Preşedintele Volodimir Zelenski a răspuns marţi unor declaraţii făcute de trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, care a vorbit despre „cele cinci teritorii” în jurul cărora gravitează cheia unui acord de pace cu Rusia. Witkoff s-a întâlnit săptămâna trecută cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat luni la Fox News că acordul de pace va include o reglementare a „aşa-numitelor cinci teritorii”, fără a preciza despre ce anume este vorba.

Anterior, într-un interviu cu Tucker Carlson, Witkoff a spus că „cea mai mare problemă în acest conflict sunt aşa-numitele patru regiuni”, dar când a început să le enumere, a enumerat cinci: „Donbas, Crimeea, Luhansk şi alte două”.

Unele declaraţii ale emisarului preşedintelui SUA cu privire la soluţionarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina au atras însă critici la Casa Albă şi în rândul republicanilor, inclusiv din partea trimisului lui Trump pentru Ucraina şi Rusia, generalul Keith Kellogg, potrivit Reuters.

„În ceea ce priveşte teritoriul, Ucraina este un stat suveran, iar toate teritoriile aparţin statului unitar Ucraina. Prin urmare, din nou, numai poporul Ucrainei poate vorbi despre teritoriile statului nostru. Şi ştiţi că, pentru noi, acestea sunt linii roşii - a recunoaşte orice teritoriu ocupat temporar ca fiind nu ucrainean, ci rusesc. Prin urmare, din nou, reprezentanţii în cauză discută despre probleme care nu sunt de competenţa lor”, a punctat marţi Zelenski în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Odesa, relatează Interfax-Ucraina.

DINCOLO DE ALIAŢI, WITKOFF ÎI ÎNGRIJOREAZĂ CHIAR ŞI PE UNII REPUBLICANI

La mai puţin de 48 de ore după ce a luat masa cu Kirill Dmitriev, trimisul special al  lui Vladimir Putin la Washington, Steve Witkoff, reprezentantul special al lui Donald Trump care conduce discuţiile cu Moscova, s-a întâlnit cu preşedintele la Casa Albă şi a transmis un mesaj clar: cea mai rapidă modalitate de a intermedia o încetare a focului în Ucraina, a spus Witkoff, este să sprijine o strategie care ar da Rusiei proprietatea asupra celor patru regiuni din estul Ucrainei pe care a încercat să le anexeze ilegal în 2022, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani şi cinci persoane familiarizate cu situaţia.

Acesta a fost un punct de vedere pe care Witkoff l-a exprimat şi anterior - inclusiv public, într-un podcast cu Tucker Carlson, luna trecută, - dar un punct de vedere pe care Kievul l-a respins în mod repetat şi pe care unii oficiali americani şi europeni l-au respins ca fiind o cerere rusească maximalistă.

În timpul întâlnirii cu Trump, generalul Keith Kellogg, emisarul preşedintelui pentru Ucraina, l-a contrazis pe Witkoff, afirmând că Ucraina, deşi dispusă să negocieze anumite condiţii legate de teritoriile disputate, nu va fi niciodată de acord să cedeze unilateral Rusiei suveranitatea totală asupra teritoriilor, au declarat două dintre sursele Reuters. Întâlnirea s-a încheiat fără ca Trump să ia o decizie de schimbare a strategiei SUA, iar Witkoff a călătorit vinerea trecută în Rusia pentru a se întâlni cu Putin.

Oficialii administraţiei Trump au păreri tot mai divergente în ceea ce priveşte modul de a ieşi din impasul dintre Ucraina şi Rusia. Witkoff şi Kellogg - acesta din urmă favorizând un sprijin mai direct pentru Ucraina - sunt în dezacord cu privire la cea mai bună cale de urmat, potrivit oficialilor americani şi persoanelor familiare cu această chestiune şi a patru diplomaţi occidentali care sunt în contact cu oficialii administraţiei.

Încălcând procedurile normale de securitate, Witkoff l-a invitat pe Kirill Dmitriev, emisarul rus care face obiectul sancţiunilor SUA în urma invaziei Rusiei, la reşedinţa sa personală pentru a lua cina. Acest lucru a declanşat un semnal de alarmă în cadrul Casei Albe şi al Departamentului de Stat, potrivit a două persoane familiarizate cu situaţia. Oficialii americani evită să primească la ei acasă oficiali din Rusia, care dispune de capacităţi sofisticate de culegere de informaţii. Prin urmare, dineul a fost reprogramat şi a avut loc până la urmă la Casa Albă.

Witkoff, un vechi prieten al lui Trump care a contribuit la obţinerea unor victorii diplomatice-cheie pentru preşedinte, a obţinut un anumit sprijin din partea scepticilor Partidului Republican cu privire la Ucraina, însă propunerile sale au stârnit indignarea altor republicani care consideră că administraţia s-a orientat prea mult spre Moscova. Unii republicani din Capitoliu au fost atât de îngrijoraţi de poziţia aparent pro-Rusia a lui Witkoff în interviul cu Carlson, încât mai mulţi l-au sunat după aceea pe consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi pe secretarul de stat Marco Rubio pentru a se plânge, potrivit unei persoane familiarizate cu apelurile.

De la preluarea funcţiei în ianuarie, Trump a răsturnat politica externă a SUA, făcând presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta o încetare a focului, în timp ce a relaxat multe dintre măsurile pe care administraţia Biden le luase pentru a pedepsi Rusia pentru invazia sa la scară largă din 2022 a vecinului său.

