Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu anunţă pe Facebook că a avut o discuţie luni după-amiază cu Viorica Dăncilă, despre întâlnirea pe care urmează ca el să o aibă cu preşedinţii de organizaţii pentru a discuta despre rezultatului obţinut la aceste alegeri şi îşi roagă colegii să se gândească la obiectivele pentru alegerile de anul viitor, dând asigurări că rămân o echipă. Gabriela Firea anunţă că nu este la CEx-ul paralel - convocat de preşedintele Camerei Deputaţilor - Marcel Ciolacu, ea precizând că atunci când are ceva de spus, nu se sfieşte.
UPDATE - ”Am vorbit în această seară cu Viorica Dăncilă, despre întâlnirea pe care urmează să o am cu preşedinţii de organizaţii pentru a discuta despre rezultatului obţinut la aceste alegeri. Este firesc sa se întâmple acest lucru după orice scrutin. Vreau să spun cât ce poate de clar că această discuţie a fost una calmă, aşezată şi productivă. A fost o campanie în care s-a muncit mult, mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi mulţumim milioanelor de români care au dat un vot de încredere Partidului Social Democrat şi Vioricăi Dăncilă”, a scris Ciolacu pe Facebook, pe fondul informaţiilor conform cărora discuţia ar fi avut scopul de a o determina pe Dăncilă să demisioneze.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El remarcă faptul că rezultatul alegerilorprezidenţiale nu mulţumeşte pe niciunul dintre membrii partidului, dar asta nu înseamnă ca nu există soluţii.
”Vreau să îi rog pe colegii mei să se gândească la obiectivele noastre pentru alegerile de anul viitor. Rămânem o echipă, rămânem împreună, aşa cum am făcut-o întotdeauna în momente mai complicate. PSD este în continuare un partid puternic!”, scrie Ciolacu.
Aceste discuţii au loc în condiţiile în care Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru marţi, având ca temă analiza rezultatului alegerilor.
Ciolacu a fost primul dintre liderii PSD care luni dimineaţă a afirmat, într-o postare pe Facebook, că rezultatul alegerilor prezidenţiale a fost dezastruos şi vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare şi că s-au făcut doar analize la nivel judeţean, apreciind că e timpul unei analize la nivel central, pentru că PSD are nevoie de un nou început.
- Preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici face un apel la ”calm şi raţiune” şi vorbeşte despre ”oportunitatea” pe care unii o văd deja în a-şi arăta muşchii sau colţii , afirmaţiile sale fiind făcute pe fondul criticilor vehemente care îi au ca ţintă pe Viorica Dăncilă şi pe apropiaţii acesteia. ”Nu ne putem reforma printr-o minciună”, ”PSD are nevoie de un nou început”, ”E momentul pentru măsuri radicale”, ”Trebuie făcută o analiză profundă”, ”PSD a devenit un club de gospodine şi de amatori”, ”Nu există o ruşine mai mare decât asta”, sunt comentariile liderilor şi aleşilor locali ai PSD după scorul slab obţinut de Viorica Dăncilă la alegerile prezidenţiale şi după ce Gabriel Oprea a fost prezentat de aceasta ca membru cu drept de vot în conducerea partidului. Cum adică "nu pot pleca, nu pot lăsa la greu"?, se întreabă şi senatorul Lucian Romaşcanu, referindu-se la afirmaţiile lui Dăncilă. El apreciază că sunt necesare câteva demisii. ”Conducerea PSD-ului încă nu a înţeles că diaspora contează enorm atât prin prezenţa la vot, cât şi prin legătură pe care aceştia o au cu familia din România”, afirmă fostul consilier al Vioricăi Dăncilă, Ilan Laufer. E nevoie de reconstrucţie internă, consideră liderul PSD Timiş.
