se pleacă de la nevoia unor instituţii flexibile care să răspundă funcţiei fundamentale a Senatului, aceea de a avea legi bune, în acord cu votul politic dat de cetăţeni.

”Mare parte din acest proiect este legat de rămânerea unei structuri fixe, la nivelul Senatului, care să ţină memoria instituţiei, dar, pe de altă parte, cel puţin la nivelul conducerii Biroului Permanent, mare parte din angajaţi trebuie să vină şi să plece cu demnitarii, pentru a reflecta, la un moment dat, voinţa politică. Sunt grupuri parlamentare, astăzi, care au găsit o structură a Senatului şi nu îşi pot aduce, spre exemplu, oameni”, a completat Cazanciuc.

Senatorul a mai spus că este vorba despre ”o schimbare de filozofie”.

”Excepţia este cu puţini angajaţi ai Senatului şi alţii oameni care vin şi pleacă cu demnitarii pentru a reflecta, cum spuneam, decizia politică. Reducerea, per ansamblu, la un moment dat, este în jur de 24%. Nu am intrat în detaliile financiare, ci doar pe structură. Toate structurile Senatului vor fi reorganizate. Se vor desfiinţa direcţii, se vor aşeza pe nişte principii de funcţionare mai eficientă”, a spus Robert Cazanciuc.

Senatorul PSD a mai afirmat că ”nu a fost o propunere discreţionară ci s-a plecat de la volumul de activitate”.

 

”Spre exemplu, plecând de la statistică, cel mai mare volum de activitate este la Comisia Juridică. De la Comisia Juridică în jos, s-au mers la celelalte comisii. De la şase oameni, cât vor fi la Comisia Juridică, până la un singur om la Comisia Europol sau la Comisia de regulament”, a afirmat Cazanciuc.

 

Senatorul a mai anunţat că se va face concurs, fiind un interval de 60 de zile, în care aceste măsuri trebuie puse în aplicare.

 

”Sunt unele măsuri care ţin de decizia BP-ului, care vor intra în vigoare imediat, cum este, pe exemplu, reducerea costurilor legate de autoturisme, reducerea cotelor afectate pentru funcţionarea autoturismului, dar sunt altele care au nevoie de decizia plenului. Se va intra în plen, cu o nouă schemă de organizare. În momentul de faţă, discuţiile sunt în jur de 24%. 796 de posturi are Senatul astăzi, în jur de 30 sunt libere şi, pe formula actuală, vor fi undeva în jur de 610, probabil. Aceasta este, în momentul de faţă, propunerea”, a mai declarat Cazanciuc.

 

Cazanciuc a mai spus că din patru secretari generali adjuncti vor rămâne doi.

 

”La secretarii generali o să fie de 50%, adică din patru vor fi doi. Acolo unde într-o comisie erau cinci consilieri, pe decizia de astăzi, vor fi trei, şi toată lumea va da concurs, dar din cinci vor rămâne trei”, a declarat Robert Cazanciuc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.