USR a transmis, joi, că premierul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul PNL al Educaţiei Ligia Deca au minţit, întrucât, deşi au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi va fi modificat, nu s-a luat nicio decizie în şedinţa de Guvern. ”Ministrul Ligia Deca a anunţat printr-un comunicat de presă că propune nişte soluţii, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislaţiei”, a transmis formaţiunea. Înm replică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că hărţuirea sexuală este un flagel cu efecte dezastruoase pentru victime şi toată lumea trebuie să facă tot posibilil pentru evitarea unor astfel de situaţii. Deca afirmă că Ministerul Educaţiei şi-a respectat angajamentul luat şi a făcut propuneri, dar acestea trebuie armonizate cu toată legislaţia existentă şi trebuie discutate cu partenerii sociali. Deca afirmă, de asemenea, că propunerile ministerului se vor aplica tuturor instituţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Deca, acuzată că nu a modificat ordinul referitor la reclamaţiile anonime din universităţi: Hărţuirea sexuală, un flagel cu efecte dezastruoase / Ministerul Educaţiei şi-a respectat angajamentul / Reglementare care să se aplice tuturor instituţiilor

”USR a avertizat săptămâna trecută că formarea unui grup de lucru la nivelul Guvernului va tergiversa rezolvarea blocajului. Astăzi am aflat că Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei nu au putut să se pună de acord. Ministerul Justiţiei a informat Ministerul Educaţiei că face propuneri lipsite de logică şi recomandă prudenţă. De fapt, Ciolacu şi Deca nu au niciun interes să rezolve problema, pentru că vor să protejeze oamenii din sistem, de la profesorii abuzatori, la rectorii care închid ochii în faţa abuzurilor”, a transmis, joi, USR, într-un comunicat de presă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Senatorul USR Simona Spătaru apreciază că ”este important să protejăm femeile care au fost abuzate şi să le dăm ocazia să vorbească sub protecţia anonimatului”.

”Sunt decenii de abuzuri şi fiecare zi care trece fără luarea unor măsuri clare este o zi în care se încurajează astfel de fapte reprobabile. USR deja a depus în Parlament o iniţiativă care încurajează victimele să depună sesizări, inclusiv unele anonime. Dacă PSD şi PNL nu sunt în stare să găsească soluţii, să voteze proiectul USR”, a declarat Simona Spătaru.

USR reiterează solicitarea ca premierul PSD şi ministrul PNL să modifice în următoarea şedinţă de Guvern ordinul de ministru care vizează reclamaţiile anonime.

De asemenea, USR cere un răspuns public de la şefii partidelor parlamentare - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor - cu privire la organizarea unei comisii de anchetă în Parlament pentru a analiza situaţia din universităţile româneşti. 

Parlamentarii USR au depus, luni, un proiect de lege care prevede măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar, precum şi obligaţia Guvernului şi a instituţiilor de învăţământ superior de a reglementa în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise şi sub protecţia anonimatului.

Ministerul Educaţiei propune, în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală din mediul univestitar, promovarea unei reglementări generale, care să se aplice deopotrivă instituţiilor de învăţământ public şi privat, adică întregului sistem naţional de educaţie, precum şi tuturor instituţiilor publice. De asemenea, instituţia propune analizarea obligatorie a oricăror sesizări cu privire la ”comportamente neconforme”, chiar şi a celor anonime. În urma verificărilor se va realiza un raport pentru cercetare disciplinară sau o sesizare către procurori, în cazul în care există elementele unei infracţiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.