CITEȘTE ȘI Şerban Nicolae: Calm şi solidaritate, dragi colegi. Fruntea sus şi mintea limpede! Dar cu sinceritate şi onestitate. Fără soluţii-miracol, fără fuziuni-salvatoare şi fără importuri de „providenţiali”- Teodorovici face apel la ”calm şi raţiune” şi vrea un ”stindard pro-PSD”: Să rămânem uniţi şi puternici pentru a nu lăsa să se piardă lucrurile bune pe care PSD a reuşit să le înfăptuiască pentru români
Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, face apel la ”calm şi raţiune” în interiorul PSD, dar şi la un ”stindard pro-PSD”. ”Să rămânem uniţi şi puternici pentru a nu lăsa să se piardă lucrurile bune pe care PSD a reuşit să le înfăptuiască pentru români”, a scris Teodorovici pe Facebook.
”Calm şi raţiune! Numărul de voturi obţinut de PSD în turul 2 este aproape similar cu numărul de voturi ob ţinut în decembrie 2016. Identitatea noastră politică este sigură şi bine definită. Profilul nostru electoral este şi el bine definit şi este ceva mai echilibrat decât al votanţilor adversarilor noştri. Votul de susţinere al celor peste 3 milioane de cetăţeni români ne obligă pe noi toţi, de la conducerea PSD de la nivel central şi local, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, până la membrii şi susţinătorii acestui partid. Totuşi, votul de susţinere a pierdut în faţa votului de blam al unui număr mult mai mare de cetăţeni români, ce s-a tradus în realegerea unui preşedinte anti-PSD şi atât - fără trecut şi fără planuri de viitor”, a scris, luni, Eugen Teodorovici pe Facebook.
”Ce înseamnă asta, dragi colegi pesedişti, dincolo de «oportunitatea» pe care unii o văd deja în a-şi arăta muşchii sau colţii? Sau de «ocazia» de a se furişa pe uşa din dos sau de a fura startul în relansarea aşa-zisului război pe care, iată, preşedintele Iohannis şi PNL-ul deja ne invită să-l continuăm! Care război? Cu ce miză? Ei au luptat fără arme, doar sub stindardul anti-PSD şi iată că a funcţionat!!! Noi, deşi am avut muniţie şi arme - toate măsurile economice şi sociale luate de guvernele PSD, se pare că nu am avut ceva. Ne-a lipsit ceva. Şi nu puteţi spune că a lipsit voinţa sau că nu a fost implicare şi mobilizare maximă din partea candidatului nostru sau din partea structurilor noastre de la nivel central şi din toată ţara! Cred că niciunul dintre cei aflaţi la conducerea PSD, niciunul dintre preşedinţii organizaţiilor judeţene şi locale sau dintre primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene nu poate fi acuzat de neimplicare sau de sabotaj!”, a continuat Teodorovici.
Acesta face apel la un ”stindard pro-PSD”.
”De aceea, mesajul meu către toţi liderii PSD, către toţi cei care vreţi să vedem ce ne-a lipsit ca să-i convingem pe cetăţenii acestei ţări, este să nu începem tot cu stindardul anti-PSD, ci cu unul intern, mult mai valoros - pro-PSD! Este primul pas important pentru ceea ce va urma - să rămânem uniţi şi puternici pentru a nu lăsa să se piardă lucrurile bune pe care PSD a reuşit să le înfăptuiască pentru români. PSD are obiective mult prea importante în viitor pentru a-şi permite ezitări şi lamentări! Avem toate condiţiile să câştigăm alegerile locale şi parlamentare de la anul, indiferent că vor fi organizate separat sau împreună. Trebuie doar să dovedim calm şi raţiune. Nu e rău să discutăm despre viitor, ba chiar este obligatoriu să facem acest lucru! Doar să nu lăsăm ambiţiile şi interesele personale să ne întunece raţiunea!”, a mai scris Teodorovici.
