Cei 26 de miniştri ai Guvernului Grindeanu au primit, miercuri, avizul comisiilor parlamentare. Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei, a spus, la audieri, că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei, în timp ce Mihaela-Virginia Toader, nominalizată pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, a afirmat că are obiective simple şi puţine, printre care atingerea unui grad de absorbţie de 72,5% până în 2020. La rândul său, Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe, a spus că la alegerile prezidenţiale din 2014 din Diaspora a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă ca numărul de români care au participat la vot să crească.
UPDATE: Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a spus că o lege a graţierii poate fi adoptată în Parlament, dar este un subiect care trebuie analizat cu întreaga societate civilă. Iordache a fost avizat favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 43 de voturi “pentru”, 16 “împotrivă” şi două abţineri.

UPDATE: Şerban Valeca, ministrul propus al Cercetării şi Inovării, a fost avizat favorabil miercuri de comisiile parlamentare, el promiţând majorarea bugetului cercetării cu 30% anual pentru măriri de salarii, programe de investiţii şi programe de cercetare.

UPDATE: Adrian Dunca, ministrul propus pentru Tineret şi Sport, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare, el declarând că va cere 198 de milioane de lei în plus pentru sport în 2017 şi că îşi propune să construiască două săli polivalente, două baze nautice, două pentru canotaj, două hipodromuri şi un velodrom.

UPDATE: Pavel Năstase, ministrul propus al Educaţiei, a fost avizat pozitiv de comisiile parlamentare, el spunându-le senatorilor şi deputaţilor că şcolile profesionale din învăţământul dual nu trebuie considerate şcoli de mâna a doua, argumentând că nu toţi oamenii pot lua un Bacalaureat.

UPDATE: Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, propusă pentru preluarea Ministerului Muncii şi al Justiţiei Sociale, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 30 voturi ”pentru” şi 14 ”împotrivă”, ea prezentând pe scurt priorităţile şi măsurile pe care le va lua ca ministru, majoritatea acestora făcând referire la subvenţii şi la stimulente financiare. La finalul audierilor, Vasilescu a spus că nu este vina membrilor Guvernului că audierile au fost făcute "pe repede înainte"

UPDATE: Deputatul PSD Viorel Ştefan, propus pentru conducerea Ministerului Finanţelor, a declarat miercuri, în cadrul audierii de către comisia pentru buget, finanţe şi bănci, că fondul naţional de investiţii de 10 miliarde euro, propus de PSD, va trebui validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec şi a dat asigurări că este gata să-şi dea demisia dacă se va dovedi că a plagiat în teza de doctorat. Ştefan a primit avizul comisiei, cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.

UPDATE: Graţiela Gavrilescu a fost avizată favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Ea a spus că nu mai trebuie să existe legi care ulterior să fie amendate şi că trebuie redată încrederea în Parlament, forul cel mai important: “Deasupra noastra se află Dumnezeu, cetăţenul şi atât”.

UPDATE: Gabriel Petrea, propus pentru funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 29 voturi ”pentru” şi 15 ”împotrivă”, după o audiere care nu a durat mai mult de zece minute.

UPDATE: Ministrul propus al Sănătăţii, Florian Bodog, a fost avizat, miercuri, de comisiile de sănătate din Parlament, el prezentând pe scurt programul PSD în domeniu şi promiţând că toate angajamentele vor fi respectate. Un deputat USR l-a întrebat pe mininistru dacă a luat vreodată mită, răspunsul fiind că el nu ia ”şpagă ca medic".

UPDATE: Sevil Shhaideh, propusă vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost avizată favorabil miercuri, în comisiile reunite de specialitate, cu 28 de voturi ”pentru” şi 11 voturi ”împotrivă”, ea afirmând că au fost făcute modificări la legea descentralizării şi se va continua zona de descentralizare a competenţelor.

UPDATE: Petre Daea, propus în funcţia de ministru al Agriculturii, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în comisiilor de specialitate din Parlament, că principalele sale priorităţi la minister în ceea ce priveşte ”agricultura Ţării Româneşti” vor fi acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori, reabilitarea sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare, dar şi dezvoltarea sistemului antigrindină. Daea a primit miercuri aviz pozitiv de la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltarea rurală din Senat şi de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor cu 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE: Adriana Petcu, propusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate.

UPDATE: Ionuţ Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională, a primit miercuri avizul comisiilor de cultură reunite ale Parlamentului, cu 17 voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă” şi 2 ”abţineri”.

UPDATE: Daniel Constantin, propus vicepremier şi ministru al Mediului, a fost avizat favorabil în comisiile reunite de specialitate, cu 17 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, acesta precizând că “problema cea mai mare a României” o reprezintă deşeurile, ţara noastră riscând încă o procedură de infringement.

