Congresul ALDE s-a încheiat sâmbătă cu alegerea unicului candidat la şefia partidului, Călin Popescu Tăriceanu, al cărui discurs în faţa celor peste o mie de delgaţi a constat într-o serie de atacuri la adresa ”instituţiilor de forţă” şi a binomului ”Coldea - Codruţa” şi după o alocuţiune elogioasă susţinută de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu la adresa noului lider.
În prima zi de desfăşurare, vineri, congresul ALDE a durat puţin. Debutul a întârziat aproape o oră, dar lucrările s-au încheiat după numai 35 de minute, nu înainte ca de la tribună cei peste o mie de delagaţi veniţi din toată ţara să fie anunţaţi că la ora 19:00 îi aşteaptă o chermeză la hotelui Rin.
Congresul a început cu un Tăriceanu nervos. Mai întâi, pe jurnaliştii care îl sâcâiau cu întrebări despre contestarea la Tribunal de către Daniel Constantin a organizării congresului şi despre conturile blocate ale partidului. ”Altă întrebare”, ”Vă rog, alte întrebări mai aveţi?”, a repetat iritat unicul candidat la şefia ALDE înainte de a părăsi nervos microfoanele presei.
Dar şi organizarea congresului l-a enervat pe Călin Popescu Tăriceanu. Dintr-o regretabilă neglijenţă, pe panoul video instalat în sala Alexandru Ioan Cuza au rulat la început imagini cu Daniel Constantin. Doar intervenţia personală a lui Tăriceanu a făcut ca fostul său omolog din fruntea partidului să fie şters de pe panou. Apoi, un alt moment de enervare: imnul a fost dat prea tare în difuzoare, iar delegaţii au aplaudat la final. ”Dragi colegi”, a scrâşnit Tăriceanu la microfon, ”la imn să ştiţi că nu se aplaudă”. Apoi, către staff-ul tehnic: ”Să ştiţi că marea majoritate din sală aud bine. Reglaţi sunetul. Era foarte tare imnul, aproape asurzitor”, a spus el. Congresul a fost deschis pe melodia ”Que sera, sera” (”Ce va fi, va fi”).
Şi tot în prima zi a congresului a fost consemnată şi prima gafă rostită de la tribună. ”Am reuşit şi acest al doilea examen foarte sever (alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 – n. red.) şi după alegerile care au avut loc anul trecut am obţinut al treilea rezultat pe scena politică”, a rostit, impunător şi sigur pe el, Tăriceanu. Rezultatul ALDE la parlamentare nu a fost însă al treilea, ci al cincilea, după PSD, PNL, USR şi UDMR.
Cea de-a doua zi a congresului a început cu o întârziere de aproape o oră şi cu o eroare tehnică: imnul de stat s-a întrerupt la scurt timp după ce a început, la versul ”şi că-n a noastre piepturi…”.
Piesa de rezistenţă a zilei de sâmbătă a fost Emil Constantinescu, singurul invitat cu ”greutate” al congresului ALDE. Delegaţii îl aşteptau pe Liviu Dragnea sau ”măcar” pe Sorin Grindeanu, dar niciunul dintre ei n-au mai apărut. Tăriceanu a explicat că liderii PSD au lipsit de la congres deoarece au avut un program încărcat. În schimb, fostul preşedinte al României i-a ridicat, vreme de aproape jumătate de oră, osanale lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a aşezat, în imaginaţia sa, alături de lideri precum Ronald Reagan, Helmuth Kohl sau Margaret Tatcher.
”Avem nevoie de lideri adevăraţi. La o conjucţie a vieţii mele şi a istoriei i-am cunoscut pe Ronald Reagan, pe Margaret Thatcher, pe Helmuth Kohl, pe Gorbaciov. S-a întâmplat în cadrul unor discuţii îndelungate, între patru ochi la o cafea, în care am putut schimba idei. Aceşi oameni aveau o viziune asupra lumii (…) Avem astfel de lideri în România? Puţini, iar unul e aici în sală. Este datoria mea să vorbesc despre el”, a spus Emil Constantinescu, referindu-se la Călin Popescu Tăriceanu, de la tribuna congresului ALDE.
Constantinescu a vituperat apoi împotriva ”structurilor securisto-comuniste” care l-au scos pe el pe tuşă şi care au decis, în 2004, să susţină un ”fenomen” pe care el l-a ”înţeles imediat”: formarea Alianţei D.A., compusă dintr-un partid (PD) condus de un om ”care slujise securitatea, ultima numire fiindu-i semnată de Elena Ceauşescu” şi din alt partid (PNL) care ”era condus de o persoană care avea grijă de banii Securităţii şi, ca prim-ministru, a luat cea mai sinistră măsură anti-liberală – naţionalizarea valutei”.
