PNL susţine că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu este îndreptăţit să reclame încălcarea legii de către premier prin participarea sa la şedinţa Consiliului European de la Bruxelles fără mandat de la Parlament, întrucât Dacian Cioloş nu participă la o reuniune ordinară, fiind vorba de o întâlnire cu caracter informal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Domnul Tăriceanu dă dovadă de politicianism ieftin prin lansarea acestui atac. Îl informăm că textul de lege invocat nu se aplică întâlnirilor ce au caracter informal, special sau tematic. Premierul Dacian Cioloş participă la Bruxelles la o reuniune a şefilor de stat şi de Guvern, membri ai Consiliului European, cu Turcia. Este o reuniune specială, nu o întâlnire ordinară a Consiliului European, de aceea participarea şefului statului nu este obligatorie şi nici nu este obligatoriu mandatul din partea Parlamentului", se arată într-un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Liberalii argumentează că membrii Consiliului European s-au întâlnit pentru a stabili modalităţile de gestionare a crizei imigranţilor ce intră în Europa din Turcia.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

 ”Întâlnirile au caracter informal, iar luni a avut loc un dejun de lucru, unde  nu s-a supus la vot nicio rezoluţie, nu s-a luat nicio decizie. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de niciun mandat. Astfel de discuţii au caracter tehnic. Premierul Cioloş a anunţat deja că România îşi menţine poziţia de a nu accepta repartizarea  imigranţilor pe cote. În aceste condiţii, credem că solicitarea şefului Senatului este total disonantă şi nejustificată”, a adăugat Ionuţ Stroe.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că premierul Dacian Cioloş trebuia să vină în Parlament şi să ceară un mandat pentru participarea la Consiliul European de la Bruxelles, el adăugând că prezenţa şefului Executivului în acest for se face ”cu încălcarea legii”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, într-o conferinţă de presă la sediul ALDE, că a aflat de pe Facebook că preşedintele Klaus Iohannis a decis să delege atribuţiile către premierul Dacian Cioloş, privind participarea la Consiliul European de la Bruxelles şi a atras atenţia asupra ”necesităţii ca premierul, în condiţiile în care reprezintă România la acest nivel, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat”.  

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că potrivit prevederilor legale - Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene - Guvernul transmite Parlamentului cu minimum zece zile înainte, propunerea de mandat, şi a menţionat că există şi o decizie a Curţii Constituţionale care face distincţie clară între participarea preşedintelui şi a premierului la Consiliu.

”Eu la Parlament nu am primit niciun document din partea premierului, prin care să fim informaţi şi să ni se solicite un mandat. Participarea premierului Cioloş se face cu încălcarea legii şi a dispoziţiilor clare stabilite de Curtea Constituţională. Este un precedent extrem de grav”, a spus Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş se află într-o vizită, luni şi marţi la Bruxelles, unde participă la reuniunea şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor Uniunii Europene cu Turcia şi la reuniunea informală a membrilor Consiliului European. Premierul Cioloş participă la aceste reuniuni după ce a fost delegat de către preşedintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.