- Firea, după anunţul lui Dăncilă conform căruia Gabriel Oprea este vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD,din poziţia de lider sindical: Resping ferm ideea ca aş fi ştiut aşa ceva. Nu ne putem reforma printr-o minciună
Gabriela Firea reacţionează dur după anunţul lui Dăncilă, care a explicat prezenţa lui Gabriel Oprea la sediul PSD în aseara alegerilorprezidenţiale prin faptul că acesta este vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD,din poziţia de lider sindical. ” Resping ferm ideea ca aş fi ştiut aşa ceva.Nu ne putem reforma printr-o minciună”, spune Firea.
Viorica Dăncilă a explicat prezenţa fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, la sediul PSD, în seara alegerilor prezidenţiale, spunând că acesta este acum vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD, unde are şi drept de vot, din poziţia de lider sindical, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare cu PSD.
„Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăţia, cu Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, lidierii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. Avem cu cinci sindicate. Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Au şi drept de vot”, a argumentat Viorica Dăncilă prezenţa lui Oprea la PSD, surprins într-o imagine, în aceeaşi încăpere cu Codrin Ştefănescu şi cu alţi lideri ai partidului.
- Ciolacu: Rezultatul alegerilor a fost dezastruos. Cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu afirmă că rezultatul alegerilor prezidenţiale a fost dezastruos şi vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare şi că s-au făcut doar analize la nivel judeţean, apreciind că e timpul unei analize la nivel central, pentru că PSD are nevoie de un nou început.
”Rezultatele ne arată, însă, că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce şi în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, scrie Ciolacu pe Facebook.
El felicită toţi românii din ţară şi din străinătate care au înţeles cât de important este votul lor, indiferent de opţiunile exprimate. De asemenea, Marcel Ciolacu îi felicită pe toţi colegii mei din organizaţii, primari, preşedinţi de consilii judeţene, simpli membri sau simpatizanţi care au muncit extrem de mult în aceste luni de campanie. ”Mulţumiri speciale le adresez şi buzoienilor mei care mi-au fost alături întotdeauna!!, afirmă el.
”Sper ca viitorul mandat al lui Klaus Iohannis să aducă mai multe realizări pentru România”, spune Ciolacu.
Rezultatele oficiale parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică indică faptul că în ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă - 36,89 %. În diaspora, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%. Însumând voturile exprimate în ţară şi în străinătate, rezultă că în total au fost contabilizate 9.632.798 de voturi, reprezentând 96,03%, situaţie în care Klaus Iohannis a fost votat de 6.306.918 de alegători, reprezentând 65,47%, iar Viorica Dăncilă a primit voturile a 3.325.880, adică 34,53 %.
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că se va face o analiză în interiorul partidului după rezultatul alegerilor, dar nu intenţionează să demisioneze. ”Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres”, a spus Dăncilă, vorbind despre faptul că PSD are nevoie de ”înţelepciune şi mult calm”.
Marţi, Comitetul Executiv al PSD se reuneşte pentru a analiza rezultatul alegerilor.
- Romaşcanu, despre Dăncilă: Cum adică "nu pot pleca, nu pot lăsa la greu"?! Păi tocmai ajunsul "la greu" este ceea ce trebuie asumat prin demisie
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu afirmă că demisia este”o instituţie fundamentală a caracterului, corectitudinii şi responsabilităţii în democraţie” şi ironizează argumentul Vioricăi Dăncilă conform căruia nu demisionează pentru că nu poate lăsa partidul la greu, subliniind că tocmai ”ajunsul la greu” face necesar gestul demisiei. În opinia senatorului PSD, câteva demisii sunt necesare, utile şi vor fi o dovadă de onoare.
”O instituţie fundamentală a caracterului, corectitudinii şi responsabilităţii în democraţie este DEMISIA. Din păcate, în "buna" noastră tradiţie am relativizat şi această decizie de onoare... Cum adică "nu pot pleca, nu pot lăsa la greu etc."?! Pai tocmai ajunsul "la greu" este ceea ce trebuie asumat prin demisie”, scrie Romaşcanu pe Facebook, remarcând: ”De la fotbal şi până la politică, acelaşi refren”.