Nu înainte de a compara fostul Partid Conservator al lui Dan Voiculescu cu formaţiunea omonimă, dar altfel fără nicio legătură, condusă de Lascăr Catargiu în secolul XIX şi fostul Partid Liberal Reformator, fondat de Tăriceanu în 2014 cu PNL-ul al Brătienilor, Emil Constantinescu şi-a încheiat apoteotic discursul de la tribuna congresului ALDE: ”Şi atunci şi mai târziu, după terminarea mandatului meu, în momentul critic pe care l-am evocat când dreapta politică românească şi-a ales în conducerea ei doi reprezentanţi pe faţă ai securităţii, Călin Popescu Tăriceanu reprezintă singura speranţă pentru un adevărat Partid Naţional Liberal”.
De la înălţimea piedestalului pe care îl pusese Constantinescu, Tăriceanu a vorbit şi el sălii. Şi-a început discursul cu ”declaraţiile de dragoste” pe care toată lumea le făcea, în 2014, instituţiilor de forţă, apoi a vorbit despre ”binom”. ”În comunism ştiţi că aveam un binom: Ceauşescu şi Lenuţa. În 2015 am fost în pericol să avem alt binom, pe Coldea şi Codruţa”, a spus el. Şi tot în 2015 s-a format ALDE, ”singurul partid liberal din ţară”, iar ”dacă în 2017 Parlamentul redevine cel mai important for de decizie şi de dezbatere, e datorită parlamentarilor ALDE care s-au opus derapajelor”.
Tăriceanu a lansat şi un atac la adresa PNL, partidul pe care l-a condus şi din care a făcut parte până în 2014, despre care a spus că ”este condus o reîncarnare a lui Bill Kill, cel care a ucis şi ultimele fărâme de liberalism din partid”. Referirea este la un discurs al Ralucăi Turcan din 2010, în care actuala şefă a liberalilor o numea, cu admiraţie, pe Elena Udrea ”un Kill Bill al politicii româneşti”.
A urmat apoi momentul depunerii mandatului de către actuala conducere a partidului, iar Tăriceanu şi-a ieşit din nou din fire. Pentru că membrii conducerii nu părăsiseră scena, el strigat nervos în microfon: ”Norica, mulţumeşte-le că văd că n-au înţeles că trebuie să plece”. S-a făcut apoi nevăzut şi nu a apărut nici măcar pentru a-şi prezenta candidatura la şefia partidului. ”S-a depus o singură candidatură, Călin Popescu Tăriceanu”, a anunţat Norica Nicolai la microfon. ”Nu cred că doreşte să se mai prezinte”, a continuat ea vazând că unicul candidat dispăruse.
A urmat o pauză de aproape o oră pentru pregătirea votului. Numai că pregătirea s-a transformat în ”aranjare”, celebrele ”listuţe” cu numele celor care trebuiau aleşi în funcţiile de conduecre făcându-şi imediat apariţia. ”Băi, deci n-am văzut, să mor io, în viaţa mea atâtea liste la un congres. Cred că i-au căpiat pe toţi”, a exclamat, exasperată, o membră de partid.
În tot acest timp însă, armata de ”liberali şi democraţi” care a luat cu asalt Palatul Parlamentului a făcut adevărate ravagii. Impunătoarele holuri ale Legislativului s-au transformat în coşuri de gunoi ad-hoc după ce fiecare îşi arunca resturile de la senvişuri, sticlele şi paharele goale acolo unde terminau. Balconul sălii Alexandru Ioan Cuza, transformat în loc de fumat, a ajuns şi el un tomberon plin cu sticle, pahare, resturi şi mucuri de ţigară.
Dacă mergeai la toaletă, te trăsnea un miros insuportabil de la zece metri distanţă. Până şi femeile de serviciu au fost oripilate. ”Aoleu, fată, trebuie să dăm cu mopul”, a zis cea care a intrat prima în toaleta bărbaţilor. ”Ce mop, fată, tu nu vezi ce-i aici?”, i-a replicat cealaltă îngrozită. Amândouă au făcut repede cale-ntoarsă ţinându-se de nas.
Anunţat ca o modalitate ”revoluţionară” de alegere a liderilor partidului, votul electronic le-a dat dureri de cap celor peste o mie de delegaţi aduşi din toată ţara la congresul din Bucureşti. Peste patru ore a durat scrutinul intern din ALDE în urma căruia Călin Popescu Tăriceanu a fost înscăunat şef unic al formaţiunii condusă până zilele trecute în tandem cu Daniel Constantin. Mai interesant este însă că ”numărarea” voturilor electronice a durat peste o oră şi jumătate, mult mai mult decât în cazul centralizării voturilor pe hârtie. Asta nu l-a împiedicat însă pe Tăriceanu să exclame că i s-a părut ”foarte simplă această modalitate de vot electronic”, fără ”clasicele buletine scrise, încercuite, tăiate”.
În tot acest timp, pe două panouri uriaşe instalate în sala unde a avut loc congresul au fost puse bazele unui mic cult al personalităţii lui Tăriceanu: au rulat încontinuu imagini cu el în diverse ipostaze, de la vizite de lucru, la conferinţe de presă sau întâlniri cu diverse persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.