Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe/CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg, în care a subliniat necesitatea continuării şi consolidării sprijinului multidimensional pentru Ucraina, dar şi pentru continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive şi consolidarea regimului de sancţiuni privind acţiunile hibride ale Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miniştrii au avut discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Siria, relaţiile UE-Africa, precum şi Balcanii de Vest. La punctul afaceri curente au fost discutate relaţiile Armenia – Azerbaidjan, arată MAE într-un comunicat.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe a reiterat sprijinul ferm pentru o pace justă şi durabilă, susţinută de garanţii de securitate solide, cu sprijinul SUA şi cu implicarea statelor europene.

Hurezeanu a subliniat necesitatea continuării şi consolidării sprijinului multidimensional pentru Ucraina, exprimând susţinere pentru iniţiativa Înaltului Reprezentant Kallas de sprijin militar pentru Ucraina. ”Şeful diplomaţiei române a pledat atât pentru continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive, cât şi pentru consolidarea regimului de sancţiuni privind acţiunile hibride ale Rusiei.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi a subliniat importanţa continuării negocierilor în vederea implementării integrale a acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza.

”A menţionat, de asemenea, rolul important al României în operaţiunile de evacuare medicală din Gaza, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă a UE, şi tratarea în spitalele româneşti a unor pacienţi pediatrici palestinieni. Ministrul a reiterat susţinerea pentru soluţia celor două state, ca singură opţiune durabilă pentru rezolvarea conflictului şi a salutat iniţiativa arabă cu privire la reconstrucţia în Fâşia Gaza şi identificarea unei soluţii de securitate regionale”, subliniază MAE.

Discuţia privind relaţiile UE-Africa a avut loc în pregătirea reuniunii ministeriale Uniunea Europeană-Uniunea Africană, care se va desfăşura la Bruxelles, la 21 mai 2025.

”Miniştrii de externe au evidenţiat importanţa parteneriatului UE-Africa, apreciind că viitoarea reuniune ministerială va oferi oportunitatea ca, în actualul context politic, UE să fie percepută drept un partener de încredere şi predictibil. Totodată, va fi un bun prilej pentru reafirmarea angajamentului comun pentru multilateralism şi ordinea internaţională bază pe reguli, Carta ONU şi principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale”,  precizează comunicatul. 

Cu privire la Balcanii de Vest, miniştrii europeni de externe au exprimat îngrijorarea cu privire la contextul regional marcat de instabilitate şi au subliniat necesitatea unui mesaj coerent din partea UE şi a partenerilor internaţionali.

 

”A fost evidenţiată importanţa strategică a politicii de extindere a UE, precum şi necesitatea consolidării comunicării strategice pentru combaterea ameninţărilor hibride şi a dezinformării în regiune. De asemenea, miniştrii au subliniat importanţa alinierii complete a partenerilor din Balcani la Politica Externă şi de Securitate Comună a UE pentru a pune în practică valorile europene”, afirmă MAE.

În marja CAE, ministrul afacerilor externe a participat la Dialogul Politic la nivel înalt UE-Palestina, găzduit în Luxemburg. În cadrul intervenţiei sale, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat sprijinul României pentru implementarea integrală a acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi reluarea rapidă a accesului asistenţei umanitare pentru populaţia civilă.

”Ministrul român a reiterat disponibilitatea ţării noastre pentru continuarea evacuărilor medicale din Fâşia Gaza, în vederea asigurării unui tratament adecvat civililor aflaţi în situaţii critice. În plan regional, a fost reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul unei reglementări negociate a conflictului palestiniano-israelian, în baza soluţiei celor două state, care să coexiste în pace şi securitate”, mai anunţă MAE. 

Totodată, în data de 13 aprilie, ministrul român al afacerilor externe a participat la reuniunea informală organizată de ÎR/VP Kaja Kallas cu partenerii din Balcanii de Vest. Discuţiile s-au axat pe modalităţile de întărire a cooperării dintre UE şi Balcanii de Vest, în special în domeniul securităţii, mai ales în contextul geopolitic complex actual, de la nivel regional şi global.

Ministrul Hurezeanu a reiterat angajamentul puternic al României faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, alături de cea a Republicii Moldova şi Ucrainei, şi a reiterat disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de pregătire.

Totodată, ministrul român s-a referit la importanţa menţinerii unui mediu de securitate stabil în regiune şi a reamintit de contribuţia consistentă oferită de România în acest context, prin participarea cu trupe şi tehnică militară la misiunile KFOR şi EUFOR-Althea, la aceasta din urmă România asigurând comanda forţelor începând cu ianuarie 2025, se arată în comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.