Mai mulţi politicieni şi-au exercitat dreptul de vot, duminică, la alegerile parlamentare din România. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că a votat "pentru o Românie prosperă şi puternică". Liderul PSD Liviu Dragnea a votat la Turnu Măgurele, precizând că speră ca românii să meargă la urne şi ”să facă diferenţa între realitate şi vorbe, între manipulare şi adevăr”, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat pentru ”un Parlament eficient şi pentru un guvern căruia să îi pese de români”, în timp ce fostul premier Victor Ponta a votat "foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla". Liderul USR, Nicuşor Dan, a votat cu "convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România", iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat pentru "o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament". Liderul PNL, Alina Gorghiu, a spus că îşi doreşte ca, începând de luni, ”să ne fie mai bine tuturor”.
UPDATE 13:15 - Eugen Tomac: Am votat cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi care trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor
Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a mers la vot împreună cu fiul său, el spunând că a votat cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi care trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Am votat cu gândul la românii care în 1989 au ieşit în stradă şi nu s-au mai întors acasă. Ei sunt românii care nu au reuşit niciodată să voteze liber şi lor trebuie să le purtăm recunoştinţă. Am votat însă şi cu gândul la românii care s-au născut după 1989 şi ei trebuie să înţeleagă că această ţară este a lor. România viitorului este România lor şi ei trebuie să se implice. Mi-aş dori mult ca această tânără generaţie să nu mai fie o generaţie de sacrificiu, ci o generaţie curajoasă care îşi ia ţara înapoi şi care se implică pentru construirea viitorului ei”, a declarat Tomac la ieşirea din secţia de votare.
El a spus că viitorul Parlament are obligaţia să pregătească cel mai important proiect politic: unirea României cu Republica Moldova.
”Sunt convins că vor fi surprize multe astăzi, iar după ora 21.00 vom avea o surpriză frumoasă”, a mai spus preşedintele executiv al PMP.
UPDATE 13:08 - Quintus: Sper să avem un guvern în care să fie reprezentată majoritatea reală a parlamentarilor
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat duminică, după ce a votat la o secţie din Ploieşti, că speră ca, în urma acestui scrutin, ”să avem un guvern în care să fie reprezentată majoritatea reală a parlamentarilor”, iar Parlamentul ”să-şi facă datoria”, el spunând că îşi doreşte ca Guvernul, care va fi politic, ”să înţeleagă mai bine nevoile noastre şi să ne guverneze pe noi” şi mai puţin ”alte interese care nu sunt ale românilor”.
Mircea Ionescu Quintus a votat duminică, la prânz, la o secţie din Ploieşti, unde a venit însoţit de primarul oraşului, Adrian Dobre, dar şi de câţiva dintre liderii locali ai PNL care candidează la aceste alegeri parlamentare. Quintus a spus că este pentru prima dată după 60 de ani când merge la vot neînsoţit de soţia sa, care nu se simte bine şi nu s-a putut deplasa. La ieşirea de la urne, preşedintele de onoare al PNL a spus că speră ca românii să-şi dea seama că votul lor ”contează enorm” şi să meargă să voteze.
”Socotesc că ţara, noi toţi românii, ne găsim într-un moment de mare răspântie. Cred că ziua de astăzi poate să schimbe într-un fel sau într-altul destinul acestei ţări în care trăiesc de o sută de ani şi atunci vă închipuiţi cu câtă grijă urmăresc evoluţia evenimentelor. Totul depinde de înţelepciunea şi mai ales de prezenţa alegătorilor noştri. Dacă avem noroc şi cu o vreme bună şi îşi dau seama că votul lor contează enorm şi depăşim 50, poate spre 60 de procente, totul este în regulă. Altfel, hotărăşte soarta ţării un număr mic, care nu reprezintă în întregime poporul nostru”, a afirmat Mircea Ionescu Quintus.
Liberalul a afirmat totodată că îşi doreşte un Guvern care ”să înţeleagă mai bine nevoile noastre şi să ne guverneze pe noi” şi mai puţin ”alte interese care nu sunt ale românilor”.