UPDATE: Augustin Jianu, în vârstă de 30 de ani, propus în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament, că cel mai important proiect al său este interoperalizarea sistemelor informatice, astfel încât până la 1 decembrie 2018 toate sistemele informatice ale statului să fie interoperalizate. Augustin Jianu a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE: Ministrul propus al Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a fost avizat pozitiv, miercuri, de comisiile pentru apărare, el afirmând la finalul şedinţei că va continua programele de înzestrare a armatei, precum cele privind achiziţionarea de noi aeronave multirol F16, precum şi a noilor corvete.

UPDATE: Fondul suveran naţional de 10 miliarde de euro, care va fi creat de Guvern în acest an, măsură propusă în programul electoral PSD, va fi folosit, în principal, pentru construcţia de autostrăzi şi înnoirea cu 30 de avioane a flotei Tarom, a declarat miercuri Răzvan Cuc, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor, în cadrul comisiilor reunite pentru politică economică, reformă şi privatizare şi pentru transporturi şi infrastructură. Cuc a primit avizul comisiilor cu 37 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi o abţinere.

UPDATE: Ministrul propus la MAI, Carmen Daniela Dan, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de apărare, ea afirmând că a venit pregătită cu programul de guvernare, astfel încât a putut răspunde întrebărilor parlamentarilor, însă opoziţia a acuzat că i-au fost adresate întrebări uşoare, pregătite de PSD, precum care sunt direcţiile principale din MAI.

UPDATE: Mircea Titus Dobre, viitorul ministru al Turismului, a declarat miercuri, înla finalul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament, că Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va fi desfiinţată, urmând ca ministerul să preia toţi angajaţii. Dobre a primit aviz pozitiv miercuri de la comisiile parlamentare, cu 38 de voturi pentru, 8 împotrivă şi două abţineri.

UPDATE: Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarând că următorul proiect de ţară al României, după ”aderarea la UE şi integrarea în NATO”, este asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene ”imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”.

UPDATE: Andreea Păstârnac, ministru propus la portofoliul pentru Românii de Pretutindeni, a fost avizată favorabil de comisiile parlamentare reunite de specialitate, cu 26 de voturi „pentru şi 13 voturi “împotrivă”, aceasta afirmând în cadrul audierii că, în urma eforturilor diplomatice pe care le-a întreprins în urmă cu un an, Israel a fost unul dintre primele state care au ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv.

UPDATE: Florin Jianu, propus la conducerea Ministerului IMM-urilor şi antreprenorilor, a declarat, în timpul audierilor în comisiile parlamentare reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare, că vrea să creeze un departament, la nivelul ministerului, care să vină trimestrial cu o propunere de debirocratizare, şi consideră că toate primăriile din ţară ar trebui să vină cu programe de atragere a investitorilor. Jianu a primit aviz pozitiv miercuri de la comisiile parlamentare, cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

UPDATE: Toma Petcu, viitorul ministru al Energiei, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare, că Strategia energetică va fi revizuită, la fiecare capitol, proiectul având nevoie de aviz de mediu, iar ulterior va fi supusă aprobării în Guvern şi în Parlament. Petcu a primit aviz pozitiv miercuri de la comisiile parlamentare, cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.

UPDATE: Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe, a primit avizul favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de politică externă şi pentru românii de pretutindeni, el fiind avizat cu 29 de voturi “pentru” şi 11 „împotrivă”. În timpul audierii, Meleşcanu a precizat că, la alegerile prezidenţiale din 2014 din Diaspora, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă, fără a încălca legea, pentru ca numărul de români care au participat la vot să crească.

UPDATE: Mihaela Toader, propusă ministru delegat pentru fonduri europene, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, ea declarând că are obiective simple şi puţine pentru ministerul pe care urmează să îl conducă, printre care atingerea unei rate de absorbţie a fondurilor europene de 72,5% până în 2020.

UPDATE: Alexandru Petrescu a declarat, în timpul audierilor în comisiile parlamentare reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare, că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei. Petrescu a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.
Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare număr de miniştri, nu mai puţin de 26, după cel propus de Adrian Năstase în 2000, care avea 30 de miniştri cu portofoliu sau delegaţi.
Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regăsi în componenţa finală a Guvernului.
După finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începe şedinţa la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru învestire este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Liviu Dragnea a anunţat, vineri, că PSD şi ALDE au convenit ca, după şedinţa în care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de învestitură, noul cabinet să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima şedinţă de Guvern să aibă loc la ora 21. În aceeaşi, Administraţia Prezidenţială a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, că preşedintele Iohannis este de acord, ”în principiu”, ca Guvernul Grindeanu să depună jurământul pe 4 ianuarie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.