Sinteza Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborat de Banca Mondială prezentată de Ministerul Muncii arată că proiectul de act normativ propus de autorităţile de la Bucureşti care vizează rezolvarea problemelor generate de pensiile de serviciu respectă angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul legislativ va duce la scăderea numărului de persoane eligibile a beneficia de aşa numitele pensii speciale, dar reduce şi posibilitatea de a abuza de acest sistem, arată raportul-sinteză făcut public duminică de Ministerul Muncii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 „Principalul obiectiv al proiectului de lege este eficientizarea (în sensul scăderii cheltuielilor bugetare)şi eliminarea posibilităţilor de a abuza de sistemul de pensii de serviciu. Prevederile proiectului de lege aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referinţă a câştigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu civile, şi elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare şi, cel mai important, - elimină cele mai evidente oportunităţi de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistraţi şi capacitatea de a obţine pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării , sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în alte profesii care presupun pensii de serviciu public). Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu şi ar creşte ponderea pensiilor acestora ca urmare a contribuţiile plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv”, se arată în raportul de analiză elaborat de Banca Mondială. 
Experţii instituţiei consultate pe tema pensiilor de serviciu acordate în România arată că prevederile proiectelor de lege „aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referinţă a câştigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu public precum şi desfiinţează majorarea ratei de înlocuire pentru vechimea suplimentară şi, cel mai important, - elimină oportunităţile de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistraţi şi capacitatea de a obţine pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării, sau capacitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu doar 4 ani vechime specială în alte pensii de serviciu public)”. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Toate aceste măsuri ar reduce numărul lucrătorilor din profesii acoperite eligibili pentru pensie de serviciu şi ar creşte ponderea beneficiilor urmare a contribuţiilor plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv. Având în vedere cele de mai sus, proiectul de lege întocmit de Guvern duce reforma pensiilor speciale în direcţia strategică corectă”, se arată în datele publicate de Ministerul Muncii.
Astfel, experţii concluzionează că prevederile proiectelor de lege răspund la angajamentelor asumate prin jalonul 215 din PNRR, prin faptul că legea va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii, dar şi prin aceea că nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raţionalizate. 
Propunerile legislative privind calculul pensiilor de serviciu pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie, protecţia deciziilor Curţii Constituţionale care se va referi numai la pensiile magistraţilor, nu şi la alte categorii, faptul că nicio pensie specială nu poate depăşi venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare, alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii, uniformizarea perioadei de referinţă sunt alte criterii prevăzute în proiectul de act normativ care i-au făcut pe experţii Băncii Mondiale să considere că documentul respectă angajamentele asumate de România în faţa forurilor europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.