”Suntem aşa de puţin dispuşi să ne răspundem de soarta noastră noi, românii, că mai apelăm pe ici, pe acolo şi la oameni mai puţin, nu zic români, dar mai puţin crescuţi în ţara asta şi mai puţin legaţi de soarta ei. Or, sper că de acum încolo să avem un guvern în care să fie reprezentată majoritatea reală a parlamentarilor, sper ca Parlamentul, aşa cum era pe vremea mea, să-şi facă datoria, aşa ne făceam noi datoria şi lucrurile nu mergeau prea rău atunci, şi mai sper ca prim-ministrul care se va aşeza acolo şi Guvernul, sigur că va fi politic, nu am nicio îndoială, să înţeleagă mai bine nevoile noastre şi să ne guverneze pe noi şi mai puţin pe nişte alte interese care nu sunt ale românilor”, a spus Mircea Ionescu Quintus.
Acesta a adăugat că vrea ca în fruntea ţării să fie ”buni români, mai puţin interesaţi de treburile personale”.
”Mă rog bunului Dumnezeu să se mai uite şi spre ţara asta amărâtă şi binecredincioasă, ţara asta care a pătimit şi a trecut prin toate necazurile posibile, să vie momentul când să primim noi să răspundem de nevoile noastre şi să avem în fruntea ţării oameni buni români, buni patrioţi mai puţin interesaţi de treburile personale şi dedicaţi în întregime nevoilor şi aspiraţiilor ţării noastre”, a mai spus Ionescu Quintus.
UPDATE 13:03 - Ion Iliescu, în secţia de votare: Am votat cu PSD. Oamenii în ziua de azi nu mai au încredere în cei aleşi
Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat în jurul orei 12.30 la Liceul Jean Monnet din Capitală, spunând că a votat cu PSD şi că speră să se consolideze "procese care au evoluat într-un sens pozitiv" şi "să fie limitate o serie de devieri de la mersul lucrurilor aşa cum doreşte lumea".
Iliescu a venit la secţia de votare singur. Întrebat unde este soţia sa, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a răspuns: ”Doamna Nina nu se simte prea bine”.
"Am votat - cred că nu e niciun secret pentru nimeni - cu PSD. Sper să se consolideze nişte procese care au evoluat într-un sens pozitiv, să fie limitate o serie de devieri de la mersul lucrurilor aşa cum doreşte lumea şi să ofere viitoarea componenţă a Parlamentului mai multă satisfacţie oamenilor. Şi mai ales oamenilor care duc greul şi care au venituri mici”, a afirmat Iliescu, în secţia de votare, imediat după ce a votat.
El a mai spus că mersul ţării trebuie să se reflecte şi în veniturile oamenilor.
”Este în interesul fiecăruia să fie la vot, dacă vrea să vadă îmbunătăţindu-se ceva. Prezenţa la vot este absolut obligatorie. Şi cred că un număr mare de oameni înţeleg acest lucru. Sigur, sunt şi oameni care nu mai au încredere, acesta este un aspect negativ în evoluţia noastră. Oamenii nu mai au încredere în structurile statale, în cei care sunt aleşi, care nu întodeauna au răspuns nevoilor. Ar trebui să dăm mai multă încredere oamenilor”, a precizat fostul şef al statului.
UPDATE 12:56 - Teodor Atanasiu: Am stat la coadă la vot, cred că din '90 nu s-a mai stat la coadă, premisele sunt bune
Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, care candidează pentru un mandat de senator la Buzău, a declarat că a votat ”cu mare încredere”, pentru că buzoienii au înţeles ”oferta” PNL, el adăugând că a stat zece minute la coadă pentru a vota, ceea ce nu s-a mai întâmplat din anii '90.
Atanasiu a votat la secţia 50 de la Liceul Pedagogic din municipiul Buzău.
”Am votat cu mare încredere pentru că le-am prezentat buzoienilor o listă de candidaţi redutabilă, cu mare încredere, fiindcă sunt convins că buzoienii au înţeles oferta noastră, că îşi doresc să ducă o viaţă mai bună, îşi doresc ca nepoţii şi copiii lor să nu mai fie nevoiţi să plece să-şi caute un trai decent în altă parte, vor venituri decente acasă la ei. În judeţul Buzău, spre deosebire de toate prognosticurile făcute până acum, avem o vreme minunată în plină iarnă, o prezenţă foarte bună la vot, nepreconizată de niciun analist şi de niciun sondaj, şi sper să avem cea mai bună surpriză în urma votului. Buzoienii au făcut ce mă aşteptam, vin în număr mare la vot, mai mare decât era preconizat, am stat la coadă la vot, cred că din '90 nu s-a mai stat la coadă, premisele sunt bune”, a declarat Teodor Atanasiu.