„WITKOFF SĂ PLECE, RUBIO SĂ-I IA LOCUL”

Unii oficiali americani şi europeni se tem că, în timp ce Witkoff urmăreşte strategia lui Trump, ruşii profită de lipsa sa de experienţă la masa negocierilor, potrivit celor doi oficiali americani şi a mai mult de o duzină de alte persoane care cunosc deliberările interne ale administraţiei, inclusiv diplomaţi occidentali.

„Witkoff trebuie să plece, iar Rubio trebuie să-i ia locul”, se arată într-o scrisoare din 26 martie a lui Eric Levine, un important donator republican. Scrisoarea, trimisă unui grup care include donatori republicani şi văzută de Reuters, a fost scrisă după interviul cu Carlson şi după o apariţie la Fox News şi îl critică pe Witkoff pentru că l-a lăudat pe Putin.

Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să negocieze o încetare a focului în Ucraina până în luna mai, susţinând că SUA trebuie să pună capăt unui conflict care a ucis sute de mii de oameni şi riscă să ajungă la o confruntare directă între SUA şi Rusia, care au arme nucleare. Însă două acorduri parţiale de încetare a focului - unul privind infrastructura energetică şi unul pentru Marea Neagră - s-au blocat, iar preşedintele a devenit frustrat din cauza lipsei de progrese.

UN ROL ÎN CREŞTERE PENTRU WITKOFF

Witkoff joacă un rol central - şi în creştere - în politica externă a administraţiei Trump. Chiar înainte ca Trump să preia funcţia, Witkoff a ajutat la asigurarea unei încetări a focului în Gaza, care a fost mult timp căutată - şi ulterior a negociat întoarcerea unui cetăţean american, Marc Fogel, din Rusia.

El a călătorit vineri în Rusia, pentru a treia oară, pentru a se întâlni cu Putin şi este aşteptat sâmbătă în Orientul Mijlociu pentru discuţii cu Iranul, conducând efectiv încă o misiune de securitate naţională de maximă prioritate.

Witkoff a lansat pentru prima dată public ideea de a preda Rusiei cele patru regiuni ucrainene - Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson - în interviul din 21 martie cu Carlson. „Sunt vorbitoare de limbă rusă”, a spus el despre teritoriile ucrainene estice. „Au avut loc referendumuri în cadrul cărora majoritatea covârşitoare a populaţiei a indicat că doreşte să se afle sub conducerea Rusiei”, a adăugat el, preluând teza Moscovei.

Comentariile lui Witkoff au şocat, de altfel, mulţi oficiali americani din domeniul securităţii naţionale, pentru că retorica trimisului special a reflectat-o pe cea a oficialilor ruşi. Guvernele occidentale au calificat referendumurile organizate în grabă în septembrie 2022 drept o farsă şi s-au angajat să nu recunoască rezultatele acestora.

La doar câteva zile după interviul lui Carlson, The Wall Street Journal, ziar deţinut de News Corp a lui Rupert Murdoch, un conservator, a publicat un editorial intitulat „Steve Witkoff ia partea Kremlinului”.

Democraţii au intervenit şi ei. „Witkoff şi Trump au comis un păcat capital al diplomaţiei: şi-au expus pe deplin disperarea pentru o înţelegere”, a declarat Ned Price, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în timpul preşedintelui Joe Biden.

Totuşi, Witkoff are şi o mulţime de apărători în cadrul administraţiei, care spun că a fost calomniat pe nedrept de către oficialii din domeniul politicii externe, care au viziuni belicoase într-un Partid Republican ce a renunţat tot mai mult la intervenţia externă. Witkoff şi Trump menţin încă o relaţie personală puternică, potrivit mai multor persoane familiarizate cu relaţia lor.

„Trimisul special Witkoff a adus pe scena diplomatică o bogată experienţă de negociere în sectorul privat şi (un ritm de) urgenţă, iar rezultatele se văd deja în doar câteva săptămâni”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz pentru The Hill.

HAOSUL DE LA CASA ALBĂ ÎI NELINIŞTEŞTE PE ALIAŢI

Pentru aliaţii SUA, argumentele şi lipsa de progrese în vederea unui acord de pace contribuie la sentimentul că SUA nu au un plan clar pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Doi oficiali europeni, care au avut contacte recente cu administraţia, au declarat că au existat presiuni pentru ca echipa de negociere să obţină rapid rezultate, ceea ce i-a îngrijorat că SUA ar putea accepta nu numai mişcări ce ar putea submina Ucraina, ci şi propria arhitectură de securitate a Europei. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că nu au ieşit liniştiţi de la discuţii şi nu au simţit că există obiective finale clare din partea americană.

În ciuda discuţiilor frecvente dintre Witkoff şi Kellogg, administraţia nu a stabilit un proces coordonat de politică privind Ucraina. Contrar practicii standard, Consiliul Naţional de Securitate a găzduit o singură reuniune pe această temă a principalilor membri - o reuniune care îi include pe toţi sau majoritatea consilierilor de securitate naţională ai preşedintelui, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune, ceea ce a dus la o şi mai mare confuzie în cadrul administraţiei şi printre aliaţii din Europa cu privire la direcţia discuţiilor de pace.

Doi diplomaţi occidentali de rang înalt care sunt în contact cu administraţia au declarat că ei cred că Washingtonului îi lipseşte un „plan clar” privind modul de a merge mai departe şi ce să facă dacă Rusia continuă să tragă de timp. „Uneori auzim lucruri contradictorii din diferite părţi ale administraţiei”, a declarat unul dintre diplomaţi, vorbind sub rezerva anonimatului. „Acest lucru contribuie, de asemenea, la sentimentul că nu există un plan real în acest sens”, a confirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.