Ministrul Trasporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marţi, la semnarea Contractului de achiziţie a 62 de rame electrice regionale, între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) şi PESA (Polonia), că valoarea contractelor semnate pentru achiziţia de trenuri noi este în acest moment de 9,9 miliarde de lei, pentru 119 rame şi 16 locomotive electrice, el precizând că faptul că nu s-au cumpărat trenuri noi în România de 20 şi ceva de ani se vede în confortul cetăţenilor.
”Odată cu contractele semnate ieri şi astăzi, şi ieri s-au semnat contracte pentru 16 locomotive electrice, valoarea contractelor semnate pentru achiziţia de trenuri noi la Ministerul Transporturilor, astăzi, când vorbim, este de 9,9 miliarde de lei, însemnând 119 rame electrice plus cele 16 locomotive electrice. Asta înseamnă de asemenea şi un alt lucru, o schimbare profundă a întregii flote de trenuri din România, absolut necesară”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, ăn conferinţa de la Ministerul Transporturilor.
El a precizat că ”faptul că nu s-au cumpărat trenuri noi în România de peste 20 şi ceva de ani se vede în ceea ce înseamnă confortul cetăţenilor”. ”Cele 9,9 miliarde de lei contractate sau ca valoare reprezentând 119 rame electrice şi 16 locomotive va duce la îmbunătăţirea acestei acestei flote. Astăzi, când vorbim, în afară de ramele sau de trenurile cu hidrogen unde licitaţia nu este încheiată, pentru toate celelalte care sunt parte din PNRR şi parte din ceea ce înseamnă Fondul de Modernizare contractele au fost au fost încheiate”, a precizat ministrul.
Grindeanu a menţionat că aceste trenuri noi vor circula pe 10 rute electrificate, Constanţa, Ploieşti , Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi, Suceava, Braşov, Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj, Arad, Timişoara şi Reşiţa la care se adaugă şi municipiul Bucureşti.
”Îmi doresc ca spre deosebire de alte contracte şi am spus lucrul ăsta şi ultima dată când am semnat sau am luat parte la semnarea contractelor (..) să nu avem întârzieri, pentru că (..) noi nu dorim să dăm penalităţi, nu asta urmărim la Ministerul Transporturilor, dar nu înseamnă că nu dăm. Mi-aş dori să se respecte termenii contractelor semnate, dacă spunem un termen cu dată, că se livrează un tren nou, atunci trebuie să fie livrat. Poate că odată cu aceste contracte începem să ne ţinem şi de aceste termene”, a ţinut să precizeze Grindeanu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.