Plenul Senatului a respins, miercuri, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. S-au înregistrat 67 de voturi „pentru” şi 60 de voturi „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. În cadrul şedinţei, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a afirmat că este un proiect important care va trebui adoptat la Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege cu amendamente respins de către Senat poate fi accesat AICI.
UPDATE: ”Vom continua la Camera Deputaţilor, este un proiect important care trebuie aprobat, care ajută România să depăşească acest moment şi voi avea grijă ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL să fie prezenţi, să voteze toţi”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat dacă vor exista sancţiuni pentru parlamentari liberali care nu au votat la Senat, Cîţu a afirmat: ”Staţi să văd întâi ce s-a întâmplat”.
Mai mulţi senatori PNL nu au fost prezenţi la votul propujnerii legislative şi nici nu au răspuns la apelul telefonic pentru vot. Este voba de Ovidiu Florean, Cristina Neluţu şi Ion Iordache în timp ce Alexandru Nazare şi George Scarlat s-au abţinut de la vot.
UPDATE: Dezbaterile în plenul Senatului au fost extrem de dure şi s-a lăsat cu tăierea microfonului senatoarei independente Diana Şoşoacă.
”Faceţi segregare între români”, a spus senatoarea Şoşoacă, în plean, ea precizând că această lege nu poate fi adoptată în Parlament pentru că încalcă drepturi fundamentale.
Ea a continuat: ”Aţi întors România în epoca hitleristă. Numai evreii mai erau obligaţi să prezinte un act să intre la alimentară”, a spus aceasta. Preşedintele Senatului, Anca Dragu, i-a tăiat microfonul.
Şi copreşedintele AUR, Claudiu Tîrziu a arătat că legea discriminează, iar parlamentarii „votează împotriva poporului” şi a vorbit despre instituirea dictaturii.
”Ne întoarcem în dictatură”, a spus Tîrziu, arătând că reglementările din propunerea legislativă sunt expresia unui ”stalinism feroce”.
”Dacă veţi vota această lege veţi declanşa o criză socială cu potenţial exploziv”, a mai spus el.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că susţine propunerea legislativă, şi a arătat, prin secretarul de stat prezent în plen, că Guvernul trebuia să dea ordonanţă de urgenţă, însă demiterea Guvernului a făcut ca acest lucru să nu mai fie posibil.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Plenul Senatului urmează să dezbată, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Comisiile reunite juridică şi de sănătate din Senat au dat marţi seară un raport de admitere cu amendamente, parlamentarii AUR făcând scandal în timpul dezbaterilor. Forul decizional este Camera Deputaţilor.
Potrivit amendamentelor adoptate marţi seară în comisia juridică, în interesul protejării sănătăţii publice şi în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei Covid-19, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea desfăşurării activităţii, pe perioada stării de alertă, în cadrul tuturor unităţilor sanitare, publice şi private, în cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordine, sub autoritate şi în coordonare, în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, în cadrul unităţilor şi structurilor medicale, în cadrul laboratoarelor de analize medicale, precum şi în cadrul centrelor prevăzute de art. 30 din Legea 292/2011 a asistenţei sociale, personalul, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente, sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:
a)vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b)se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat şi prezentat în condiţiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.
Dispoziţiile se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan şi nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.
Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor publice, se precizează în amendamentele admise.
Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor de către angajator.
Potrivit propunerii legislative, raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 în vederea atestării îndeplinirii uneia din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile.
Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere a unităţii emisă în condiţiile legii şi încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19.
În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Încetarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere a unităţii emisă în condiţiile legii.
De asemenea, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin.
În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale.
Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
AUR: Nu vă daţi seama că blocaţi ţara?
Copreşedintele AUR Claudiu Tîrziu i-a acuzat, în comisie, pe parlamentari, că blochează ţara prin această lege.
”Dacă daţi drumul la legea asta, închideţi ţara. Suntem inconştienţi? Nu vă daţi seama ce faceţi?”, a spus Tîrziu, în comisie.
Preşedintele comisiei de sănătate din Senat, doctorul Streinu Cercel, a arătat, la rândul lui, că circa 60% din cei care s-au infectat au fost asimptomatici şi nu pot beneficia de certificatul verde. Aceştia reprezintă grosul populaţiei. Cine v-a consiliat, nu v-a consiliat bine”, a spus Cercel.
După votul din Senat, propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.