USR îi cere miercuri premierului Ciolacu să „repare” de urgenţă softul de recalculare a pensiilor şi să corecteze aberaţiile din lege semnalate de formaţiune. Potrivit USR, în total, avem aproape 720.000 de pensionari cărora le-a rezultat, în urma recalculării, pensii mai mici decât cele pe care le primesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Marcel Ciolacu, premier şi preşedintele partidului care îşi făcea campanie spunând oamenilor că trebuie să voteze PSD dacă vor să le crească pensiile, să-şi asume dezastrul recalculării şi să spună adevărul pensionarilor. Inclusiv celor circa 720.000 de pensionari care au lucrat zeci de ani în condiţii grele de muncă şi care primesc zilele acestea decizii de recalculare cu pensii mai mici şi cu 2.500-3.000 de lei. USR îi cere premierului Ciolacu să „repare” softul de recalculare a pensiilor, care tot dă rateuri în dezavantajul pensionarilor şi să corecteze aberaţiile din legea pensiilor sesizate de USR încă de anul trecut”, precizează USR într-un comunicat oficial.

”Premierul care se visează preşedinte cere ca pensionarii să fie informaţi că pensia lor, dacă nu creşte, măcar nu se diminuează. Ar trebui să primească în aceeaşi informare scrisă şi cât a fost inflaţia de când e el premier. Pentru că, dacă valoarea pensiei rămâne aceeaşi şi preţurile cresc în acelaşi ritm, puterea de cumpărare scade. Iar dacă tot se pune să trimită scrisori pensionarilor, ar trebui să le trimită mai bine buletinul de calcul al noii pensii, ca să nu îi pună pe drumuri la Casa de pensii întrebând de unde au apărut noile cifre, fie ele corecte sau greşite. Dar nu grija pensionarilor o are premierul, ci grija voturilor lor, atât”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Potrivit USR, ”incompetenţa coaliţiei PSD-PNL, care a adoptat o lege a pensiilor cu probleme, ignorând total propunerile opoziţiei, face ca sute de mii de pensionari să fie împinşi, zilele acestea, pe culmile disperării”.

”Unii dintre cei care au primit deciziile de recalculare nu înţeleg ce scrie în ele şi caută cu disperare lămuriri la Casele de pensii, ceea ce se traduce în cozi şi timp pierdut. Alţii văd în decizii cum nu le sunt luaţi în considerare toţii anii în care au contribuit şi softul de recalculare le-a „pierdut pe drum” punctele de stabilitate. Cei mai afectaţi sunt însă cei care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă, în minerit, industria nucleară, industria siderurgică, industria petrolieră sau CFR, cărora nu li se mai iau în considerare condiţiile de muncă, deşi au contribuit suplimentar faţă de ceilalţi angajaţi”, subliniază USR.

Potrivit USR, în total, avem aproape 720.000 de pensionari cărora le-a rezultat, în urma recalculării, pensii mai mici decât cele pe care le primesc.

”Chiar dacă nu li se taie acum din pensie, ei nu vor mai primi vreun ban în plus până când pensia recalculată şi indexată anual nu va depăşi pensia în plată. Ceea ce se poate întâmpla, în funcţie de caz, şi peste 4-5-6 ani, timp în care respectivii pensionari vor deveni tot mai săraci. Să luăm exemplul concret, prezentat de presă, al pensionarului care, după ce a lucrat toată viaţa ca mecanic de locomotivă, s-a trezit acum că de la 7.289 de lei îi scade pensia la 4.820 de lei. 

- la 1 ianuarie 2025: pensie recalculată indexată – 5.157 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei 
- la 1 ianuarie 2026: pensie recalculată indexată – 5.518 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei 
- la 1 ianuarie 2027: pensie recalculată indexată – 5.904 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei 
- la 1 ianuarie 2028: pensie recalculată indexată – 6.317 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei 
- la 1 ianuarie 2029: pensie recalculată indexată – 6.759 lei, rămâne pensia în plată – 7.289 lei 
- la 1 ianuarie 2030: pensie recalculată indexată – 7.232 lei, rămâne pensia în plată - 7.289 lei
- la 1 ianuarie 2031: pensie recalculată indexată – 7.738 lei, pensionarul va primi pensia majorată – 7.738 lei”, explică USR. 

 

”Domnule premier Ciolacu, nu vă mai bateţi joc de sute de mii de pensionari! Adoptaţi de urgenţă proiectul USR care modifică noua lege a pensiilor în sensul recunoaşterii condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat”, cere USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.