Vicepreşedintele CNSAS, Mădălin Hodor, a declarat, marţi seară, că documentele care există în arhivele instituţiei confirmă afirmaţiile lui Crin Antonescu şi susţine că sunt şanse foarte mari ca declaraţia pe care acesta a făcut-o la Securitate despre un bun prieten să fie făcută publică, condiţia fiind ca Antonescu să facă o solicitare în acest sens către CNSAS.
Întrebat, marţi, la Digi24 ce şanse sunt ca declaraţia pe care Antonescu a dat-o la Securitate să fie publicată, aşa cum îşi doreşte Antonescu, Mădălin Hodor a spus că sunt şanse mari ca acest lucru să se întâmple.
”Am văzut că domnul Antonescu vrea ca declaraţia să fie făcută publică şi eu dau şanse foarte mari în momentul în care domnul Antonescu va face această solicitare către CNSAS. Noi nu putem să eliberăm astfel de documente la cererea oricui şi în orice fel de context. Nu suntem un fel de Poliţie Politică, Securitate, să dăm documente din dosarele oamenilor, să verificăm oameni şi să le dăm în presă. Noi eliberăm documente în regim legal. Dacă domnul Antonescu ne face o solicitare, noi o dăm în regim de urgenţă. Iar din acel moment, domnia sa poate să procedeze cum doreşte de cuviinţă. Dau şanse foarte mari ca această declaraţie să ajungă publică”, a declarat vicepreşedintele CNSAS, Mădălin Hodor.
Totodată, Mădălin Hodor a explicat că a urmărit declaraţia lui Crin Antonescu făcută marţi după-amiază, el adăugând că ”documentele pe care le avem la CNSAS confirmă tot ceea ce a spus domnul Crin Antonescu”.
”Povestea pe care domnul Antonescu a relatat-o este consemnată în documente care există în arhivă, documente pe baza cărora am şi luat această decizie de a elibera o adeverinţă de necolaborare. Există mari diferenţe între o persoană care este chemată la Securitate într-o anchetă informativă şi o persoană care oferea informaţii Securităţii de orice fel de natură. Aceste persoane au fost chemate la Securitate, cum este cazul domnului Antonescu şi a prietenilor domniei sale, pentru că acolo vorbim de un cerc de oameni care au fost anchetaţi de Securitate după fuga prietenului lor în Austria. (…) Era foarte serios să încerci să fugi din ţară, deci toţi cei care aveau legătură cu această persoană erau la rândul lor suspectaţi că ar avea intenţii de a pleca. Ăsta e şi motivul pentru care domnul Antonescu şi prietenii săi au fost chemaţi la Securitate”, a declarat Mădălin Hodor.
El a adăugat că Securitatea dorea să verifice dacă Antonescu şi amicii săi au ştiut de această tentativă a prietenului lor de a fugi, pentru că ”în situaţia în care ştiau i-ar fi făcut complici la o faptă pe care Securitatea o considera împotriva regimului comunist”.
”Nici nu se pune problema circumstanţelor în care domnul Antonescu a dat această declaraţie. Dânsul nu a dat o declaraţie voluntară, nu s-a dus la Securitate să ofere de bunăvoie informaţii legate de prietenul domniei sale, ci a fost anchetat în legătură cu prietenul domniei sale şi a dat această declaraţie”, a mai afirmat Mădălin Hodor.
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a făcut, marţi după-amiază, declaraţii de presă, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis că, în 1988, a dat o declaraţie la Securitate despre un prieten apropiat.
Cu toate acestea, CNSAS precizează că nu i se poate atribui calitarea de colaborator al Securităţii.
”Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii”, a afirmat Crin Antonescu, cerând CNSAS să facă publică declaraţia pe care a făcut-o despre un bun prieten care a încercat să fugă din ţară.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.