Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, pentru publicaţia poloneză Polish Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022, în acest moment fiind îndeplinite toate condiţiile pentru acest lucru, dar că ţara noastră va mai aştepta cinci ani pentru a nu fi afectaţi cei cu venituri mici, în special pensionarii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În acest moment îndeplinim toate cerinţele, putem adera la zona euro chiar şi mâine. Dar ne este teamă că acest lucru va avea un efect negativ asupra celor cu venituri mici, îndeosebi asupra pensionarilor”, a declarat Teodor Meleşcanu publicaţiei poloneze Polish Rzeczpospolita, potrivit Reuters.

”Cred că vom adopta moneda euro în cinci ani, în 2022”, a adăugat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Zona euro cuprinde 19 ţări din Uniunea Europeană, ultimul stat care a aderat fiind Lituania, în 2015.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro, însă îşi doreşte ca această aderare să se întâmple când este pregătită ca ţară, iar populaţia este pregătită astfel încât românul să meargă la magazin şi „să nu considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a scumpit condiţiile de viaţă”.

Victor Negrescu a spus, într-o conferinţă pe tema politicilor europene, că au fost mai multe date stabilite pentru aderarea la zona euro şi au fost schimbate în mod succesiv, iar acum nu există stabilită o dată clară.

„România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro. Dar România îşi doreşte să adere la zona euro când este pregătită ca ţară şi când populaţia este bine pregătită în acest sens. Referitor la criterii, punctul nostru de vedere este că le îndeplinim. Este adevărat că mai sunt reforme de făcut dar mai trebuie făcute reforme şi în statele care deja sunt în zona euro. România are o stabilitate financiară şi o stabilitate monetară, asigurată cu greu, asigurată pe umerii cetăţenilor, ca să fim sinceri” a spus Negrescu.

Ministrul a adăugat că ministerul pe care îl conduce doreşte să demareze un dialog cu cetăţenii despre aderarea la zona euro, în care să fie implicaţi şi experţi în economie şi în finanţe.

„Ce este important însă şi acest lucru mi l-am propus ca ministru este să demarăm un dialog cu cetăţenii cu privire la acest aspect în care să implicăm evident experţi, din Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, care este extrem de importantă, pentru a identifica o posibilă dată, pentru a avea o viziune comună şi pentru a ane asigura că construcţie europeană care doreşte să intensifice colaborarea în zona euro să nu ne lase deoparte. Şi în acest sens cred că este important să stabilim, nu neapărat o dată ci paşii care trebuie urmaţi şi dacă suntem capabili să-i îndeplinim. Ce îmi doresc eu este ca cetăţeanul, după ce intrăm în zona euro, să meargă la magazin şi să nu considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a scumpit condiţiile de viaţă” a conchis Victor Negrescu.

La rândul său, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat, tot duminică la Alba Iulia, că România s-a angajat la îndeplinirea unor reforme structurale extrem de importante şi nu se va putea vorbi de aderarea ţării noastre la zona euro până ce aceste reforme nu vor fi îndeplinite.

„Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, este ca înainte de a stabili data ţintă este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante la care România s-a angajat dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înainte de finalizarea acestor reforme structurare. În acelaşi timp întreaga zonă euro este într-un mare proces de reformă şi este important pentru ţările care nu sunt state în zona euro, precum România, să participe la acest proces de reformare pentru că atunci vor avea un cuvânt de spus la felul în care va arăta această zonă euro atunci când România va fi pe deplin stat membru” a spus Angela Cristea.

Ea a adăugat că în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu există o dată limită pentru aderarea la zona euro, iar acest lucru se va întâmpla când ţara va fi pregătită.

„Nu avem în tratatul de aderare  obligaţii de aderare la moneda euro. Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru această aderare pentru că vorbim nu numai de criterii nominale ci mai ales de criterii reale. Şi când spunem reale ne referim la nivelul de trai spre exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură decalajele faţă de media europeană” a mai spus Cristea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.