Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că omologul său de la şefia partidului, Călin Popescu Tăriceanu, are "o relaţie patologică cu minciuna" şi că este un om care ”produce abuzuri”, susţinând că şi el îl putea suspenda pe Tăriceanu din ALDE din cauza dosarului penal pe care acesta îl are. Constantin spune că acum se aşteaptă să fie exclus din ALDE.
Întrebat dacă speră să rezolve ceva în urma contestării la Tribunal a deciziei partidului de retragere a sprijinului său politic, Daniel Constantin a spus că, indiferent de decizia instanţei, Călin Popescu Tăriceanu va avea de suferit la capitolul imagine.
”Sunt două chestiuni: dacă vom avea câştig de cauză, atunci e foarte clar, va rămâne în istorie că domnul Tăriceanu produce abuzuri. Asta e foarte clar. Dacă nu vom câştiga, va rămâne doar o imagine pe care eu o am foarte clară: domnul Tăriceanu are o relaţie patologică cu minciuna şi asta este ideea cu care voi merge mai departe”, a declarat Daniel Constantin în interviul pentru News.ro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, Constantin a mai spus că şi el putea să îl suspende pe Tăriceanu din ALDE, dar nu a făcut acest lucru ”din bună-credinţă”.
”Puteam şi eu, pe cale de consecinţă, să convoc partea noastră din Partidul Conservator, şi să-l suspendăm pe domnul Tăriceanu pentru că aşa spune statutul: o persoană care este trimisă în judecată poate fi suspendată din ALDE pe durata procesului respectiv. N-am făcut lucrul acesta, am mers pe buna credinţă. Nu ştiu cum ar fi reacţionat domnul Dragnea dacă mergeam cu o decizie în acest sens”, a mai spus Daniel Constantin.
Copreşedintele ALDE a mai susţinut şi că Liviu Dragnea nu este străin de revocarea sa din Guvern, deoarece este consultat de către Călin Popescu Tăriceanu în toate deciziile pe care şeful Senatului le ia şi, de asemenea, i-a reproşat omologului său de la conducerea ALDE că a stabilit formula guvernamentală împreună cu liderul PSD fără a mai consulta pe nimeni altcineva.
Daniel Constantin a mai declarat în interviul pentru News.ro şi că liderii din teritoriu fac presiuni asupra sa ”pentru o nouă forţă politică”, dar că el vrea să rămână în ALDE şi că speră să aibă câştig de cauză la Tribunal astfel încât congresul convocat de Delegaţia Permanentă a partidului să fie anulat şi convocat pentru o dată ulterioră în urma unei decizii ”statutare”.
În interviu, Daniel Constantin vorbeşte şi despre planurile sale politice viitoare, negând discuţii cu Victor Ponta, Bogdan Diaconu şi Laurenţiu Rebega privind un nou proiect politic.
Prezentăm integral interviul acordat de Daniel Constantin agenţiei de presă News.ro:
Reporter: Care este situaţia dumneavoastră actuală? S-a luat această decizie în Coaliţie de a vă retrage sprijinul politic, luni preşedintele urmează să semneze şi decretele. Ce urmează? Ce intenţionaţi?
Daniel Constantin: Nu s-a luat aceast decizie în Coaliţie, s-a luat o decizie într-un for ALDE, am spus-o de la momentul respectiv, nestatutar. Regret că ceilalţi colegi din Coaliţie, domnul Dragnea, domnul Grindeanu, au fost puşi în această situaţie. Au fost nevoiţi să accepte o decizie pe care a luat-o oarecum singur domnul Tăriceanu, a impus-o colegilor noştri din ALDE şi s-a mers mai departe într-un mod cu totul şi cu totul nestatutar. Eu, pentru a nu-i pune într-o situaţie delicată, am acceptat luni dimineaţa, cu toate că aveam căi de atac. Puteam să contest decizia Biroului Politic, ea rămânea definitivă numai după ce se soluţiona. Este un aşa haos în organizare, încât nu primea contestaţia respectivă un răspuns rapid pentru că nu există o comisie de etică în momentul respectiv la nivelul ALDE. Deci, puteam să lungim lucrurile foarte mult. Eu nu vreau însă să stau într-o astfel de situaţie pentru că, dacă vă uitaţi la tot ce s-a întâmplat, putem cataloga şi ca o renunţare benevolă a mea la aceste chestiuni tocmai pentru a-i apăra pe ceilalţi colegi de-ai mei care au fost puşi într-o situaţie delicată la nivelul conducerii ALDE.
