PSD cere conducerii USR „să nu mai facă scut” în jurul lui Clotilde Armand şi să aplice aceleaşi principii pe care le invoca în cazul altor politicieni acuzaţi de incompatibilitate şi fapte penale, în contextul deciziei de luni a Curţii de Apel Bucureşti prin care respins solicitarea primarului Sectorului 1 de suspendare a raportului ANI care spune că Armand şi-a dat bani, în mod necuvenit.
„USR nu mai poate da vina pe «ineficienţa» şi «lipsa de credibilitate» a Agenţiei Naţionale de Integritate. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti confirmă raportul ANI potrivit căruia primarul Sectorului 1 a încălcat legea penală şi legea incompatibilităţilor. Chiar dacă nu este definitivă, această decizie a instanţei de judecată ar trebui să determine o reacţie adecvată din partea USR, după aceeaşi măsură pe care acest partid o aplica adversarilor săi politici”, transmit social-democraţii, într-un comunicat de presă.
Conform conduitei de integritate pe care o solicita cu vehemenţă altor formaţiuni politice, USR ar trebui să dispună de urgenţă suspendarea din partid a lui Clotilde Armand, până când aceasta „îşi va demonstra nevinovăţia” în faţa instanţelor de judecată, mai spune PSD.
„După decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti, orice zi în care primarul Sectorului 1 continuă să fie membru de frunte USR reprezintă o bătaie de joc la adresa alegătorilor. Cât timp conducerea USR va continua să-şi protejeze colegii penali, acest partid nu mai are niciun drept să se erijeze în postura de reper moral al clasei politice din România”, conform sursei citate.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni cererea de suspendare a Raportului de evaluare nr. 49614/G/II/04.11.2022 ca lipsită de interes. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 7 noiembrie 2022, ANI a precizat, printr-un comunicat de presă, că primarul Sectorului 1 Clotilde Armand se află în conflict de interese administrativ pentru că a obţinut 18.720 Lei după ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanţat din fonduri europene, din acest statut decurgând şi acuzaţia de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ICCJ, pentru că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Pe 8 noiembrie 2022, liderul USR Cătălin Drulă a afirmat că că are semne mari de întrebare legate de cum acţionează Agenţia Naţională de Integritate deoarece ANI nu a lămurit aspectele legate de averea ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila care „nu poate fi explicată”. El a adăugat că nu va fi suspendată din partid Clotilde Armand, acuzată de ANI de conflict de interese.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.