Guvernul a adoptat Directiva DORA, purtătorul de cuvânt al Guvernului afirmândcă începând cu 17 ianuarie 2025 vor fi aplicate în România noi reglementări pentru consolidarea securităţii cibernetice a entităţilor financiare şi o mai bună protejare a informaţiilor clienţilor de servicii financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Începând cu 17 ianuarie 2025, anul viitor aşadar, vor fi aplicate în România noi reglementări pentru consolidarea securităţii cibernetice a entităţilor financiare şi, implicit, o mai bună protejare a informaţiilor clienţilor de servicii financiare. Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională a directivei DORA printr-un proiect de lege aprobat astăzi de către Guvern şi care urmează să fie transmis, tot în procedură de urgenţă, Parlamentului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a arătat că ”Directiva DORA se va aplica începând cu 17 ianuarie anul viitor, împreună cu Regulamentul 2554/ 2022 al Uniunii Europene privind rezilienţa operaţională digitală pentru sectorul financiar, care este de directă aplicare şi nu necesită transpunere în dreptul intern”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Ambele aceste documente, regulamentul şi proiectul de lege au scopul să sprijine şi să faciliteze consolidarea securităţii cibernetice în domeniul serviciilor financiare”, a mai spus Mihai Constantin. El a menţionat că Banca Naţională a României va fi informată cu privire la orice incident operaţional sau de securitate major.

”Potrivit regulamentului DORA, care se va aplica în mod direct, se menţionează că în cazul în care are loc un incident major legat de tehnologia informaţiilor asupra intereselor financiare ale clienţilor, entităţile financiare îi informează pe aceştia, fără întârzieri nejustificate, de îndată ce află despre acest incident major. De asemenea, informează pe clienţii afectaţi cu privire la eventualele măsuri de protecţie luate pentru a preveni aceste atacuri sau pentru a combate un atac deja precizat”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.