El spune că este momentul asumării în PSD, iar întârzierea acestui gest de normalitate nu poate face decât rău unui partid care are resursele necesare pentru reconstrucţie.
”Câteva demisii sunt necesare, utile şi vor fi o dovadă de onoare. Le aşteptăm!”, conchide el.
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că se va face o analiză în interiorul partidului după rezultatul alegerilor prezidenţiale, pierdute de social-democraţi, dar nu intenţionează să demisioneze. ”Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres”, a spus Dăncilă, vorbind despre faptul că PSD are nevoie de ”înţelepciune şi mult calm”.
”Sunt o persoană puternică şi nu am lăsat niocidată partidul la greu”, a argumentat ea.
Preşedintele PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, crede că e momentul ca în partid să fie luată măsuri radicale, să nu se mai peticească şi să se ascundă unele deficienţe deoarece acest lucru i-a adus pe social-democraţi la scorul înregistrat la alegerile prezidenţiale.
“E momentul să luăm totuşi măsuri radicale, nu să mai peticim pentru că de trei ani de zile tot am încercat să peticim, să ascundem unele deficienţe în partid şi lucrul ăsta ne-a adus aici. E foarte clar că trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi responsabilităţile şi să încercăm să recâştigăm încrederea românilor”, a declarat Nicolae Bădălău, luni, la Digi 24.
El crede că trebuie să existe analiză serioasă la nivelul partidului şi trebuie regândite toate linii în cadrul formaţiunii politice.
“Cu toate că PSD a luat foarte multe măsuri bune pentru ţară, că este un partid pro-european, că este un partid deschis totuşi în ultimi ani am avut probleme mari vizavi de partea umană, de caracterul oamenilor, de partea conducerii de a mobiliza, e o comunicare defectuoasă şi lucrul acesta e clar că trebuie nu pot să-i spun îmbunătăţit, reformat. Trebuie o analiză serioasă şi trebuie regândite absolut toate liniile partidului”, a mai transmis liderul PSD Giurgiu.
Bădălău a menţionat în intervenţia sa că cei care au condus campania electorală la prezidenţiale trebuie să îşi asume acest rezultat.
“Cred că PSD are capacitatea de a-şi crea anticorpi în interiorul partidului, de a lua o decizie în interiorul partidului. Cred că cei care au condus campania electorală să aibă bărbăţia să şi-o asume şi un om politic e un om care este responsabil pentru actele sale. Vreau să le mulţumesc tututor colegilor, dar în acelaşi timp să le spun că trebuie să avem curajul să decidem, nu mai putem funcţiona aşa şi pune de azi pe mâine tot felul de oameni care efectiv nu cunosc organizarea şi forţa de a face politică”, a afirmat Bădălău, precizând că PSD trebuie să aibă un nou început.
- Liderul PSD Timiş: Avem nevoie de o reconstrucţie internă
Preşedintele PSD Timiş, Călin Dobra, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că partidul are nevoie de o reconstrucţie internă, în urma rezultatului de la alegerile prezidenţiale. Dobra spune că nu şi-a pierdut optimismul în privinţa viitorul României, mai ales că are încredere în raţiunea poporului.
Liderul PSD Timiş, Călin Dobra, a postat, luni, pe pagina sa de socializare, un mesaj în care îi felicită pe cei care ai câştigat alegerile prezidenţiale. Totodată, el spune că partidul are nevoie de o reconstructie internă.