Şi preşedintele PNL Buzău, Cristinel Romanescu, primul pe lista pentru Camera Deputaţilor, a stat la coadă pentru a vota.
"Am votat cu gândul la o Românie mult mai dezvoltată, la un Buzău european, am votat cu gândul la tinerii noştri, tineri care parcă prea mulţi vor să plece în străinătate să îşi câştige existenţa, lucru pentru care personal nu sunt deloc bucuros, aştept să avem o Românie care să asigure mai multe locuri de muncă, bine plătite, şi cu această ocazie, invit buzoienii şi românii, deopotrivă, să nu piardă oportunitatea de a vota. Îi invit pe toţi la vot", a spus Romanescu.
UPDATE 12:40 - Korodi Attila: România să vadă că există o comunitate maghiară puternică, că există o comunitate maghiară puternică
Candidatul UDMR Korodi Attila, care candidează pentru cel de-al treilea mandat de deputat, a declarat că a votat pentru o reprezentare solidă a comunităţii maghiare în Parlament, ”ca să vadă România că există o comunitate maghiară puternică, ce doreşte să îşi arate vocea, să se manifeste şi să se identifice în democraţia românească” şi pentru un program care ”oferă soluţii solide” pentru sănătate, educaţie, dezvoltare rurală şi economică.
Korodi Attila a mers la secţia de vot amenajată în clădirea ”Asociaţiei pentru Şumuleu” din Şumuleu-Ciuc împreună cu familia – soţia şi cei doi copii: Réka si Tamás, declarând că a votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament şi pentru programul UDMR, care ”oferă soluţii solide” în toate domeniile importante.
”Am votat pentru oamenii din Ciuc, dar şi din alte zone să aibă o reprezentare solidă în Parlamentul României, am votat ca să vadă România, să vadă Bucureştiul, că există o comunitate maghiară puternică, ce doreşte să îşi arate vocea, să se manifeste şi să se identifice în democraţia românească, am votat pentru un program care oferă soluţii solide pentru tot ce înseamnă sănătate, educaţie, dezvoltare rurală sau chiar economică”, a spus Korodi.
Fostul ministru al Mediului în guvernele Tăriceanu, Ungureanu şi Ponta şi-a manifestat speranţa că electoratul se va prezentată la urne şi va vota în număr cât mai mare, pentru ca ”vocea comunităţii maghiare” să influenţeze, în următorii ani, deciziile care privesc viitorul ţării şi implicit al maghiarilor din România.
”Sper ca astăzi să arătăm toţi că suntem împreună, nu suntem într-o manifestaţie, pe stradă, pentru drepturile noastre ci votăm la secţiile de votare pentru un proiect care să ne ofere garanţia că interesele comunităţii maghiare vor fi prezente şi în viitor în cele mai multe dezbateri,. Democraţia înseamnă dezbateri şi decizii, haideţi să mergem la vot!”, a conchis deputatul UDMR Korodi Attila.
UPDATE 12:27 - Vasile Dîncu: O politică pentru oameni, ăsta cred că este scopul politicii noastre în viitor
Vicepremierul Vasile Dîncu a votat la secţia 117 de la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj, el declarând că, în acest moment, România are nevoie ”mai mult de o politică de dezvoltare şi mai puţin de o politică a continuei lupte ideologice”, el adăugând că ”o politică pentru oameni” este scopul politicii în viitor.
UPDATE 11:36 - Lia Olguţa Vasilescu: Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern care să gândească româneşte
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că a votat ”pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte”, ea îndemnându-i pe craioveni să iasă la vot.
Vasilescu a votat la secţia nr. 123 de la Liceul CFR din Craiova, unde a venit împreună cu fiul său şi cu sora sa, dar şi cu colegi din PSD.
"Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte, care să se preocupe de România în principal, care să se gândească la firmele româneşti, la ţăranul român, la muncitorul român, la pensionarul român. Şi cred că azi vom avea o zi foarte frumoasă, am văzut foarte multă lume ieşind la vot încă de dimineaţă. Cred că vom avea o participare mai mare decât la alegerile din 2012 pentru Parlamentul României şi asta nu poate să mă facă foarte optimistă în ceea ce priveşte rezultatul", a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la vot.
