Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, face, marţi după-amiază, declaraţii de presă, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis că, în 1988, a dat o declaraţie la Securitate despre un prieten apropiat. Cu toate acestea, CNSAS precizează că nu i se poate atribui calitarea de colaborator al Securităţii. ”Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii”, a afirmat Crin Antonescu, cerând CNSAS să facă publică declaraţia pe care a făcut-o despre un bun prieten care a încercat să fugă din ţară.
UPDATE: ”Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii, cu atât mai puţin am făcut Poliţie Politică. Nu am avut de altfel nicio relaţie cu Securitatea decât în calitate de urmărit”, a declarat Antonescu, marţi, în conferinţa de presă.
El a explicat cum a ajuns să dea declaraţie la Securitate.
”În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam atunci la Tulcea, era inginer, nu profesor, a plecat într-o excursie în Bulgaria şi de acolo a încercat să plece în Austria, nereuşind acest lucru şi fiind capturat de către organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiaţi. Toţi cei trei pentru că le lăsase cu nume, cu etichete obiectele respective, am fost chemaţi în calitate de urmăriţi la Securitate să dăm declaraţii despre acest lucru. M-am prezentat şi eu în calitate de urmărit. Am dat o declaraţie în care nu am oferit nicio informaţie specială decât că sunt prieten cu persoana respectivă, că ştiam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ştiam ce intenţie are, ceea ce era adevărat şi atât şi nimic mai mult”, a afirmat Antonescu.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit G4Media, Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale, a dat o declaraţie la Securitate în 1988 despre un coleg profesor de la Şcoala Generală Niculiţel (Tulcea).
Informaţia este cuprinsă în adeverinţa oficială emisă de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
”În baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul ANTONESCU George Crin Laurenţiu figurează în dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL) cota C.N.S.A.S. — titular C.S. În cadrul cercetării informative iniţiate de Securitate asupra domnului C.S., precum şi a anturajului acestuia, titularul adeverinţei, profesor de istorie la Şcoala generală Niculiţel si prieten apropiat cu C.Ş., a fost convocat de organele de Securitate şi a dat o declaraţie, datată 13.01.1988, olografă, semnata cu numele real”, se arată în adeverinţă.
Potrivit documentului citat, ”elementele mai sus prezentate se circumscriu prevederilor art. 2 lit. b) teza a Il – a, din OUG nr. 24/2008 potrivit cărora: «persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procese — verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost, fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii».
”Având în vedere faptul ca nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existenţa altor documente sau informaţii privind relaţia cu organele de Securitate, în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurenţiu nu se poate reţine calitatea de colaborator al Securităţii, în sensul legii. Totodată, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informaţii privind apartenenţa la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofiţer sau subofiţer de Securitate sau Miliţie, astfel încât în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurenţiu nu se poate reţine calitatea de lucrător al Securităţii, în sensul legii”, se mai arată în adeverinţă.
Nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinţei poate fi consultată doar de către titularul acesteia.
Crin Antonescu a anunţat declaeraţii de presă în urma apariţiei informaţiei în spaţiul public.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.