Primarul comunei braşovene Augustin, Mondoc Gheorghe, fostul primar Porumb Sebastian Nicolae, fostul contabil şi funcţionara de la asistenţă socială din Primăria Augustin sunt urmăriţi penal în dosarul de abuz în serviciu şi delapidare în care există suspiciunea că zeci de localnici din comună au primit în mod ilegal ajutoare sociale pentru a-l vota la alegerile locale pe actualul primar, în condiţiile în care fostul edil avea interdicţie de a candida fiind găsit incompatibil. Ancheta relevă de asemenea că fostul edil şi-a construit o pensiune folosind mijloacele administraţiei locale, dar şi că o procedură de achiziţie pentru servicii de contabilitate de care a beneficiat Primăria Augustin a fost încheiată în mai puţin de 40 de minute, contabila care a primit contractul fiind fosta angajată, care ar primi lunar, alături de membri ai familiei sale, zeci de mii de lei de la Primărie.
Primarul comunei Augustin, Mondoc Gheorghe, fost viceprimar şi fostul edil al localităţii, Porumb Sebastian Nicolae, în prezent consilier al primarului, au fost reţinuţi sub acuzaţiile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, respectiv abuz în serviciu.
Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov arată că în perioada 22.08.2024 – 22.10.2024, Porumb Sebastian a deţinut calitatea de primar, iar Mondoc Gheorghe pe cea de viceprimar. Începând cu data de 22.10.2024, data depunerii jurământului de către câştigătorului alegerilor locale din luna iunie a anului curent, conducerea primăriei a fost asigurată de către fostul viceprimar Mondoc, iar fostul edil a fost angajat în calitate de consilier al primarului, în condiţiile în care nu a putut candida la scrutinul din vara anului trecut, fiind declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.
Procurorii suspectează că ce doi au făcut o înţelegere pentru ca Mondoc să câştige alegerile, folosind fonduri publice pentru a cumpăra voturi.
„S-a reţinut că suspectul M.G. împreună cu suspectul P.S.N., cu sprijinul suspectei D.E., funcţionar în cadrul compartimentului de asistenţă socială al Primăriei Comunei Augustin, au acordat ilegal ajutoare sociale cetăţenilor din comună în perioada campaniei electorale organizate pentru alegerile locale din luna iunie 2024, în scopul obţinerii de voturi favorabile de către suspectul M.G., candidat la funcţia de primar al comunei Augustin la acea dată şi viceprimar în funcţie. Astfel, pe raza comunei Augustin ar fi fost alocate mai multe numere de casă unor beneficiari de ajutor social, fără ca aceştia să deţină vreo locuinţă reală, în sensul în care, în curtea aceleiaşi gospodării au fost alocate numere cadastrale pentru fiecare cameră existentă (cu scopul de a fi eligibili şi alţi membri de familie locatari în acel imobil) sau pentru alte construcţii anexe”, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de Parchet.
Procurorii suspectează de asemenea că fostul primar declarat incompatibil a folosit resursele administraţiei locale pentru a-şi ridica o pensiune. Imobilul a fost ridicat chiar în faţa corpului nou de şcoală din localitate.
„Pentru edificare suspectul P.S.N. ar fi folosit resurse umane şi materiale aparţinând Primăriei Comunei Augustin, respectiv maşina de pompieri pentru a alimenta cu apă construcţia, tractorul remorcă, dumper – utilaj de cărat, vidanja şi betoniera, electricitate de la Şcoală Nouă, iar ca persoane - şoferul de pe microbuzul şcolii şi instalatorul”, susţin anchetatorii.
Aceştia suspectează de asemenea nereguli şi în ceea ce priveşte plata serviciilor de contabilitate. Concret, există suspiciunea că fosta contabilă a câştigat un contract de prestări servicii, în urma unei proceduri de achiziţie care a durat mai puţin de 40 de minute, dându-şi demisia din funcţia pe care deţinea după obţinerea acestui contract.
„În timpul mandatului de primar al suspectului P.S.N., Primăria Comunei Augustin ar fi lansat oferta de achiziţie de servicii de contabilitate pentru suma de 10.000 lei/lună, publicată la data de 25.07.2023 ora 8:13 şi la care ofertantul suspecta F.R.A., expert contabil, a răspuns imediat, la ora 8:22. Procedura de achiziţie ar fi fost finalizată la data de 25.07.2023, ora 8:41, contractul de achiziţie publică încheindu-se a doua zi, iar contractul individual de muncă al suspectei F.R.A. cu Primăria Comunei Augustin încetând la data de 01.08.2023”, se arată în documentele procurorilor.
Anchetatorii suspectează totodată că ar mai exista încă un contract de achiziţie publică încheiat de Primăria Augustin cu o societate de contabilitate care aparţine surorii contabilei, care are ca obiect acordarea vizei CFP.
„Pentru aceste două contracte de contabilitate, Primăria Augustin ar achita câte 15.000 lei/lună pentru fiecare contract, existând suspiciuni că suma totală de 30.000 lei se împarte între suspecta F.R.A., sora sa şi suspectul P.S.N”, se arată în comunicatul Parchetului.
În cazul fostei contabile a Primăriei Comunei Augustin, acuzată de complicitate la abuz în serviciu şi al funcţionarei de la compartimentul de asistenţă socială al Primăriei Comunei Augustin, inculpată pentru complicitate la abuz în serviciu nu a fost luată nicio măsură, deşi informaţii iniţiale indicaseră că acestea sunt cercetate sub control judiciar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.