Ea i-a îndemnat pe alegători să meargă la urne.
"Îi îndemn pe toţi craiovenii, pe care i-am văzut deja în număr foarte mare la vot, să nu rateze acest moment pentru că este foarte important, inclusiv pentru oraşul nostru, pentru judeţul nostru, ceea ce se va întâmpla astăzi", a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu deschide lista PSD Dolj pentru Camera Deputaţilor.
UPDATE 11:23 - Gorghiu, la Timişoara: E prima dată când votez pentru o echipă atât de bună. Începând de mâine să ne fie mai bine tuturor
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a votat la Timişoara, la Liceul pedagogic ”Carmen Sylva”, unde a învăţat mama sa, liderul liberal spunând că este prima dată când votează ”pentru o echipă atât de bună” şi că îşi doreşte ca, începând de luni, ”să ne fie mai bine tuturor”.
Alina Gorghiu a venit la secţia de votare de la Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timişoara alături de soţul său şi de alţi membri ai PNL, între care primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu.
”Este prima dată când votez în Timişoara şi le mulţumesc tuturor că m-au primit bine, este prima dată când votez la Carmen Sylva, liceul unde a terminat mama, e prima dată când votez pentru o echipă atât de bună. Şi nu votez în calitate de om politic, votez ca un om normal astăzi, şi pentru copilul meu, pentru familia mea, pentru apropiaţii mei, pentru toţi oamenii pe care nu aş vrea să îi dezamăgesc pentru nimic în lume. Votez pentu normalitate, pentru speranţă şi nu resemnare, pentru soluţii realiste, nu pentru fantezii. Mi-aş dori foarte mult să văd că şi astăzi orice strategie legată de absenteism este istorie, motiv pentru care daţi-mi voie să fac un apel către toţi tinerii din România să-şi ia la vot părinţii, chiar dacă sunt sau nu hotărâţi, să-şi ia la vot prietenii, iubitul, iubita, vecinii şi să vină să voteze viitorul României aşa cum şi-l doresc, unul normal, unul drept, unul care să le dea şanse de viitor într-o ţară în care poate de multe ori nu au mai văzut un viitor. Le urez succes tuturor şi sper să fie bine, începând de mâine să ne fie mai bine tuturor”, a declarat Alina Gorghiu, la ieşirea de la urne.
Alina Gorghiu a votat pe o listă specială pentru candidaţi. Potrivit legii, candidaţii la alegerile parlamentare pot vota la orice secţie din judeţul în care candidează.
UPDATE 11:06 - Kelemen Hunor: Am votat pentru o reprezentare putenică a comunităţii maghiare în Parlament
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament, pentru ca maghiarii să nu fie ocoliţi când se iau decizii importante, pentru o Transilvanie puternică şi pentru o Românie "mai bună”
"Am votat pentru o reprezentare putenică a comunităţii maghiare în Parlamentul României, pentru o Transilvanie puternică şi o Românie mai bună. Să avem o reprezentare puternică şi să nu putem să fim ocoliţi când se iau decizii importante. Sper că începând de mâine lucrurile se vor îndrepta acolo unde nu au fost drepte în ultimii ani”, a spus Kelemen Hunor, după ce şi-a exprimat votul. Kelemen a afirmat, totodată, că sunt multe lucruri de discutat cu viitorul Parlament, legat de statul de drept, de situaţiile în care legile au fost încălcate sau interpretate greşit şi nu în ultimul rând despre apărarea drepturilor comunităţii maghiare.
"Sunt multe lucruri care trebuie discutate şi trebuie rezolvate, trebuie întărit statul de drept, fiindcă în ultimii ani am observant că în foarte, foarte multe cazuri legile ori nu au fost respectate, ori au fost inerpretate în mod greşit, contrar spiritului legiuitorului, şi, bineînţeles, reformele necesare în domeniul social, economic şi în ceea ce priveşte apărarea drepturilor comunităţii maghiare. Mai mult decât s-a făcut în ultimii ani”, a precizat liderul UDMR. > Deputatul UDMR a precizat că s-a făcut „mobilizare” în rândul electoratului maghiar şi speră că alegătorii vor veni la vot. Preşedintele UDMR a venit la vot împreună cu soţia şi cu cei doi copii, Hanna şi mezinul Magor şi şi-a exprimat opţiunea electorală la secţia amenajată în primăria comunei sale natale, Cârţa din judeţul Harghita, iar voturile au fost introduse în urnă de fiica sa, Hanna.