”Vreau să mulţumesc tuturor celor care, ieri, au fost la vot şi totodată îi felicit pe cei care au câştigat competiţia electorală! Viaţa merge mai departe, însă, trebuie să fim conştienţi că, atât victoria cât şi înfrângerea responsabilizează ambele părţi. Cei care au câştigat sunt datori să ofere ţării o conducere corectă care să ofere dezvoltare, siguranţă şi bunăstare. Iar noi, cei care am pierdut ieri alegerile prezidenţiale, trebuie să înţelegem că avem nevoie de o reconstrucţie internă prin care să redevenim o nouă forţă, oferind o alternativă solidă clasei politice, pentru ca democraţia să nu dispară. Totuşi, nu îmi pierd optimismul în ceea ce priveşte viitorul nostru, al românilor şi al României, asta mai ales pentru că am încredere în raţiunea acestui popor”, a scris Dobra.
Biroul Electoral Judeţean Timiş a publicat luni rezultatele finale în urma voturilor de la alegerile prezidenţiale, astfel Klaus Iohannis a obţinut 76,32 la sută, în timp ce Viorica Dăncilă a obţinut 23,68 la sută.
- Ilan Laufer vorbeşte despre un ”moment foarte dificil” pentru PSD şi nevoia unei reforme: Este nevoie urgent de un congres al partidului cu şanse egale pentru toţi; asta înseamnă să avem o conducere interimară care nu va candida pentru niciuna dintre funcţii
Ilan Laufer, fost consilier al Vioricăi Dăncilă pe vremea când era premier, vorbeşte, luni, despre un ”moment foarte dificil” pentru PSD care a obţinut cel mai mic scor la alegerile prezidenţiale. Acesta consideră că este nevoie de o reformă adevărată în cadrul partidului şi de un congres, dar asta înseamnă şanse reale pentru toţi social-democraţii. Laufer crede că este nevoie de o conducere interimară până la congres, formată din persoane care nu intenţionează să candideze la nicio funcţie.
Ilan Lauer a postat, luni, pe Facebook, un mesaj în care enumeră lucrurile de care ar trebui ca PSD să ţină cont, în urma alegerilor prezidenţiale.
”1. Reprezentantul PSD a obţinut cel mai mic scor din istoria partidului în turul ÎI al alegerilor prezidenţiale , cu 2 milioane de voturi mai puţîn decât în 2014.
2. Din păcate 34% nu este scorul PSD-ului, scorul PSD este mai degrabă cel din turul I, adică 23%. Acest scor de 34% include votanţi: ProRomania, PMP, PPU, USR şi alţii.
3. Conducerea PSD-ului încă nu a înţeles că diaspora contează enorm atât prin prezenţa la vot, cât şi prin legătură pe care aceştia o au cu familia din România.
4. Rezultatul alegerilor din diaspora, unde votul anti PSD este de 95%, principala cauza fiind episodul din 10 August şi proasta gestionare a acestui subiect până în prezent!
5. Exterminarea “ciumei roşîi” îi interesează pe români mult mai mult decât pensii, salarii şi realizări din programul de guvernare.
6. PSD-ul a plătit scump preţul politicii “neputinţei ”,“încasării la greu” şi “lipsei contraatacului”
Fostul consilier al Vioricăi Dăncilă crede că ”în acest moment foarte dificil pentru PSD şi pentru stânga românească implicit, este nevoie mai mult că oricând de o reforma adevărată în cadrul partidului”.
”Aşa cum am spus şi în urmă cu câteva luni, este nevoie urgent de un congres al partidului cu şanse egale pentru toţi cei care doresc să contribuie la o reforma reală şi serioasă a PSD. Şanse egale pentru toţi candidaţii ar înseamna să avem o conducere interimară până la congres, conducere care nu va candida pentru niciuna dintre funcţii şi va avea strict rolul de tranziţie şi organizare a congresului. Dacă actuală conducere doreşte să candideze şi la următorul congres, atunci să lase o conducere interimară şi să facă un pas înapoi până la alegeri. Doar aşa vor avea şanse reale toţi candidaţii. PSD are nevoie de congres, nu pentru a o revalida sau detrona pe Viorica Danica din funcţie, ci pentru un nou proiect pentru români şi pentru România”, a mai scris Laufer.
