Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată încrezător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”în timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Washington. Geoană este de părere că problema nu constă în faptul că sunt mai multe candidaturi, ci timpul scurt pe care ţările membre îl au la dispoziţie pentru a ajunge la consens.
”Secretarul general a mai avut anul trecut încă o solicitare din partea aliaţilor să mai rămână un an de zile. Eu sunt absolut convins că aliaţii vor ajunge un consens în timp util, înainte de summit. Este important să consensualizăm această decizie, e decizia aliaţilor, dar sunt convins că până la summit lucrurile acestea se vor rezolva, vom avea un nou secretar general. Vom avea, în perioada următoare, şi un nou adjunct al secretarului general, pentru că şi poziţia mea se va vacanta atunci când voi pleca şi eu”, a afirmat, joi, Mircea Geoană, într-un interviu la Radio Europa FM.
Acesta afirmă că secretatul general al Alianţei şi secretarul general adjunct nu vor pleca în acelaşi timp: ”Există un singur element pe care nu vrem să-l încălcăm, nici Jens Stoltenberg şi nici eu, suntem într-o echipă foarte unită: nu vom pleca în acelaşi timp. Deci, dacă la dânsul 30 septembrie, 1 octombrie ar trebui să fie prima zi de noi secretar general aici, la sediul nostru de la NATO, în cazul noului secretar general adjunct acest lucru se va întâmpla fie înainte, fie după instalarea noului secretar general”.
Întrebat dacă preşedintele României, Klaus Iohannis, poate atrage de partea sa statele care şi-au exprimat deja susţinerea faţă de olandezul Mark Rutte în cursa pentru şefia NATO, Mircea Geoană a refuzat să comenteze, precizând că aceasta este ”o problemă exclusiv aparţinând ţărilor aliate”.
”Sunt convins că vom găsi consens. Care va fi acest consens? Este cel care va putea să întrunească cele 32 de voci ale aliaţilor noştri. Restul, calcule, speculaţii, comentarii publice pot fi făcute, dar din punct de vedere al realităţii acestei perioade este că avem nevoie de un secretar general nou, adoptat prin consens şi care să fie anunţat la summitul de la Washington. Cred că este foarte important să avem un semnal de unitate şi într-un fel, nu e nimic nenatural să existe mai multe candidaturi, nu asta este problema, problema este că timpul e scurt şi summitul bate la uşă, avem nevoie de o decizie consensualizată cât mai rapid cu putinţă”, a adăugat Geoană.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat recent că a abordat, în discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, despre decizia sa de a candida pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
”Am decis să continuăm dialogul”, a arătat Klaus Iohannis, întrebat dacă are susţinerea preşedintelui SUA pentru a obţine această funcţie.
El a explicat că, în opinia sa, este bine să existe doi candidaţi.
”Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva!”, a subliniat Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.