UPDATE 10:49 - Emil Boc: Avem nevoie de o guvernare stabilă, pentru că urmează vremuri dificile
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat pentru ca România să aibă o guvernare stabilă, pentru că ”urmează vremuri dificile”.
Emil Boc a votat la secţia 48 din municipiul Cluj-Napoca, unde a venit alături de soţia sa, Oana Boc.
”Am votat cu cei care cred că România merge înainte prin invesitiţii şi locuri de muncă. Investiţiile şi locurile de muncă reprezintă cea mai bună cale spre creşterea economică şi în acelaşi timp cea mai bună formă de protecţie socială”, a spus Boc.
El a explicat că votul de duminică este important pentru a asigura României un guvern stabil, într-un context geopolitic ”destul de încărcat”.
”Îi îndemn pe toţi clujenii să meargă la vot. Avem nevoie de o guvernare stabilă, pentru că urmează vremuri dificile. Trăim într-un context geopolitic destul de încărcat. Opţiunile vecinilor noştri sunt cunoscute. România are nevoie de consolidarea statului în UE, NATO şi în parteneriatul strategic cu SUA. Anul viitor urmează patru alegeri strategicice de care depinde viitoru UE: alegerile din Franţa, alegerile din Germania, cele din Olanda şi cele din Italia. E bine să avem un guvern stabil şi legitim, iar această legitimitate nu poate rezulta decât dintr-o largă participare a românilor la vot”, a mai spus primarul.
În judeţul Cluj au fost amenajate 656 de secţii de vot, la urne fiind aşteptaţi peste 600.000 de alegători.
UPDATE 10:40 - Primarul Timişoarei: Am votat pentru o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici. Consider că avem motive să privim cu încredere rezultatele alegerilor
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, care este şi preşedinte al PNL Timiş, a declarat că a votat ”pentru o Românie stat de drept, o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici”, el susţinând că liberalii privesc ”cu încredere” rezultatele alegerilor, întrucât şi-au făcut datoria în campania electorală.
Nicolae Robu a votat la Şcoala Generală nr. 30 din Timişoara, din Cartierul Soarelui, unde locuieşte, el venind împreună cu soţia şi cu fiica sa.
Alături de Robu au venit şi preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi soţul acesteia.
”Noi privim lucrurile cu încredere ne-am făcut datoria în toată această campanie, am fost într-o interacţiune foarte strânsă cu cetăţenii. Am putut să simţim pulsul oamenilor. Consider că avem motive să privim cu încredere rezultatele alegerilor”, a declarat Robu, la intrarea în secţia de votare.
Ulterior, la ieşire, Robu a spus că a votat pentru ”o Românie prosperă”.
”Am votat pentru o Rmânie stat de drept, o Românie prosperă, o Românie a oamenilor cinstiţi şi harnici, în care Timişoara şi Timişul să fie tratate aşa cum trebuie, nu cum a fost până acum”, a mai spus Robu.
Întrebat care sunt priorităţile judeţului Timiş, el a menţionat construirea centurii ocolitoare, a unui spital regional şi a unei săăli polivalente.
UPDATE 10:34 - Victor Ponta: ”Am votat foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla”
Fostul premier Victor Ponta a votat la Târgu Jiu, el candidând din partea PSD la Camera Deputaţilor în circumscripţia Gorj. ”Am votat foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla”, a declarat Ponta după ce a votat.
”Am votat foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla, cum ne numesc ăştia care vor să ne conducă, stăpânii noştri şi eu cred că fac parte dintre români, dintre cei pe care îi numesc ei mocirlă şi cred că astăzi avem o şansă extraordinară să începem să ne luăm ţara de la stăpâni înapoi. Nu o să fie uşor, nu o să se întâmple doar într-o zi, dar am încredere în români şi în România”, a declarat Ponta.
Victor Ponta a votat la şcoala nr. 7 din Târgu Jiu.