Viorica Dăncilă a obţinut 34,12%dintre voturile exprimate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
- Mihai Fifor: Cred că e nevoie de o analiză profundă şi onestă, de consultare şi de dialog colegial/ Despre Gabriel Oprea: Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, susţine că este momentul ca PSD să facă ”o analiză profundă şi onestă”, în urma unui ”dialog colegial” cu toţi social-democraţii, iar acesta să fie ”motorul relansării PSD”. În ceea ce priveşte funcţia de vicepreşedinte în CEx acordată lui Gabriel Oprea, Fifor spune că reconstrucţia PSD nu poate începe ”cu oameni care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid”.
”Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid. Ar fi o contradicţie cu termenul de «reformare». PSD nu îşi mai permite să îşi dezamăgească la nesfârşit electoratul. Trebuie să începem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promiţătoare”, a scris, luni, pe Facebook, Mihai Fifor.
Acesta susţine că PSD are ”mulţi oameni buni în partid, care au fost aici şi au luptat şi care pot fi promovaţi oricand în structurile de conducere ale PSD”.
”Nu sunt împotriva venirii sau revenirii unor oameni din afara partidului. Trebuie să fim deschişi către cei care pot aduce un plus PSD. Cred că e nevoie mai mult ca oricând de o analiză profundă şi onestă, de consultare şi de dialog colegial, la toate nivelurile din partid şi acesta trebuie să fie motorul relansării PSD”, a mai scris Fifor.
Gabriela Firea a reacţionat, luni dimineaţă, după anunţul lui Dăncilă, care a explicat prezenţa lui Gabriel Oprea la sediul PSD în aseara alegerilor prezidenţiale prin faptul că acesta este vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD,din poziţia de lider sindical.
”Resping ferm ideea ca aş fi ştiut aşa ceva.Nu ne putem reforma printr-o minciună”, spune Firea.
Viorica Dăncilă a explicat prezenţa fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, la sediul PSD, în seara alegerilor prezidenţiale, spunând că acesta este acum vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD, unde are şi drept de vot, din poziţia de lider sindical, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare cu PSD.
„Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăţia, cu Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, lidierii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. Avem cu cinci sindicate. Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Au şi drept de vot”, a argumentat Viorica Dăncilă prezenţa lui Oprea la PSD, surprins într-o imagine, în aceeaşi încăpere cu Codrin Ştefănescu şi cu alţi lideri ai partidului.
- Consilier judeţean al PSD Timiş: Partidul meu se duce de râpă. Maşinăria infernală, mastodontul armatelor de activişti, partidul dosarelor de cadre cu trei variante pentru fiecare post în administraţie a devenit un club de gospodine şi de amatori
Consilierul judeţean al PSD Timiş Mihai Ritivoiu a făcut, pe blogul personal, o analiză a partidului, după alegerile prezidenţiale. El spune că ”în locul lui Năstase, Geoană, Rus, Puşcaş îi avem pe Andruşcă – Marele Vulcanizator – Ministru al Economiei şi pe Caraşol – electrician cu diplomă de studii falsificată – director Transelectrica” şi compară PSD cu o ”balenă eşuată pe uscat”. ”Partidul meu se duce de râpă. Maşinăria infernală, mastodontul armatelor de activişti, partidul dosarelor de cadre cu trei variante pentru fiecare post în administraţie a devenit un club de gospodine şi de amatori”, spune consilierul PSD.
Ritivoiu spune, într-o postare pe blogul personal, că PSD este la pământ şi a devenit ”un club de gospodine şi amatori”.
