Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, miercuri, la Antena 3, că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care îşi externalizează profiturile astfel încât ”să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginaţie debordantă în a-şi externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose.

El a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut deja o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.

”Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, ţintite pe domeniu. Mai mult, chit că este secretul bancar, eu îmi asum la un moment dat să fac publice nişte date. Dau un exemplu-două de bănci. Ştiu că o să o păţesc, dar am să o fac ca să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură şi că, din 40 de bănci, avem 20 de bănci bune, 19 care-şi revin şi una care continuă să creadă că e mai deşteaptă decât noi, românii”, a spus Tudose.

Şeful Guvernului a spus că băncile ”au profitat natural” până acum de reticenţele statului român de a cerceta mai îndeaproape situaţiile lor financiare, însă situaţia nu mai poate continua. ”O să găsim mecanisme să înţeleagă toată lumea că s-a terminat vacanţa”, a conchis Mihai Tudose.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus săptămâna trecută că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare, 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a precizat Ionuţ Mişa.

Comentând declaraţiile lui Mişa, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, vineri, că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.

”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a declarat guvernatorul BNR.

Mai mult, el afirma că băncile care au făcut profit - şi e vorba de cele mari - au plătit impozit serios pe profit.

”De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, a conchis Isărescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.