UPDATE 10:29 - Nicuşor Dan, după ce a votat: Am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România
Liderul USR, Nicuşor Dan, a mers la vot împreună cu soţia sa şi fetiţa lor, el declarând că a votat pentru o nouă clasă politică, pentru un alt fel de a face politică şi pentru un viitor mai bun pentru toţi românii, el exprimându-şi convingerea că astăzi va fi ”o zi istorică pentru România”.
”Am votat pentru o nouă clasă politică, am votat pentru un alt fel de a face politică, am votat pentru un viitor mai bun pentru toţi românii. Din ce am vorbit cu oamenii pe care i-am întâlnit, din ce ne transmit colegii noştri din judeţe, am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România”, a declarat Nicuşor Dan.
El a votat la şcoala 279 din Bucureşti.
UPDATE 10:27 - Cristian Buşoi şi candidaţii liberali în Capitală: Am votat pentru ca România să îşi consolideze profilul de ţară europeană
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Bucureşti, Cristian Buşoi, şi cei mai mulţi candidaţi liberali în Capitală au votat, duminică dimineaţă, în jurul orei 9.30. Cristian Buşoi a spus că a votat pentru ca România să îşi consolideze parteneriatul transatlantic, dar şi pentru existenţa unei clase politice responsabile, în timp ce neurochirurgul Leon Dănăilă, candidat la Senat, a spus că a votat pentru politicieni cinstiţi, iar Sulfina Barbu, cadidat la Camera Deputaţilor, a votat "cu încredere pentru viitor".
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Bucureşti, Cristian Buşoi, şi cei mai mulţi candidaţi liberali în Capitală au votat la Centrul de zi ”Clubul Seniorilor” din sectorul 6 al Capitalei.
”Am votat astăzi pentru ca România să continue drumul bun început acum doi ani de zile, să îşi consolideze profilul de ţară europeană, să îşi consolideze parteneriatul transatlantic. Am votat pentru ca să existe o clasă politică responsabilă, o clasă politică şi un Parlament care să fie mai transparente, mai eficiente, mai aproape de cetăţean, mai cinstite şi îndemn toţi românii să iasă astăzi la vot pentru binele României şi al democraţiei din România”, a spus Cristian Buşoi.
La rândul lui, neurochirurgul Leon Dănăilă, candidat la Senat, a spus că a votat pentru politicieni cinstiţi, pentru că numai în acest fel românii pot avea o viaţă mai bună.
”Am votat pentru oameni cinstiţi, pentru politicieni cinstiţi, fiindcă numai cu ei putem schimba clasa politică de până acum. Numai cu oameni cinstitţi putem duce o viaţă mai bună, mai decentă, ne putem hotărî mai ferm viitorul nostru şi al copiilor, aşa încât România să se înalţe pe cele mai înalte culmi, aşa cum am contribuit şi până acum noi. Este necesar de a schimba clasa politică pentru a duce o viaţă mai bună şi mai decentă”, a spus Leon Dănăilă.
Sulfina Barbu, cadidat la Camera Deputaţilor, a spus că a votat cu încredere pentru viitor şi că îşi doreşte o Românie în care să conteze onestitatea, corectitudinea şi transparenţa.
”Astăzi am votat cu încredere pentru viitor. Îmi doresc o Românie normală, o Românie în care să conteze onestitatea, corectitudinea, transparenţa, şi sunt convinsă că românii au înţeles şi astăzi într-un număr cât mai mare vor merge să voteze pentru o viaţă mai bună”, a spus Sulfina Barbu.
Ea a precizat că o parte dintre candidaţii liberali în Capitală au votat la secţiile de care aparţin şi le-a menţionat pe Ana Adriana Săftoiu şi Cristina Trăilă.
UPDATE 10:20 - Băsescu: Am votat cu gândul la o majoritate care să nu pună sub control politic justiţia
Traian Băsescu a venit să voteze la ora 10.00, împreună cu soţia sa, Maria.
"Am votat pentru o majoritate care să nu încerce să pună sub control politic justiţia şi, pe de altă parte, cu gândul la o justiţie care să înţeleagă faptul că respectarea drepturilor fundamentale este urgenţa zero în construirea unui stat de drept. (…) Eu sper că românii vor merge în număr mare la vot”, a spus Traian Băsescu.