Domnul Tăriceanu, printr-un şantaj pe care îl are probabil în comportamentul zilnic politic al domniei sale, a spus foarte clar: dacă nu renunţi la oamenii respectivi, nu vei mai avea funcţiile de viceprim-ministru şi aşa mai departe. După aceea, dacă vei contesta decizia, nu vei mai avea funcţia de… Bun, ăsta a fost comportamentul domniei sale, eu merg mai departe pentru că eu cred că, pentru viitor, este mult mai important să arăţi că eşti alături de oameni decât să-i abandonezi pentru binele tău. Dacă vreţi, eu privesc foarte pozitiv acest moment. Cred că este un pas înapoi, care în viitor poate însemna doi paşi înainte. Vom vedea. Ce vom face mai departe vom vedea, pentru că eu am spus-o foarte clar: voi rămâne în ALDE, mă lupt cu toate forţele şi eu şi colegii mei să readucem democraţia într-un partid în care, din păcate prin comportamentul domnului Tăriceanu, a dispărut.
Reporter: Ce înseamnă doi paşi înainte?
Daniel Constantin: Nu ştiu, am o vârstă la care, cred eu, îmi permit pe viitor să mai fac politică şi cred că oamenii vor aprecia, dincolo de ceaţa aceasta care este în aceste zile, vor aprecia că m-am luptat pentru oameni şi că nu e prima dată când renunţ la privilegii dacă vreţi, cu ghilimelele de rigoare, pentru ca şi anumitor colegi să le fie bine.
Reporter: Practic, din acest motiv s-a ajuns aici? Deoarece Călin Popescu Tăriceanu v-a cerut să renunţaţi la anumiţi oameni din anumite funcţii şi dumneavoastră aţi refuzat? Sau, până la urmă, a fost această luptă pentru putere în interiorul ALDE aşa cum s-a văzut din exterior?
Daniel Constantin: Au fost două motive. În primul rând, pentru că nu există un mecanism de luare a deciziilor. Domnul Tăriceanu lua singur decizii în numele ALDE şi după aceea, în numele Coaliţiei, împreună cu domnul Dragnea. Deci, problema a fost decizia şi a doua a fost legată de oameni. S-a dorit a se renunţa la anumiţi oameni care veneau din fostul PC. Practic, se dorea izolarea mea la nivelul conducerii, primeam funcţia de preşedinte executiv, dar nu mai aveam niciun alt coleg în conducere, nici vicepreşedinte, nici la nivel de teritoriu la organizaţiile puternice. Oamenii şi deciziile care s-au luat, acestea au fost principalele argumente care au dus la o rupere, din punctul meu de vedere, ireconciliabilă. Sunt viziuni diferite: domnul Tăriceanu calcă în picioare principii şi oameni pentru propriul bine, eu pun mai presus principiile şi oamenii decât o funcţie de viceprim-ministru sau de ministru.
Reporter: Cu ce l-aţi şantajat pe Călin Popescu Tăriceanu? Asta a spus domnia sa public, că a fost şantajat de dumneavoastră
Daniel Constantin: L-am şantajat cu punerea pe listă a unor oameni de calitate, cum este domnul Sorin Câmpeanu la Bucureşti, cum sunt şi alţi colegi care au muncit, au dovedit loialitate, precum Damian Florea. Uitaţi-vă la listele de pe Bucureşti, acolo au fost anumite discuţii, şi o să vedeţi, pe de o parte, oameni de calitate, şi, pe de altă parte, oameni propuşi de domnul Tăriceanu. Nu vreau să comentez mai mult decât atât, doar că, dacă vă uitaţi pe listele de candidaţi şi vedeţi ce am propus eu şi ce a propus domnul Tăriceanu. Faceţi dumneavoastră o comparaţie şi vedeţi care dintre noi şi-a impus oameni cu mai multe probleme pe listă.