”PSD e la pământ. Partidul meu se duce de râpă. Maşinăria infernală, mastodontontul armatelor de activişti, partidul dosarelor de cadre cu trei variante pentru fiecare post în administraţie a devenit un club de gospodine şi de amatori. Venea Pesedeul la putere, îi ştiai păcatele, nu puţine, dar măcar îţi făcea treabă. NATO, UE, regele reconciliat. Acum ne batem pentru locul 2. În locul lui Năstase, Geoană, Rus, Puşcaş îi avem pe Andruşcă – Marele Vulcanizator – Ministru al Economiei şi pe Caraşol – electrician cu diplomă de studii falsificată – director Transelectrica. Nava în derivă din vară e de fapt o balenă eşuată pe uscat”, îşi începe Ritivoiu postarea.
Consilierul judeţean spune ca partidul ”i-a dat pe mână lui Liviu Dragnea cecul în alb al desemnării premierului.
”Pacatul originar s-a consumat de Craciun în 2016, imediat dupa victorie. Un partid întreg i-a dat pe mână lui Liviu Dragnea cecul în alb al desemnarii premierului. Ne-am trezit cu Sevil Shhaideh. Zero carismă, zero anvergură politică, zero legături cu partidul. Şi cu bube-n cap. Ne repliem cu Sorin Grindeanu, propunere corectă şi conformă, doar pentru a-l gâtui peste o lună cu Ordonanţa 13 şi a-l da jos peste şase cu moţiune împotriva propriului Guvern. De atunci, timpul nu a mai avut răbdare cu noi”, a mai scris Ritivoiu.
PSD este ”o structură anacronică, depăşită, umilită de rivali”, spune consilierul judeţean al PSD Timiş.
”Prestaţia din ultimii doi ani îmi evocă ultimul veac de declin al Imperiului Otoman. O structură anacronică, depăşită, umilită de rivali la fiecare ocazie, într-o disoluţie galopantă. Nicio sclipire, nicio viziune salvatoare. Oameni slab pregătiţi, fără reprezentativitate, promovaţi la cel mai înalt nivel. Capcana în care am căzut a fost dictatura de partid cu parfum de consultare populară. În loc să iei deciziile într-un Birou Naţional puternic şi reprezentativ, s-a preferat conducerea prin CEX, adică cu participarea tuturor preşedinţilor de filială. Din care preşedinţi jumătate erau menţinuţi cu statut interimar, adică pasibili de schimbare în orice moment. La cel mai mic scâncet, pac! – demiterea. Rezultatul? Unanimităţi pe bandă, fără dezbateri reale, cu consecinţe dezastruoase. Toată splendoarea epocii fanariote pe moşia naţională teleormanizată. În consecinţă, mutări ce frizează absurdul la orice pas: o pui pe Ana Birchall la Justiţie, că e omul americanilor. Apoi o schimbi înaintea alegerilor, ţi-l ridici în cap pe Marele Licurici şi dai apă la moară opoziţiei. Pentru că nu era de ajuns, o mai şi dai afară din partid înainte de turul doi, oferindu-i platformă să atace, sa denunţe, să se justifice. Logică de grădiniţă, validată în CEx”, a mai scris Ritivoiu.
Mihai Ritivoiu spune că PSD a stat şapte ani la guvernare, suficienţi, iar soluţia este ”să intrăm în post”.
”Am stat şapte ani la guvernare. Ajunge. Alternaţa-i sfântă, mai ales în fragede democraţii. O soluţie ar fi să intrăm în post, să ne purificăm, să ne curăţăm de oportunişti. Să începem o nouă construcţie. Avem şi oameni cu carte. Oameni cu şcoala făcută la zi, care vorbesc limbi străine. Dăm drumul la Departamente, facem Guvern din Umbră, directori din umbră la nivel local. Ne alegem candidaţii din timp, cu unu-doi ani înainte. La Timişoara, candidatul PSD la Primărie se nominalizează cu o lună înainte de alegeri. Ce să şi poţi face în aşa o perioadă scurtă? De 30 de ani, marea noastră competiţie internă este cum să scapi de nominalizarea la candidatura de primar al Timişoarei. Fugim toţi ca din gaură de şarpe, cine se împiedică e prins, împachetat şi trimis să candideze. Sau putem continua ca şi până acum. Să ne minţim singuri. Să facem greşeli, cum a fost rămânerea la guvernare după alegerile europarlamentare din mai. Caz în care cele două valuri de alegeri de la anul vor mătura ce-a mai rămas. Electoratul s-a schimbat, nu mai funcţioneaza strategiile door-to-door, cu responsabili pe strazi. Oamenii au astăzi nenumărate surse de informare, una mai manipulată ca alta. Activistul pesedist din fiecare scară de bloc, de pe fiecare stradă de la sat, este un concept depăşit. E nevoie de lideri noi, tineri, carismatici. Avem nevoie de un Tony Blair, pentru a resuscita social-democraţia română. Problema mea este că nu îl văd. Îl caut în fiecare bărbat politic cu anvergură naţională şi nu îl găsesc”, a scris consilierul judeţean.