UPDATE 09:50 - Dragnea, după ce a votat: Sper ca românii să facă diferenţa între realitate şi vorbe, între manipulare şi adevăr
”Azi am votat pentru creşterea economiei, pentru locuri de muncă, pentru mai mulţi bani în buzunarele românilor, pentru pensii şi salarii mai mari, pentru a îmbunătăţi rapid situaţia din sănătate şi educaţie şi pentru a reda demnitatea medicilor şi profesorilor, pentru taxe şi impozite mai mici şi pentru a-i sprijini pe oamenii de afaceri, pentru ca tinerii din România să aibă locuri de muncă bine plătite, să-şi poată cumpăra o casă şi să ajungă rapid în calsa de mijloc, pentru program de readucere la viaţă a satului românesc, pentru a ne hrăni din roadele pământului nostru, şi nu din importuri de proastă calitate. Vreau de asemenea ca românii să se simtă acasă în ţara lor şi România să fie o casă bună pentru toţi, nu doar pentru o parte dintre ei”, a declarat Liviu Dragnea după ce a votat.
Liderul PSD a spus că a votat ”pentru o guvernare competentă şi responsabilă şi care poate face toate aceste lucruri, începând e mâine, nu peste ani”.
”Sper ca românii să vină astăzi la vot şi să facă diferenţa între realitate şi vorbe, între manipulare şi adevăr. Doamne ajută!”, a încheiat Dragnea.
UPDATE 09:50 - Duşa: Am votat în primul rând pentru ca românii din Harghita să fie reprezentaţi în Parlamentul României
Mircea Duşa, lider al PSD Harghita, a votat în municipiul Topliţa, unde a fost primar între 1996 şi 2000, înainte de a deveni prefect al judeţului Harghita (2001-2004) şi apoi parlamentar.
La ieşirea de la urne, el a declarat că a votat, în primul rând, pentru ca românii din Harghita să aibă un reprezentant în Parlament, schimbarea Legii Electorale defavorizând, în opinia sa, mai mult decât cele anterioare comunitatea românească din acest judeţ.
”Am votat, în primul rând, pentru ca românii din Harghita să fie reprezentaţi în Parlamentul României. Aşa după cum ştiţi, românii, din punct de vedere numeric, sunt doar 12 la sută din populaţia judeţului şi în perioada 1990-2004 nici nu au avut un reprezentant în Parlamentul României. Sper ca anul 2004, atunci când românii din Harghita au trimis un parlamentar în Parlamentul României să fie de bun augur şi în acest an şi în continuare românii să aibă un reprezentant în Parlamentul României. Sper că românii vor veni în număr mare la vot şi astăzi şi vor obţine ceea ce-şi doresc, adică un reprezentant în Parlamentul României”, a declarat Mircea Duşa.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, la ieşirea de la vot, că oamenii care vor vota duminică vor fi ”cei mai îndreptăţiţi să conteste, să facă observaţii la ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani”, el adăugând că toţi românii au datoria de a încerca să facă lucrurile ”să meargă bine în ţară” înainte de a se gândi ”la altceva”.
Dacian Cioloş a votat, în jurul orei 9.00, la secţia 32 din municipiul Zalău, unde a declarat că este important să iasă la vot cât mai multă lume, ”indiferent de opţiunile politice”.
CITEȘTE ȘI LIVE UPDATE - Alegeri parlamentare 2016. BEC: Prezenţa la urne până la ora 13.00 - 16,68%; Teleorman - 21,17%, Maramureş - 12,11%, Bucureşti - 17,27%. Prezenţa la vot în timp real. FOTO, VIDEO”Asta este important pentru ca rezultatul pe care îl vom avea diseară să fie unul cât mai reprezentativ. Astăzi este ziua în care alegătorii pot să transmită celor care vor conduce România cele mai importante mesaje pentru următorii patru ani. Sigur, într-o democraţie participativă este foarte importantă consultarea şi pe parcusrul guvernării, dar cred că cei mai îndreptăţiţi să conteste, să facă observaţii la ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani sunt cei care astăzi merg la vot, care astăzi dau un mandat celor care vor conduce România în următorii patru ani şi apoi sigur vor avea toată legitimitatea de a urmări modul în care mandatul pe care l-au dat va fi pus în aplicare”, a afirmat Cioloş, la ieşirea de la urne.
