Senatorii au dezbătut, miercuri, în plen, propunerea legislativă care prevede închisoare pentru ofensa adusă însemnelor autorităţii şi simbolurilor naţionale, liberalii susţinând că proiectul este neclar şi poate duce la abuzuri, iar în acest sens au dat ca exemplu gestul unui şofer de a arăta degetul poliţistului, dacă este oprit în trafic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a declarat că, în opinia sa, contează foarte mult cât de uşor poţi să devii infractor.

”Acest lucru se poate întâmpla dacă există un denunţ şi dacă cineva interpretează în următorul fel: dacă a observat o lipsă de consideraţie sau de stimă, a observat respectivul denunţător un sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind necemn de atenţie. Doamne, ferească-mă de interpretarea aceasta!”, a spus Popa. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Această lege se referă la însemne, dar şi la însemnele unor autorităţi locale, adică gândiţi-vă că un poliţist local interpretează această lege şi poate să ia act că cetăţeanul X s-a uitat foarte urât la emblema pe care o poartă pe umăr sau pe chipiu”, a completat Nicolae Vlad Popa.

El a cerut ca propunerea să fie respinsă la vot, pentru că este neclară şi poate duce la abuzuri. 

Senatorul PSD Petru Frătean a declarat că el nu poate să judece lucrurile decât într-un mod patriotic.

”Am constatat în aceşti ani că avem o delicateţe exagerată, o jenă discretă de a nu aborda nişte subiecte de această factură, în momentul în care vorbim de ţara noastră, de statul român, de respectul pe care cetăţenii trebuie să îl asigure valorilor şi însemnelor statului”, a spus senatorul PSD.

Potrivit acestuia, iniţiativa legislativă vine să regleze nişte chestiuni care s-au dovedit că nu sunt tratate bine şi corect în legile aflate în vigoare.

”S-au întâmplat prea multe în aceşti 20 de ani care să justifice acest text”, a precizat Frătean, adăugând că România are ”cea mai lască legislaţie în privinţa respectării şi utilizării însemnelor naţionale din Uniunea Europeană”.

Şi senatorul PSD Şerban Nicolae a pledat în favoarea iniţiativei legislative, arătând că ”nu trebuie să ne simţim jenaţi de patriotismul nostru”.

Senatorul PSD Georgică Severin a intervenit în dezbatere, precizând că doreşte să spună o poveste.

”În anii '70, un tânăr student participa la o manifestaţie împotriva războiului din Vietnam. La acea manifestaţie, împreună cu viitoarea lui soţie, au dat foc steagului SUA. Cei doi erau Bill Clinton, opt ani preşedinte şi Hillary Clinton, probabil viitoare preşedintă. Cu o lege ca aceasta, nu ar fi ajuns niciodată ce au fost”, a comentat Severin.

Senatorul PNL Emil Paşcan a declarat, la rândul lui, că, potrivit iniţiativei legislative, ”dacă un şofer este oprit în trafic şi arată un deget poliţistului care poartă însemnele oficiale ale statului, în momentul respectiv este pasibil de închisoare de la 6 luni la 2 ani”.

”Vi se pare normal acest lucru? Definiţia este ambiguă, şi nu vorbim de cât de patrioţi suntem, ci de ce anume poate genera un act normativ interpretabil, ce abuzuri poate genera. Adică ce înţelegem prin dispreţ? Unii şi-l ţin în suflet, nu îl etalează. Ca în bancul acela cu Lăbuş, unde pe poarta casei scria «Câine rău», iar când a intrat cineva a văzut că este foarte blând. Iar stăpânul a spus: «E rău, dar ţine în el». Aşa e şi asta cu lipsa de consideraţie şi de stimă”, a mai comentat Paşcan, precizând că ardelenii ştiu foarte bine lucrul acesta.

”Nu judecaţi emoţional, ci raţional şi logic. Legile pe care le promovăm noi trebuie să fie explicite şi neinterpretabile, pentru că aşa dăm cale liberă abuzurilor”, a mai spus senatorul PNL.

Propunerea legislativă urmează să intre la vot, luni, în plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat.

Iniţiativa legislativă este semnată de senatori de la PSD şi UNPR.

Potrivit proiectului, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoarea de la 1 an la 3 ani.

De asemenea, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Propunerea legislativă stabileşte şi definiţia ”dispreţului pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile”, prin care se înţelege ”lipsa de consideraţie sau de stimă, sentimentul prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimarea”.

Cei 36 de parlamentari PSD şi UNPR care au iniţiat proiectul precizează, în expunerea de motive, că în Codul Penal aflat în vigoare nu se află şi prevederi de condamnare a persoanelor care manifestă dispreţ faţă de însemnele României sau faţă de emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile de stat, aşa cum era stipulat în vechiul Cod Penal, în articolul 236.

Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României care, conform Constituţiei sunt: drapelul României, Ziua naţională a României, stema ţării şi sigiliul statului, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii mai arată în document că "dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor), la cele scrise (articole cu conţinut ofesator, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege".

"Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în noul Cod Penal vechile prevederi ale art 236 care stipulează clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului", spun iniţiatori proiectului de lege.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.