Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat în interiorul partidului că Guvernul Ciolacu, în ansamblu, trebuie să îşi asume găsirea banilor pentru pensii şi că nu trebuie repetată greşeala din 2019 când Guvernul Dăncilă promitea majorări de 40%, care nu se susţineau bugetar, au precizat surse liberale.
”S-a terminat cu "paratrăsnetul" ministerul/ministrul Finanţelor”, le-a spus Boloş colegilor din partid. El a atras atenţia că Guvernul Ciolacu, în ansamblu, trebuie să îşi asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii, în condiţiile în care impactul bugetar este nesustenabil pentru bugetul de stat.
Boloş a mai spus că nu trebuie repetată greşeala din 2019, când Guvernul Dăncilă promitea majorări de 40 la sută care nu se susţineau bugetar, arătând că PNL a majorat cu 40% pensiile în ultimii trei ani dar pe baze corecte şi asta trebuie să se întâmple şi în 2024, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor publice.
Şedinţa de Guvern a fost întreruptă din nou, joi, pe fondul neînţelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege şi se aşteaptă şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Discuţiile vizează impactul bugetar al legii pensiilor, după recalcularea lor, potrivit unor surse guvernamentale.
Joi dimineaţă a avut lor şi p şedinţă a coaliţiei, pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul legii pensiilor, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei. ”Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”, a spus ministrul, precizând că faţă de majorarea cu 13,8 %, care oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.