Repoerter: Am făcut această comparaţie în momentul în care s-au depus listele şi am văzut că ALDE a propus o proporţie de candidaţi cu probleme penale destul de mare.
Daniel Constantin: Eu nu prea folosesc acest vocabular, dar…
Reporter: Probleme penale în sensul că erau acuzaţi, trimişi în judecată, unii condamnaţi în primă instanţă sau inculpaţi. La asta mă refer.
Daniel Constantin: Haideţi să spunem aşa: oameni cu probleme de imagine care îşi caută dreptatea într-o formă sau alta. Nu aţi făcut însă o comparaţie câţi dintre ei au fost propuşi de o parte, conservatoare, şi câţi au fost propuşi de partea liberal-reformatoare pentru că aţi fi avut o surpriză.
Reporter: Spuneţi-ne dumneavoastră acum.
Daniel Constantin: Păi, putem să luăm toată lista şi să ne uităm. Eu nu vreau să dau exemple pentru că, de regulă, nu arăt cu degetul. E o chestiune pe care mi-o asum şi eu: am acceptat până la urmă, dar accept anumite lucruri şi tot eu sunt acuzat de şantaj ulterior. Eu vreau doar să arăt ipocrizia domnului Tăriceanu. Ca şi la votul de duminică: dânsul impune un vot, impune colegilor să voteze într-un anumit mod, după care dânsul se abţine. Asta nu înseamnă decât ipocrizie.
Reporter: De ce aţi acceptat aceste compromisuri?
Daniel Constantin: Pentru că era foarte important să mă ţin de cuvânt. Eram pe ultima sută de metri, le-am promis colegilor că obiectivul meu principal este să intre partidul în Parlament, să intre dânşii în Parlament. Şi cred că mi-am atins obiectivul şi promisiunea faţă de mare parte dintre aceştia.
Reporter: Cât de mult au fost amestecuri din afara partidului în problemele ALDE? Cât de mult s-a amestecat Liviu Dragnea în aceste chestiuni?
Daniel Constantin: N-aş putea să spun cu exactitate. Pot însă să vă confirm că domnul Tăriceanu, nu ştiu dacă îl roagă domnul Dragnea asta sau consideră că e mai bine să se dea bine cu cel care este mai mare, dar cu siguranţă că îl informează şi îl consultă în toate deciziile pe care le ia.
Reporter: Adică n-a fost străin Liviu Dragnea inclusiv de debarcarea dumneavoastră?
Daniel Constantin: Nu ştiu dacă a contribuit, nu pot să spun că a contribuit. Dar, cu siguranţă, l-a informat domnul Tăriceanu despre această situaţie. Eu regret altceva: că a fost pus în această situaţie, să constate un lucru ilegal. Puteam şi eu, pe cale de consecinţă, să convoc partea noastră din Partidul Conservator, şi să-l suspendăm pe domnul Tăriceanu pentru că aşa spune statutul: o persoană care este trimisă în judecată poate fi suspendată din ALDE pe durata procesului respectiv. N-am făcut lucrul acesta, am mers pe buna credinţă. Nu ştiu cum ar fi reacţionat domnul Dragnea dacă mergeam cu o decizie în acest sens.
Reporter: De ce n-aţi făcut-o?
Daniel Constantin: N-am făcut-o pentru că eu mi-am dorit ca lucrurile să meargă bine pentru partidul nostru, dar se pare că sunt în totală opoziţie aici cu domnul Tăriceanu.
Reporter: Votul în conducerea partidului pentru retragerea sprijinului politic în ceea ce vă priveşte a fost de 86 la 12. Unde au fost oamenii pe care spuneţi că vă bazaţi?
Daniel Constantin: Mare parte din colegi nu au votat, deci nu contează. O să vedeţi, sunt discrepenţe majore între numărul total şi distribuţia voturilor. Nu asta contează. Contează următorul lucru: în totate forurile pe care noi le avem până la congres, distribuirea trebuia să fie paritară. Eu am acceptat şi de aia am şi făcut acea comparaţie cu casa: ALDE este o casă care, având toate sediile, toate grupurile parlamentare deja constituite, a venit domnul Tăriceanu. Că nu aveau nici sedii, nici grupuri parlamentare, nu era un partid la guvernare.