UPDATE 09:24 - Tăriceanu a votat pentru "o Românie care să îşi regăsească identitatea şi demnitatea"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a votat, duminică, la ora 9.00, spunând că îşi doreşte ca votul de astăzi al românilor să fie pentru "o Românie care să îşi regăsească identitatea, demnitatea şi interesul naţional pentru prosperitatea tuturor".
Tăriceanu a votat la ora 9.00 la Centrul de zi Clubul Seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei, el venind împreună cu soţia sa.
CITEȘTE ȘI Ciolacu susţine că BEJ a cerut renumărarea buletinelor de vot după ce mai multe secţii nu ar fi primit suficiente buletine, în Prefectură fiind găsite peste 700"Consider că suntem într-un moment foarte important pentru evoluţia României viitoare, în sensul democratic, în sensul respectării drepturilor şi libertăţilor. Îmi doresc ca votul de atăzi al românilor să fie pentru o Românie care să îşi regăsească identitatea, demnitatea şi interesul naţional pentru prosperitatea tuturor. Crezul meu este că prin acest vot putem să redăm România românilor", a spus Tăriceanu.
UPDATE 09:10 - Preşedintele Klaus Iohannis a votat: Am votat pentru o Românie prosperă şi puternică
Preşedintele Klaus Iohannis a mers la vot la ora 9.00, spunând că a votat pentru o Românie prosperă şi puternică.
Preşedintele a ajuns la ora 9.00 la secţia de votare de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, venind singur, soţia sa, Carmen Iohannis, votând la Sibiu.
"Este o zi importanta astăzi, votăm pentru Parlamentul României, un vot care decide ce se întamplă în România în următorii patru ani. Eu vă invit să mergeţi la vot. Personal, am votat pentru o Românie prosperă şi puternică", a spus preşedintele, după ce a votat.
Este pentru a doua oară când preşedintele Iohannis votează la Bucureşti, prima dată fiind la alegerile locale din vară, până atunci el votând la Sibiu.
UPDATE 08:30 - Firea: Am votat pentru un Parlament eficient, pentru un guvern căruia să îi pese de români
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat, la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti, ea declarând la ieşirea din secţie că a votat cu foarte mare încredere pentru ”un Parlament eficient şi pentru un guvern căruia să îi pese de români”. Firea a criticat faptul că preşedintele biroului secţiei de votare nu a permis accesul presei în secţie.
CITEȘTE ȘI Alegeri parlamentare 2016. Aproximativ 700 de români care trăiesc în străinătate au votat până la deschiderea urnelor în ţară”Am votat cu foarte mare încredere pentru un Parlament eficient, pentru o majoritatea parlamentară care să susţină un guvern căruia să îi pese de România, pentru un guvern care să fie atent şi sensibil la problemele Capitalei, am votat cu gândul la o colaborare bună cu viitorul guvern care va fi susţinut de majoritatea parlamentară care se va constitui în urma acestor alegeri şi prin care obiectivele strategice şi importante ale Bucureştiului să fie finalizate într-un timp rapid, şi mă refer la extinderea centurii Capitalei, la inelul median, mă refer la urgentarea lucrărilor la metrou şi la construirea spitalului republican”, a declarat Firea.
Ea a mai spus că a votat şi ”cu gândul la toate familiile de români care merită o viaţă mai bună şi care merită să nu mai piardă un an sau mai mulţi ani”.
CITEȘTE ȘI Alegeri parlamentare 2016. Secţiile de votare s-au deschis; peste 18,8 milioane de români sunt aşteptaţi la urne”Avem o datorie pentru toţi românii şi faţă de toţi aceştia care de fiecare dată vin şi ei la alegeri cu gândul la o viaţă mai bună şi sunt convinsă că astăzi îşi vor da votul pentru cei care au dovedit că atunci când au fost la guvernare şi majoritari în Parlament au luat decizii bune pentru români”, a continuat Gabriela Firea.
Firea s-a declarat surprinsă de faptul că preşedintele secţiei de votare nu a permis accesul presei în secţie.
”Am fost şi eu surprinsă, votez aici de ani de zile, niciodată nu s-a întâmplat ca preşedintele secţiei să nu permită accesul presei. Este reprezentanta unui partid politic care în mod evident nu mă simpatizează, dar asta este mai puţin important. Esenţialul este că nu doreşte să asigure o transparenţă”, a afirmat Gabriela Firea, lider PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.