Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat reprogramarea participării ministrului Finanţelor Marcel Boloş la „Ora Guvernului”, în plenul de luni, solicitare făcută de grupul parlamentar al AUR, pentru un alt plen a cărui dată nu a fost încă stabilită. Motivarea ar fi participarea, în prezent, a unei delegaţii a MFP la reuniunea de primăvară din SUA a Grupului Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.
„Având în vedere participarea, în prezent, a delegaţiei Ministerului Finanţelor la reuniunea de primăvară din Statele Unite ale Americii a Grupului Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, vă adresez rugămintea ca această dezbatere să fie reprogramată la o dată ulterioară, în funcţie de agenda dumneavoastră de lucru”, arată informarea făcută de Marcel Boloş către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş era aşteptat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea AUR, la „Ora Guvernului” pentru dezbaterea politică ce are tema „Romania trăieşte pe datorie. Datoria publica a atins un prag critic care reprezintă deja borna care consfinţeşte traiul pe împrumut”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Aşadar, este imperios necesar ca ministrul Finanţelor să explice care sunt măsurile pe care le ia Guvernul în contextul în care datoria publică a trecut de pragul critic de 50% din PIB. De asemenea, ministrul finanţelor trebuie să răspundă şi la întrebarea pe ce au fost cheltuiţi toţi aceşti bani împrumutaţi, având în vedere că nu au fost făcute investiţii majore în România în ultimul an”, preciza documentul AUR transmis conducerii Camerei.
Anterior, la începutul lunii aprilie, parlamentarul AUR Sorin Lavric afirmase că 8.815 euro este suma pe care fiecare cetăţean român activ trebuie să o plătească ca să stingă datoria externă a României.
Conform BNR, în primele două luni ale anului, datoria externă totală a crescut cu 6,766 miliarde de euro, până la 176,849 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 128,439 miliarde de euro la 29 februarie 2024 (72,6% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,5% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 29 februarie 2024 nivelul de 48,410 miliarde de euro (27,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,2% faţă de 31 decembrie 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.