Şi încet, încet noi, de bună credinţă, am acceptat să mai vină şi cu altcineva. Au intrat din ce în ce mai mulţi. Şi atunci, acest principiu statutar de paritate, s-a dezechilibrat în favoarea domnului Tăriceanu. Noi, de bună credinţă, am acceptat, ca într-un judeţ să fie mai mulţi din partea domniei sale, în altă localitate mai muţi din partea domniei sale şi, încet, încet, s-a ajuns la o proporţie în favoarea domnului Tăriceanu. Niciodată nu am crezut că o vor folosi într-un astfel de scop, pe care nici nu vreau să-l calific pentru că, prin ceea ce au făcut, cred că s-au descalificat dânşii suficient.
Reporter: Spuneţi că aţi mers pe bună-credinţă, pe gentlemen’s agreement. N-a fost de cuvânt domnul Tăriceanu? Nu este un om de cuvânt?
Daniel Constantin: Din păcate, nu este un om de cuvânt. Nici prin ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, nici prin ceea ce a promis în discuţiile pe care noi le-am avut, discuţiile private. Şi vreau să mai dau un exemplu: am avut o discuţie cu domnia sa cu o lună înainte de alegeri, în care a promis anumite lucruri, mă refer la discuţii politice. Şi cu siguranţă nu s-a ţinut de cuvânt. Cea mai importantă chestiune a fost legată de modalitatea în care se iau deciziile. Eu anticipam, începând să-l cunosc deja lucrând de un an şi jumătate cu domnia sa. Şi am vrut un angajament al domniei sale că deciziile după alegeri se vor lua împreună. Am avut surpriza ca la două zile, la două zile după alegeri, să aibă o întâlnire despre care nu ne-a informat pe niciunul din conducerea ALDE, nici măcar pe mine, întâlnire cu domnul Dragnea în care au stabilit formula guvernamentală încălcând înţelegerea.
Reporter: Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu negociau fără ştirea dumneavoastră. Aflaţi după aceea decizii la care ar fi trebuit să participaţi.
Daniel Constantin: Asta s-a întâmplat şi nu o dată. Am aflat de întâlnirea aceea în care s-a format Guvernul, i-am reproşat domnului Tăriceanu. I-am spus: domnule, eu vreau să mergem mai departe, dar cred că lucrurile acestea nu trebuie să se mai întâmple. Am avut şi a doua experienţă în luna ianuarie, am avut şi a treia experienţă şi atunci lucrurile nu au fost resimţite numai la nivelul meu. Să nu credeţi că am eu o ambiţie personală de a participa la toate deciziile. Dar atâta timp cât ele implică participarea noastră ca parlamentari, cât repercursiunile sunt şi asupra partidului nostru, lucrurile nu sunt în regulă. Oamenii din teritoriu au simţit toate aceste elemente nocive într-o coaliţie şi au venit dânşii cu nemulţumiri.
Reporter: Este în pericol Guvernul în acest moment prin faptul că dumneavoastră nu veţi mai fi ministru?
Daniel Constantin: Nu este în pericol sub nicio formă. Eu am spus un lucru, am discutat şi cu domnul Grindeanu, am discutat şi cu domnul Dragnea: şi dacă suntem în ALDE, şi dacă ne dau afară din ALDE, cum înţeleg că vor să facă, noi vom susţine Guvernul. E foarte important să respectăm votul oamenilor. Oamenii au acordat un vot pentru ALDE şi PSD, nu neapărat pentru un anumit mod de a conduce, ci pentru această majoritate. şi vom respecta votul lor, dar vom sancţiona în egală măsură modalitatea în care se iau decizii şi modalitatea în care se conduce.
Reporter: Câţi parlamentari aveţi acum în tabăra dumneavoastră din cei 29 pe care îi are ALDE?
