Ministerul Energiei anunţă luni că iniţiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România şi lansează invitaţia de aderare la Grup entităţilor interesate. Potrivit instituţiei, scopul iniţiativei este de a accelera crearea cadrului legislativ pentru ca toţi consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunităţi de energie din care aceştia fac parte. ”Lansăm o iniţiativă benefică pentru toţi cetăţenii României: dreptul de a-şi produce propria energie electrică, dar şi să consume la preţuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate”, spune ministrul Sebastian Burduja.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Lansăm o iniţiativă benefică pentru toţi cetăţenii României: dreptul de a-şi produce propria energie electrică, dar şi să consume la preţuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. În cadrul acestei măsuri, am instituit Grupul de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România. Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din ţara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunităţi energetice locale. Această iniţiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică şi a dependenţei noastre de sursele tradiţionale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice şi va deschide şi o nouă eră a sustenabilităţii şi autonomiei energetice pentru fiecare român”, spune Sebastian Burduja, ministrul energiei: 

Ministrul arată că, pentru ca România să valorifice pe deplin potenţialul său solar, este necesar un cadru stabil şi de sprijin care să stimuleze inovaţia şi investiţiile.

”Îmi doresc un sistem energetic care să atingă cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare. Încurajăm toate entităţile interesate să se alăture Grupului de Lucru şi să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern şi flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăzneţe pentru viitorul nostru energetic”, precizează el.

Potrivit ministerului, Ppaţa fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creştere accelerată, impulsionată de contextul actual de securitate, necesitatea tranziţiei ecologice şi un cadru de reglementare favorabil.

”Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potenţial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică. În urma unei analize realizate de specialişti din Ministerul Energiei, numai în Bucureşti ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice. Pentru a obţine o astfel de putere, pe toate acoperişurile neutilizate ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Potenţialul de producţie este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuinţe”, subliniază Ministerul Energiei. 

Valorile menţionate sunt estimări şi reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real şi realist, dar rămân totuşi impresionante. Datele ne arată că prin potenţialul energetic se poate îmbunătăţi nivelul de trai al indivizilor şi familiilor şi să fie construită o societate românească rezilientă şi competitivă.

Ministerul Energiei se angajează să colaboreze strâns cu toţi actorii implicaţi - de la consumatori, organizaţii neguvernamentale şi comunităţi locale, până la industrie şi sectorul public - pentru a asigura că fiecare român poate beneficia de oportunitatea de a deveni producător de energie sau de a consuma energie verde în cadrul unei comunităţi energetice.

”Prin această iniţiativă, Ministerul Energiei demonstrează că România este pe drumul corect către un viitor sustenabil şi independent energetic. Prima întâlnire va fi organizată la începutul lunii iunie”, mai anunţă ministerul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.