Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor solicită Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate să se sesizeze din oficiu în cazul examenelor organizate de structurile Senatului României pentru testarea angajaţilor acestei instituţii. Sindicaliştii reclamă distribuirea subiectelor şi a baremelor cu o zi înaintea susţinerii propriu-zise a testării şi consideră că aceste examene sunt „nu numai ilegale, ci şi incorect organizate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Potrivit legislaţiei în vigoare, dezvăluirea, în orice mod, a subiectelor stabilite de comisia de examen sau a baremului de corectare a acestora înainte de finalizarea examenului, se pedepseşte conform legii. Prin aceste vicii (n. red. - distribuirea subiectelor şi a baremelor cu o zi înaintea susţinerii propriu-zise a testării) sunt, deopotrivă, profund alterate nu numai principiile declarate ale reorganizării (menţinerea în funcţii a celor mai performanţi şi profesionişti angajaţi pentru a proteja banii publici percepuţi de la cetăţeni sub formă de taxe şi impozite; respectul declarat pentru aceşti angajaţi; organizarea de concursuri corecte şi cinstite), ci şi legalitatea şi funcţionalitatea instituţiei Senatului României, competenţele morale şi profesionale ale persoanelor cu funcţii de conducere din Senatul României, precum şi prestigiul  funcţiei publice parlamentare pentru care pledăm în mod absolut”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor.

Sindicaliştii consideră că finalitatea organizării acestor „concursuri trucate, ilegale şi măsluite” va fi aceea a „concedierii a zeci de angajaţi” ai Senatului, care îşi vor pierde în mod „nedrept, inechitabil şi arbitrar” locurile de muncă în care au investit „pasiune prin perfecţionare continuă, corectitudine, imparţialitate, probitate morală, integritate profesională, neutralitate politică şi onoare”.

În acest context, sindicaliştii solicită organelor de anchetă din Parchetul General, DNA şi ANI – Avertizor Integritate - să se sesizeze din oficiu, în legătură cu corectitudinea organizării şi desfăşurării examenelor iniţiate de structurile din Senatul României, cu modul în care au fost dezvăluite subiectele de examen şi baremele, cu o zi înainte de desfăşurarea examinării şi cu modul în care se desfăşoară aceste proceduri privind intrarea în legalitate a unor angajări care s-au realizat în „structurile eminamente politice”, iar „prin fraudă la lege” au fost trecute în structurile de specialitate ale Parlamentului, oferindu-le un statut similar, realizat „cu încălcarea principiilor fundamentale” ce au stat la baza integrării în Uniunea Europeană, şi anume ocuparea prin concurs a tuturor funcţiilor publice care exercită prerogativă constituţională.

„Prin acest simulacru de testare profesională se reîncadrează în structurile parlamentare de specialitate, specifice, persoane care nu au susţinut niciodată vreun concurs de încadrare prin transparenţă, competitivitate, imparţialitate şi neutralitate politică şi care, în acest mod, afectează pe viitor carierele celor care au dobândit acest statut cu respectarea deplină a legii”, menţionează sindicaliştii.
       
Aceştia mai cer verificarea modului în care funcţionari parlamentari au fost transferaţi din structuri pentru care nu era necesar concursul, în structuri pentru care, pentru ocuparea postului, era necesară organizarea concursului, potrivit art. 12 alin (1) lit.i) din Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, a modului în care în structurile în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarii publici parlamentari care implică realizarea prerogativele constituţionale ale Parlamentului a fost angajat personal contractual, care nu depune declaraţii de avere şi interese şi care nu ocupă o funcţie publică parlamentară, precum şi tragerea la răspundere, conform legii, a persoanelor care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat dispoziţiile normative în vigoare. Sindicaliştii fac referire la abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

De asemenea, Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor îşi exprimă solidaritatea cu demersurile colegilor din Senatul României, condamnând acţiunile arbitrare ale decidenţilor din Senat, prin care „sunt puse în pericol şi desconsiderate Constituţia României, legile ţării, şi statutul României de Stat de drept”. Sindicaliştii susţin „ferm” depolitizarea „reală şi totlă” a funcţiei publice din România şi cer stoparea „abuzurilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.