Daniel Constantin: Eu n-am considerat niciodată necesar să-i numărăm pe aceştia pentru că nu voiam să plecăm nicăieri. Noi n-am vrut decât să ne apărăm interesele în interiorul ALDE. Dar, dacă lucrurile vor evolua aşa, vom vedea ce avem de făcut. Sunt foarte mulţi colegi, din teriroriu în special, care presează pentru o nouă forţă politică. Nu vreau să mă gândesc la asta, vreau să mă gândesc la restabilirea dreptăţii şi adevărului în interiorul partidului nostru. Pentru că ce se întâmplă în aceste zile este mai mult decât un abuz, sunt lucruri pe care nu mi le-am imaginat niciodată. Dincolo de votul ilegal, nerespectarea statutului, am ajuns în situaţia în care avem colegi care nu mai pot intra în sediu. S-au schimbat încuietorile de la uşi, s-au folosit conturile partidului şi lucruri care depăşesc orice fel de imaginaţie. Se iau decizii abuzive de schimbare a unor consilieri din funcţie. Este un fel de instalare a unei noi puteri în mod abuziv înainte de congres. Şi înainte de un congres care oricum nu respectă niciun fel de legalitate.
Reporter: Un fel de lovitură de stat în interiorul ALDE?
Daniel Constantin: Eu cred că este un fel de lovitură de stat, dacă vreţi să-i spuneţi aşa. Eu am spus că este preluare ostilă, despre asta e vorba. Colegii care erau în interiorul casei sunt aruncaţi pe geam, sunt aruncaţi pe uşă sau invitaţi să iasă prin diverse forme, în funcţie de diplomaţia fiecărui coleg din teritoriu. Asta e realitatea, sunt scoşi uşor, uşor.
Vreau să transmit un avertisment către colegii mei din teritoriu. Pe de o parte, nu avem nicio direcţie politică asupra căreia ne îndreaptă domnul Tăriceanu. Nu văd altceva decât o bătălie pentru a pune miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii. Nu ştim exact către ce fel de doctrină ne îndreptăm.
Un alt semnal de alarmă se referă la modalitatea în care se iau decizii. În şedinţa în care mi s-a retras sprijinul, s-au mai luat trei-patru decizii fără să fie informaţi colgii înainte. S-au trezit colegi care erau în funcţie înainte să intre în şedinţă, au votat retragerea sprijinului politic, după care au fost schimbaţi şi ei cu alţi oameni pe care eu, ca şi copreşeinte, nu-i cunoşteam. Unii nici nu erau prezenţi. Unii s-au ridicat în sală şi se uitau toţi colegii la ei că nu-i cunoşteau. Din păcate, le va veni rândul tuturor. Cum vor supăra conducerea, vor fi schimbaţi fără niciun fel de remuşcare. Şi sunt mulţi colegi şi prieteni ai domnului Tăriceanu care au venit de la început în PLR şi care au avut parte de acelaşi tratament. Nu mai vorbesc de cei din Partidul Naţional al Mediului care au stat la baza formării PLR şi care, din păcate, s-au văzut şi ei într-o situaţie în care toate acordurile şi protocoalele care s-au semnat să nu fie semnate.
Reporter: Nu pot să nu observ similaritatea dintre acest avertisment şi avertismentul transmis de Victor Ponta social-democraţilor: să fie atenţi pentru a nu fi aruncaţi din barcă de Liviu Dragnea.
Daniel Constantin: Mda, nu m-am gândit la asta şi eu nu fac comparaţii, eu spun direct: am avut experienţa asta. Domnul Tăriceanu cum se supără sau e într-o zi mai proastă sau nu-i place cineva, nu s-a supus cineva deciziei domniei sale, este aruncat, să nu spunem din barcă, este aruncat peste bord.
Reporter: Spuneaţi că sunt colegi din teritoriu care presează pentru o nouă forţă politică. La ce anume vă referiţi sau le ce se referă ei, mai degrabă? Ce anume?
Daniel Constantin: Ei sunt nemulţumiţi de modalitatea în care sunt trataţi la nivel de teritoriu. Mai ales după alegerile din 11 decembrie a început o luptă contra cronometru pentru funcţii. Până acum ne luptam pentru principii, după 11 decembrie ne luptăm pentru funcţii. Cred că este o chestiune care vine de la nivel central, e o politică pe care a implementat-o domnul Tăriceanu cu ajutorul domnului Chiţoiu. Sunt oameni, se scriu cu pixul pe hârtiuţe, pe fiecare judeţ în parte, ce poziţii să ocupe şi ai noştri încurcă pentru că stau în calea numirii acelor oameni. Sunt nemulţumiţi şi vor, chiar cu preţul pierderii anumitor funcţii, să înceapă un alt mod de a face politică în care, chiar dacă e greu în România de astăzi, să ne bazăm şi pe princpii.