Ritivoiu a dat, în final, câteva exemple ale reprezentării Partidului Social Democrat japonez care a stat 59 de ani în opoziţie, astfel că concluzia este ”ne reformăm sau ne vedem în anul 2078”
”Partidul Social-Democrat japonez a reprezentat cea mai mare forţă politică niponă de după razboi. A dat în 1947 primul premier al Japoniei postbelice. Forţat să plece de la guvernare în 1948, ca urmare a unui scandal de corupţie, revine la putere in 1996, după aproape 50 de ani, pentru a o pierde doi ani mai târziu. 59 de ani de opoziţie. Ne reformăm sau ne vedem în anul 2078!”, a scris Mihai Ritivoiu.
- Primar exclus din PSD: Dăncilă a obţinut cel mai prost scor din istoria PSD. Nu există o ruşine mai mare decât asta
Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, exclus din PSD după ce a criticat în mod repetat politica Guvernului Dăncilă, a postat pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa şefilor din Partidul Social Democrat, după rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. El cataloghează scorul obţinut de Dăncilă ca fiind “cea mai mare ruşine pentru PSD”, situaţia fiind “de un penibil răsunător”.
“În aceste momente nu pot să nu mă gândesc cum baronul Benea (Dragoş Benea, preşedinte PSD Bacău – n.r) a votat-o pe Dăncilă premier, apoi preşedinte al PSD şi, în cele din urmă, candidat la prezidenţiale. Dăncilă a obţinut cel mai prost scor din istoria PSD. Nu există o ruşine mai mare decât asta pentru PSD. Puţin peste 3 milioane de voturi în turul 2! Cea mai umilitoare înfrângere de când există acest partid! Sunt exact 6 luni de când am spus public faptul că Viorica Dăncilă trebuie să se retragă de la guvernare. Atunci, la fel ca şi acum, eram convins că ar fi fost modul corect în care PSD să demonstreze că a înţeles expresia votului primit din partea românilor şi singura modalitate prin care ar fi putut să se regenereze”, a scris, luni, Necula pe Facebook.
Acesta afirmă că liderul PSD Bacău, Dragoş Benea, ”a plimbat-o pe Dăncilă cu bicicleta pe centura nefinalizată a Bacăului, crezând că astfel o să înduplece românii, însă, nu a reuşit decât să se facă de râs”.
Necula a mai scris că primarii, consilierii, membrii şi simpatizanţii serioşi care au făcut campanie şi au muncit atât de mult nu meritau un asemenea rezultat: ”Dacă rezultatul, poate, se va uita, situaţia de un penibil răsunător va rămâne la capitolul «aşa nu» pentru orice campanie electorală”.
Liderul PSD Viorica Dăncilă a mers, în 26 octombrie, pe bicicletă, însoţită de lideri ai partidului, cu ocazia vizitei făcute la lucrările care se desfăşoară pe centura oraşului Bacău.
Dăncilă a primit voturile a 34,12%, conform rezultatelor parţiale ale scrutinului de duminică, anunţate luni de Biroul Electoral Central (BEC).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.