Reporter: Dacă ar fi să vă imaginaţi în afara ALDE, unde vă vedeţi?
Daniel Constantin: Nu mi-am pus această problemă. Eu mă văd în ALDE şi le spun tuturor colegilor: hadeţi să ne concentrăm ca ALDE să revină la un statut democratic. Pentru că eu cred cu tărie că Justiţia îşi va spune cuvântul în perioada următoare. Noi am atacat în instanţă decizia luată de domnul Tăriceanu şi sper să nu se poată organiza congresul, iar după aceea să ne aşezăm să organizăm un congres corect în care să avem o normă de reprezentare corectă care să dea ocazia tuturor colegilor să participe şi să îndrepte lucrurile.
Reporter: Vă întreb pentru că, dacă lucrurile vor continua aşa cum au început, nu ştiu unde va fi viitorul dumneavoastră în ALDE şi poate v-aţi gândit şi la viitorul politic.
Daniel Constantin: Eu am intrat în politică în Partidul Conservator şi n-am schimbat partidul. Într-un singur partid am început activitatea şi vreau să continui aici. Dacă vor să mă excludă, atunci mă voi găsi într-o situaţie pe care o voi analiza la momentul respectiv.
Reporter: Aveţi semnale că se va întâmpla asta?
Daniel Constantin: Sunt ameninţări pe care le fac oamenii peste tot. Au spus-o foarte clar, începând cu domnul Tăriceanu. Faptul că acum se blochează accesul peste tot, şi în sedii, şi la orice fel de şedinţă, se convoacă şedinţe numai de către domnul Tăriceanu, asta cred că arată foarte clar direcţia în care vor să meargă înainte.
Reporter: Şi atunci ce mai speraţi?
Daniel Constantin: Eu sper că Justiţia va bloca toate aceste abuzuri.
Reporter: Adică speraţi că acele contestaţii depuse la Tribunal vor fi admise?
Daniel Constantin: Eu sper că da, că ne vor da dreptate şi asta va bloca şi atunci vom avea posibilitatea să reluăm procesul democratic, să convocăm Delegaţia Permanentă, cea prevăzută în statut, şi atunci să stabilim un congres statutar în care oamenii să participe şi să avem parte de alegeri corecte.
Reporter: Se va ajunge undeva cu aceste contestaţii, să ajungă să spună Tribunalul cine este adevăratul păstrător al politicii ALDE?
Daniel Constantin: Sunt două chestiuni: dacă vom avea câştig de cauză, atunci e foarte clar, va rămâne în istorie că domnul Tăriceanu produce abuzuri. Asta e foarte clar. Dacă nu vom câştiga, va rămâne doar o imagine pe care eu o am foarte clară: domnul Tăriceanu are o relaţie patologică cu minciuna şi asta este ideea cu care voi merge mai departe.
Reporter: De altfel, este şi trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă.
Daniel Constantin: Nu ştiu, nu vreau să mă refer la asta, nu cunosc dosarul.
Reporter: Apropos de relaţia patologică cu minciuna de care vorbiţi.
Daniel Constantin: Eu ştiu ce spune des în partid.
Reporter: Haideţi să mergem pe ideea dumneavoastră: veţi câştiga la Tribunal. Ce se va întâmpla în ALDE, pentru că alături de Călin Popescu Tăriceanu nu veţi mai putea conduce acest partid. Va fi el cel care va fi dat la o parte?
Daniel Constantin: Cel care îşi doreşte numai să conducă este domnul Tăriceanu. Eu pot să fac echipă. Dacă sunt dorit în echipă. Dacă nu, niciun fel de problemă, cred că prin activitatea pe care am avut-o în Guvernul Ponta, trei ani şi jumătate, acum în Guvernul Grindeanu, prin activitatea politică pe care am avut-o la conducerea Partidului Conservator timp de şapte ani, cred că am experienţa necesară să spun public de fiecare dată atunci când sunt întrebat ceea ce cred că este corect. Şi asta voi face în continuare. Dacă oamenii vor considera că este o poziţie corectă, este foarte bine. Dacă nu, voi continua totuşi să vorbesc şi să spun lucrurilor pe nume.
Reporter: Aţi avut discuţii cu Victor Ponta sau cu Bogdan Diaconu în legătură cu un nou partid, vi s-au făcut propuneri concrete, intenţionaţi să achiesaţi la vreuna dintre ele?
Daniel Constantin: Mi s-au făcut propuneri, dar nu din zona respectivă. Eu sunt un pro-european convins, primul meu loc de muncă a fost de consilier pentru integrare europeană şi voi lucra în continuare în această direcţie. Nu am avut niciun fel de discuţie nici cu Bogdan Diaconu, nici cu Laurenţiu Rebega, aşa cum s-a insinuat. Îmi pare rău că sunt anumiţi oameni politici care au făcut acest joc de a apropia ceea ce se întâmplă în ALDE de o eventuală mişcare care s-ar coagula în altă parte. Nu am discutat nici cu domnul Ponta despre o altă formaţiune politică.
Reporter: V-aţi vedea alături de Victor Ponta într-o altă formaţiune politică?
Daniel Constantin: Eu cu Victor Ponta am colaborat foarte bine, avem o relaţie de prietenie foarte bună, dar asta nu are nicio legătură cu politica.
Reporter: Aţi avut vreo discuţie cu premierul Grindeanu despre revocare?
Daniel Constantin: Da, am avut discuţii cu premierul Grindeanu de mai mult timp.
Reporter: Şi ce v-a spus?
Daniel Constantin: A spus că regretă că s-a ajuns la o astfel de situaţie. E un guvern politic însă, în care deciziile se iau la nivel politic. N-am vrut să-l pun într-o situaţie delicată pentru că nu cred că în momentul de faţă putea să se opună unei astfel de decizii. Chiar i-am uşurat activitatea, i-am spus: faceţi cererea de remaniere, nu am niciun fel de problemă, nu stăm în faţa dumneavoastră să intrăm într-o dezbatere care ţine de zona de legalitate, de respectarea statutului şi nici nu vreau în faţa domniilor voastre să arăt care-i părerea mea despre caracterul domnului Tăriceanu.
Reporter: De ce aţi optat pentru această variantă a revocării? Aveaţi şi varianta demisiei.
Daniel Constantin: E o chestiune de formă. Dacă mi se spunea să-mi dau demisia că asta uşurează activitatea… Dar dacă îmi dădeam demisia, până când se validau noii miniştri trebuia să fie o perioadă de interimat, deci se complicau lucrurile. Asta a fost varianta la îndemână ca şi activitatea să meargă mai departe la minister.
Reporter: Cu preşedintele Iohannis aţi avut vreo discuţie?
Daniel Constantin: Nu, nu am avut nicio discuţie.
Reporter: De ce s-a întârziat cu o săptămână semnarea decretelor?
Daniel Constantin: Nu ştiu, aici doar domnul preşedinte vă poate răspunde.
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru Călin Popescu Tăriceanu?
Daniel Constantin: Tocmai ce şi-a câştigat un adversar foarte determinat să spună lucrurilor pe nume şi asta voi face în continuare în ALDE. Cum voi simţi un derapaj, voi spune public despre acel derapaj.
Să ştiţi că s-au câştigat câteva lucruri. În ultima şedinţă, în cea în care am fost revocat, au fost oameni care au vorbit. A şi fost o şedinţă care a durat trei-patru ore. Nu s-a întâmplat asta cred că de un an de zile. Oamenii veneau la şedinţe, asistau la un monolog al domnului Tăriceanu de o oră, o oră şi ceva, după care mai spuneam şi eu câteva lucruri pentru a nu-i ţine foarte mult pe oameni şi plecau acasă. Asta era tot ce se întâmpla. Votul pentru deciziile care se luau dura trei-patru minute. Al doilea element care s-a câştigat: pentru a-i mulţumi pe majoritatea celor care trebuiau să voteze, s-au acordat funcţii dintr-o dată. Nu s-au mai dat doar prietenilor domnului Tăriceanu. Sunt convins că odată ce se va folosi de dânşii, vor rămâne fără funcţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.